Perry, Stars tvingar fram en match 6

Tampa Bay Lightning får fortsätta vänta på att vinna Stanley Cup. Detta efter att i den andra övertidsperioden förlorat den femte finalmatchen mot Dallas Stars med 2-3.

• Det här var självklart inte resultatet vi ville ha. Samtidigt visste vi att finalserien skulle bli tuff, säger Lightnings backstjärna Victor Hedman efter matchen. Vi hade ett par riktigt fina lägen att avgöra i förlängningen men det var inte vår kväll.

Lightning hade ledningen i den tredje perioden efter ett tidigt 2-1-mål av Mikhail Sergachev. En ledning som stod sig tills 6:45 återstod av slutrundan då Stars Joe Pavelski lyfte in en retur från Andrei Vasilevskiy och tog matchen till förlängning.

• Vi förväntade oss en forcering under den andra halvan av den tredje perioden när vi hade ledningen, säger Tampa-tränaren Jon Cooper. De kämpade för att hålla finalserien vid liv och fyllde på med mycket folk framför vårt mål. De fick ett par studsar med sig. De ska ha beröm för att de inte vek ner sig och vi kan också vara nöjda med att vi genomförde en match där prestationen var bra nog för att vinna.
  • Det var en jämn match där båda lagen hade chanser, säger Sergachev. När vi fick ledningen i den tredje perioden drog vi oss tillbaka och spelade lite mer defensivt men vi kunde inte hålla i ledningen hela vägen. I övertiden spelade vi riktigt bra i den första perioden och i delar av den andra, men tyvärr gick det inte vår väg idag.

TBL-DAL, M5: Pavelski kvitterar, sätter rekord

I den akten av förlängningen var det Lightning som till stor del parkerade nere i Stars-zonen och skapade de hetare målchanserna. Tampa vann skotten med 7-2 men målvakten Anton Khudobin och ett uppoffrande försvarsspel höll Dallas vid liv.

I den andra övertidsperioden jämnades spelet ut och Dallas veteran Corey Perry kunde efter 9:23 utnyttja en rörig situation framför Tampa-kassen och förlänga finalserien med minst en match.

• Det var en jämn match där vi mötte ett lag som var piskat att vinna, säger coach Cooper. Vi spelade bra och hade många chanser att avgöra den här finalen men ett par förlorade kampmoment i egen zon blev kostsamma för oss. På det stor hela gillar jag våra chanser framöver om vi kan fortsätta spela som vi gjort.

Med den första mästerskapschansen att vinna missad fortsätter finalserien med match 6 på måndag natt svensk tid. Ett likande scenario som Lightning ställdes inför i conference-finalen mot New York Islanders. Även där hade Tampa Bay ledningen med 3-1 i matcher och tappade match 5 efter dubbel övertid. Den gången svarade Lightning med att slå in nästa matchboll och nästa match med 2-1 i förlängning.

TBL-DAL, M5: Perry gör mål från nära håll

• Vi har varit i den här situationen tidigare i det här slutspelet, säger Hedman. Vi är ett beslutsamt gäng och vi vet hur vi ska svara när vi åker på en motgång. Vi leder fortfarande matchserien och ska se till att vara redo för att ta den sista segern på måndag.
  • Vi har redan lagt den här förlusten till handlingarna, säger Sergachev. Fokus ligger nu på nästa uppgift där vi ska vara tuffare i egen zon och se till att trycka in chanserna när de dyker upp. Vi ska se till att sova ordentligt, fylla på batterierna och komma laddade till nästa match.

Match 6 spelas under natten mot tisdag svensk tid. Nedsläpp är 02:00 och dramat kan följas på VSport Hockey och Viaplay.

• Det är väldigt svårt att vinna varenda match i den här ligan och det är de två bästa lagen som gör upp i finalen, säger Jon Cooper. Det är klart att vi är besvikna efter den här förlusten men vi har visat att vi kan komma igen. Vi har en plan och den har tagit oss till ett läge där vi behöver vinna en match till. Vi tror fortfarande att den kommer att ta oss hela vägen.