SVPrime

Auston Matthews och Morgan Rielly stod för vardera fyra poäng när Toronto besegrade Florida Panthers med 6-1 hemma i Scotiabank Arena.

• Vi var inte bra de första fyra, fem minuterna. Då hade de pucken i vår zon, men efter det tyckte jag att vi tog över, sa Matthews efter matchen.
    Starten kanske inte var den Toronto önskade, men det resulterade inte i några baklängesmål och det var till och med hemmaledning efter första 20. Matthews gjorde sitt första för kvällen efter 18:17 när han hittade rätt i powerplay efter en öppnande krosspassning från Mitchell Marner.

TOR-FLA: Marner till Matthews i powerplay

Numerära överlägen hade inte varit Torontos melodi inför matchen, bara ett mål på 25 försök, men mot Florida gjorde tre på tre. Men innan det ringde i PP igen gjorde Matthews 2-0 och Connor Brown 3-0. På samtliga tre mål stod Rielly som passningsläggare och backen har nu gjort 40 poäng den här säsongen.
Leafs andra powerplaymål satte John Tavares till 4-0. Tavares gjorde också 5-0 med sitt 23:e mål för säsongen.
- Det var viktigt för oss. Vi har inte varit tillräckligt bra på senaste tiden. Vi var dåliga mot det här laget även förra lördagen, så det var bra att komma tillbaka på rätt spå och göra några powerplaymål, säger Matthews.
Florida reducerade genom Henrik Borgstrom som gjorde sitt första mål för säsongen och andra i karriären. Matthews och Rielly avslutade sedan sin insats med att spela fram Mitchell Marner till 6-1 i det tredje numerära
överläget för kvällen.
Segern var Torontos andra i rad. För Matthews var det mål nummer 18 och 19 för säsongen. Ett facit han mäktat med på bara 21 matcher. Matthews missade en månads spel på grund av axelskada.
- Ibland får han det att se enkelt ut, och det är det definitivt inte i den här ligan. Att kunna göra det så ofta är ett bevis på hur skicklig han är och hur noggrann han är med detaljer och hur svårt det är att göra det dag in och dag ut under en lång säsong, säger John Tavares om sin lagkamrat.
Här är summeringen från nattens matcher:
Boston Bruins - Anaheim Ducks 3-1 (0-0, 2-0, 1-1)
David Pastrnak var inblandad i samtliga mål när Boston tog sin femte seger på sina sju senaste matcher. Tjecken gjorde ett mål och noterades för två assist.
Pastrnaks mål, hans 22:a för säsongen kom i powerplay i den andra perioden på assist från Torey Krug. Krug satte sedan 2-0 efter förarbete av Pastrnak och Brad Marchand.

BOS-ANA: Pastrnak utnyttjar passning från Krug

I slutperioden utökade David Krejci på till 3-0 efter 5:21 efter att Pastrnak lagt upp för ett direktskott. Målet innebar poäng nummer 600 i NHL för Krejci.
Ducks snyggade till siffrorna med 6:16 kvar genom Josh Mahura. Förlusten var deras andra i rad.
Philadelphia Flyers - Nashville Predators 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)
Flyers tog sina andra raka seger sedan tränarbytet. Mot Nashville grundades de två poängen genom ett starkt boxplay. Flyers höll tätt i sex numerära underlägen, varav ett fem-mot-tre-lägen i hela två minuter.
Det gav Flyers energi och de kunde därför hålla sin 2-1-ledning resten av matchen.

Jakub Voracek hade gett Philly ledningen med 1-0 i den första perioden. Nick Bonino kvitterade i den andra framspelad av Calle Järnkrok innan Claude Giroux satte Flyers i förarsätet igen. Giroux valde skott istället för passning i ett två-mot-ett-läge och satte sitt 12:e mål för säsongen.
Carter Hart fick jobba mellan stolparna med tanke på alla utvisningar och stod 31 räddningar i sin andra NHL-match.
Pittsburgh Penguins - Minnesota Wild 2-1 (1-1, 0-0, 1-0)
Bryan Rust blev tvåmåls- och därmed också segerskytt för Penguins hemma i PPG Paints Arena. Forwarden gjorde mål för fjärde matchen i rad och mål sju och åtta på sina sex senaste matcher.
Jordan Greenway hade gett gästerna ledningen med 0-1 innan Rust gjorde sitt första mål i matchen. Jake Guentzel snappade upp en rensning från målvakten Devan Dubnyk längs sargen och skickade in pucken till Rust som fick öppet mål.
I den tredje perioden avgjorde sedan Rust återigen framspelad av Guentzel och Penguins kunde sedan säkra sin sjunde seger på de senaste tio matcherna.
För Wild var det tredje förlusten i rad.

PIT-MIN: Guentzel hittar Rust ännu en gång

Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings 1-4 (0-1, 1-1, 0-2)
Niklas Kronwall kanske inte skriver in sig i poängprotokollen lika ofta som förr. Men i natt gjorde han både mål och assist för sitt Red Wings och nådde sin tionde poäng för säsongen.
37-åringen gav Detroit ledningen med 0-1 i den första perioden. Red Wings spelade powerplay och från den vänstra cirkeln prickade Kronwall in sitt andra mål för säsongen.

CAR-DET: Kronwall hittar målet med tungt slagskott

Kronwall var också inblandad i Detroits 1-2-mål i den andra perioden. Kronwall spelade fram Nick Jensen vars skott styrdes in av Frans Nielsen. Jonathan Ericsson ökade sedan på till 3-1 en bit in i den tredje. Dylan Larkin stängde matchen med ett mål i tom kasse.
Columbus Blue Jackets - New Jersey Devils 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)
Columbus tog poäng för fjärde matchen i rad genom att hemmaslå Devisl som förlorade sin tredje i rad. Matchvinnare blev Cam Atkinson som gjorde 2-0 för hemmalaget på straff i början av den andra perioden. Målet var hans 20:e för säsongen.
Taylor Hall gjorde sitt 200:e mål i karriären och reducerade därmed för gästerna, men det var det enda skottet av 30 som smet förbi Sergei Bobrovsky.
MacKenzie Blackwood gjorde sin första start i NHL och var bra mellan Devils stolpar. Draftvalet från 2015 räddade totalt 36 skott i matchen. Marcus Johanssons sjunde och sista byte i matchen tog slut efter 2:01 av den andra perioden. Devils gav ingen uppdatering efter matchen.

CBJ-NJD: Atkinson överlistar Blackwood

Dallas Stars - Chicago Blackhawks 2-5 (0-2, 1-1, 1-2)
Patrick Kane hade sin tredje trepoängskväll för säsongen, men sin första sedan den 27 oktober, vilket ledde Chicago till två poäng i Dallas.
Kane gjorde 0-3 och 2-4 i matchen och spelade dessutom fram till Erik Gustafsson som satte 0-2 i slutet av den första perioden. Med sina poäng har Kane gjort totalt 42 den här säsongen.

DAL-CHI: Skjuter på DeBrincats passning

Även Alex DeBrincat stod för tre poäng. Forwarden satte 0-1 för Chicago efter bara 1:12 och var sedan involverad i både Gustafssons mål samt Brendan Perlinis 2-5 i slutet av matchen. För DeBrincat var det säsongens andra trepoängsmatch.
John Klingberg var tillbaka i Dallas laguppställning. Han spelade 24:30 och var inne på tre baklängesmål.
Calgary Flames - Tampa Bay Lightning 4-5 (3-1, 0-2, 1-1, 0-0, 0-1)
Tampa lyckades resa sig och ta poäng för elfte matchen i rad. Hemmalaget inledde, som så många gånger tidigare den här säsongen, urstarkt och ledde med 3-1 efter den första perioden. Elias Lindholm noterades för en assist och Mikael Backlund prickade in ett mål. Men Tampa visade styrka. Steven Stamkos, som gjorde sin 700:e NHL-match reducerade till 3-2 efter 3:19 av mittperioden och Alex Killorn kvitterade till 3-3 på en retur från nära håll.
Dan Girardi kunde sedan ge Tampa ledningen efter 15:35 av den tredje perioden och då såg det klart ut. Men med 2:28 kvar lyckades Johnny Gaudreau förvalta ett friläge till 4-4.

CGY-TBL: Gaudreau ordnar läge och nätar

Förlängningen blev mållös, men i den efterföljande straffläggningen lyckades J.T. Miller få hål på David Rittich samtidigt som Louis Domingue stoppade Mark Jankowskis försök.
Arizona Coyotes - Montreal Canadiens 1-2 (0-0, 1-1, 0-1)
Carey Price fick fira sin 300:e seger i NHL genom att göra 36 räddningar för Canadiens. Den ende Coyotes-spelaren som lyckades överlista honom var Oliver Ekman-Larsson som gjorde 1-1 i powerplay en bit in i den andra perioden.
Price hade förlorat sina två senaste matcher, men blev till slut den 35:e målvakten genom tidsera att nå 300 segrar.

ARI-MTL: Price med briljant benskyddsräddning

Montreal öppnade matchens målskytte genom Shea Weber som satte pucken på ett direktskott 22 sekunder in i den andra perioden. Målet var Webers femte på elva matcher den här säsongen.
Efter bara 1:16 av period tre satte Paul Byron 1-2 för Canadiens som därefter höll tätt och vann igen efter två raka förluster. Coyotes har förlorat sju av sina åtta senaste.
Vancouver Canucks - St. Louis Blues 5-1 (0-0, 2-0, 3-1)
Jacob Markström stod för 29 räddningar, Elias Pettersson och Alexander Edler noteras assister och Loui Eriksson satte matchens sista mål i tom kasse. Det var verkligen svensk touch på Canucks storseger hemma i Rogers Arena.
Pettersson gjorde sin 19:e assist för säsongen när han elegant spelade fram en omarkerad Bo Horvat till 1-0 i den andra perioden. Pettersson fick pucken av Edler som därmed gjorde sin första av två assistpoäng för kvällen.

VAN-STL: Horvat slår till i powerplay

Edler lirade nämligen också fram Jake Virtanen som med ett skott från blå satte 4-1 till Canucks halvvägs in i den tredje perioden. Eriksson satte spiken i kistan med 4:36 kvar.
Vancouver har i och med nattens seger tagit poäng i sju av sina åtta senaste matcher.
Vegas Golden Knights - New York Islanders 4-2 (0-2, 1-0, 3-0)
En stark tredje perioden började två nya poäng till Vegas, som nu vunnit 20 matcher den här säsongen.
William Karlsson kvitterade till 2-2 med ett välplacerat handledsskott efter 6:22. Knappa minuten senare gjorde Paul Stastny 3-2 och Vegas hade därmed vänt Islanders 0-2-ledning från den första perioden. Nate Schmidt punkterade matchen matchen med att göra 4-2 i tom kasse.
Marc-Andre Fleury vann sin 424:e match i karriären och klättrade upp till nionde plats på alla tiders vinstlista för målvakter.
Islanders mål gjordes av Mathew Barzal och Brock Nelson. Förlusten var deras första efter tre raka segrar.

VGK-NYI: Karlsson skickar handledsskott förbi Greiss

San Jose Sharks - Winnipeg Jets 3-5 (2-3, 1-0, 0-2)
Nikolaj Ehlers stod för ett hat trick när Jets grusade Sharks fem matcher långa segersvit. Dansken gjorde tre ganska annorlunda mål. Det första betyda 2-2 och kom efter att pucken studsat ut från sargen och gett honom öppet mål. Hans andra, fram till 4-3, gjorde han efter Martin Jones kommit för långt ut mot Blake Wheeler som rundade både honom och målburen innan Ehlers på nytt fick öppet mål.
Sharks tog sedan ut målakten Martin Jones i hopp om en kvittering. Då kontrade Jets. Ehlers revs ner på sin väg mot den öppna buren och domarna dömde mål utan att pucken behövde passera mållinjen.
Erik Karlsson noterades för en assist för Sharks och förlängde därmed sin poängvit till sju matcher.

GettyImages-1074486738

Så gick snacket:
"Det var det som gjorde skillnaden. Vårt boxplay var riktigt hett idag. Killarna offrade sig och det var därför vi vann" - Carter Hart.
"Man kunde höra känslorna från publiken och det spred sig även i båset. Killarna såg hur alla offrade sig för varandra, täckte skott. Det var en kanoninsats" - Flyers coach Scott Gordon.
"Vi har ett väldigt starkt lag. Man vet att det kan handla om en räddning för att vi ska ha chans att vinna. Så var det ikväll, vi var riktigt bra offensivt. Det var kul att se" - Tampas Louis Domingue.