VilleHeinola

Suomi lähti Tshekissä pelattaviin alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin melko tasapaksulla joukkueella, jossa pelipaikkojensa absoluuttiseen parhaimmistoon kuuluvat oikeastaan vain maalivahti Justus Annunen, puolustaja Ville Heinola ja hyökkääjä Rasmus Kupari.

Tästä kolmikosta Kupari koki kovia torstaina Ruotsia vastaan pelatussa avausottelussa, kun hän sai tällin polveensa kolmannessa erässä. Kiekollisesti taitava Heinola tyytyi Ruotsi-ottelussa vielä peruspeliin, mutta rauhallinen maalivahti Annunen nousi Nuorten Leijonien ykkösmieheksi.
Ruotsi otti jatkoajan päätteeksi 3-2 voiton, mutta Annunen oli avausottelussa se tekijä, joka piti kaksi tehopistettä (1+1) mieheen keränneiden Kristian Tanuksen ja Patrik Puistolan ohella Suomen mukana taistelussa voitosta. Annusen rooli korostui avauserässä, jossa Ruotsi ei päässyt tekemään ensimmäistä maaliaan lukuisista paikoista huolimatta, sekä kolmannessa erässä, jossa Suomi roikkui pitkään johdossa.
*** ***Lisää aiheesta: [Ruotsi jatkoi historiallista voittoputkeaan]
Annuselle kertyi avausottelussa 45 torjuntaa, kun Ruotsin Hugo Alnefelt selvisi 23 torjunnalla. Annusen suoritus keräsi kehuja jopa ruotsalaisleiristä.
- Hän oli loistava. Hän on iso maalivahti ja vei meiltä monta maalintekomahdollisuutta, Ruotsin 2-2 tasoituksen kolmannen erän lopulla tehnyt Samuel Fagemo kehaisi Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n haastattelussa.
Annunen pystyi pitämään päänsä kylmänä
Suomen päävalmentaja Raimo Helminen valitteli torstain MM-avauksen jälkeen, että Suomen pelaajat olivat hermostuneita. Helminen ei löytänyt juuri hyviä seikkoja suojattiensa pelistä ottelun jälkeen, mutta ainakin ykkösmaalivahtiinsa hän voi luottaa.
- Olimme pikkuisen hermostuneita. Sen vuoksi pelimme meni ylös ja alas. Joinain hetkinä olimme ihan hyviä, mutta toisina hetkinä taas emme. Teimme ehdottomasti liian paljon virheitä. Kaverit ovat nuoria ja yrittävät kovaa, joten tällaisia asioita tapahtuu, Helminen summasi IIHF:lle.
Maalivahti Annunen oli se, joka pystyi tasapainoiseen suoritukseen ja ehkä jopa ylittämään itsensä. Colorado Avalanchen toissa kesän kolmannen kierroksen varaus on Suomen joukkueessa palanen, joka pystyy kääntämään tiukkoja pelejä vielä Nuorten Leijonien eduksi.

JustusAnnunen

Annusella on jo kovat näytöt kansainvälisistä peleistä vajaan kahden vuoden takaa, kun hän torjui Suomen alle 18-vuotiaille maailmanmestaruuden keväällä 2018.
Suomi sai Ruotsi-ottelusta pisteen pitkälti Annusen torjuntojen ansiosta. Alku oli siis yhden pinnan verran parempi kuin edellisessä nuorten MM-turnauksessa, jolloin Suomi hävisi Kanadassa pelattujen kisojen avausottelussa Ruotsille 1-2 varsinaisella peliajalla.
Turnauksen avauspäivä ei tuonut yllätyksiä
Ruotsi oli torstaina odotetun kova, ja muutkin avauspäivän ottelut noudattivat ennakoitua kaavaa. Kanada kukisti Yhdysvallat 6-4, hurmioituneen kotiyleisön edessä pelannut Tshekki voitti Venäjän 4-3 ja Sveitsi taivutti sisukkaan Kazakstanin päätöserän maaleillaan 5-3.
Tshekki on ollut mitaleilla viimeksi vuonna 2005, joten kotikisoissa olisi hyvä sauma palata mitalikantaan. Aina kovan Venäjän kaataminen avausottelussa oli hyvä näyte tshekkinuorten osaamisesta, mutta punakone on varmasti seuraavassa ottelussa ärsytetty, kun se kohtaa lauantaina Kanadan.
Suomi mittelee lauantaina Slovakiaa vastaan ja pääsee otteluun levänneenä, koska Slovakian perjantain ohjelmassa on ottelu Kazakstania vastaan.
Kuparin kisat jäivät kesken
Loukkaantuneen ykkössentteri Kuparin tilanteesta Suomen leiri oli aluksi vaitonainen. Perjantai-iltana pahin paljastui, kun Suomen Jääkiekkoliitto tiedotti Kuparin kisaurakan olevan ohi.

• Joukkueelle tämä on luonnollisesti iso menetys, mutta mikään turnaus ei ole niin tärkeä, että sen vuoksi kannattaa riskeerata nuoren pelaajan terveyttä ja tulevaisuutta, Suomen nuorisomaajoukkueiden GM Kimmo Oikarinen kommentoi tiedotteessa Kuparin tilannetta.
    [Klikkaa tästä nuorten MM-kisojen uutisiin]
    - Yhdessä alusta asti, Helminen paalutti Suomen Jääkiekkoliiton verkkosivuilla sen jälkeen kun 23 pelaajan kisapassit leimattiin samalla kertaa keskiviikkona.
    Herkkupalojen Suomi - Slovakia ja Venäjä - Kanada lisäksi lauantaina pelataan myös ottelut Sveitsi - Ruotsi ja Tshekki - Saksa. Perjantai-illan ohjelmassa olivat ottelut Slovakia - Kazakstan ja Saksa - Yhdysvallat. Slovakia kukisti Kazakstanin 3-1, kun Daniel Vladimir Tkac viimeisteli 2-1 johtomaalin kolmisen minuuttia ennen loppua, ja Robert Dzugan iski loppulukemat. David Mudrak nappasi kaksi syöttöpistettä. Yhdysvallat taivutti Saksan 6-3, kun Shane Pinto (1+2) hääri tehomiehenä toisena iltana peräkkäin. Saksa johti ottelua kahteen otteeseen, mutta Pinton tasoitus sekä Curtis Hallin johtomaali toisen erän lopussa käänsivät pelin Yhdysvalloille. Trevor Zegras rohmusi peräti neljä syöttöpistettä.