DET-COL: Landeskog tar tung tackling för O'Connor

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tittar vi närmare på omgångens svenska insatser.

Med två matcher på NHL-schemat under måndagen lyste de blågula insatserna med sin frånvaro. Ett mål och en assist blev totalt facit, trots att natten bjöd på hela 14 mål.
Detroit Red Wings tog emot Colorado Avalanche och vad som på förhand förutspåtts skulle bli en målfylld match slutade i en defensiv, målsnål drabbning.
Vid ställning 1-1 i andra perioden fick Gabriel Landeskog pucken i egen zon, strax innanför blålinjen. Han tittade upp, väntade för en sekund och just när det såg ut som han väntat för länge skickade han en lång chanspassning mot offensiv blålinje där Logan O'Connor precis kommit in från avbytarbåset. Samtidigt som pucken susade fram mot O'Connors klubba fick Landeskog betala ett högt pris för sin framspelning. Robby Fabbri fullföljde och skickade Landeskog till isen med en tung tackling. Samtidigt som Landeskog kom på fötter igen kunde han dock njuta av det han åstadkommit då framspelningen till O'Connor resulterat i ett frilägesmål.
Målet stod sig dessutom som det matchavgörande.
- Ett otroligt osjälviskt agerande och det visar verkligen varför han har ett C på sitt bröst, säger målskytten O'Connor till NHL.com/sv om Landeskogs insats. Han såg att vi hade en bra chans på gång och han var villig att absorbera tacklingen för att få fram pucken till mig.
Det klassiska uttrycket "Take a hit to make a play" har sällan exemplifierats tydligare än av Landeskog.
Framspelningen var Landeskogs 16:e för säsongen. Totalt har Avalanche-kaptenen noterat 34 poäng (18+16) på 49 matcher.
I nattens andra match, den mellan Nashville Predators och Edmonton Oilers, handlade det mesta om Leon Draisaitl och Connor McDavid som stod för fem poäng vardera; Draisaitl 4+1 och McDavid 1+4, på vägen mot en 8-3-seger för Oilers.

NSH-EDM: Järnkrok nätar 14 sekunder efter Josi

Men matchen såg faktiskt ut att gå Predators väg under en period. Speciellt när Roman Josi och Calle Järnkrok i början på andra perioden tog laget från underläge 0-2 till utjämnat 2-2 inom loppet av 14 sekunder. Efter att Josi reducerat till 2-1 med ett tungt direktskott 2:14 in på andra perioden hoppade Järnkrok, Matt Duchene och Viktor Arvidsson ut på isen. Trion tog sig direkt in i anfallszon och när Duchene kastade sig fram vid sargen och slängde in pucken mot mål stod Järnkrok perfekt placerad för att dunka in den i kassen.
Målet var Järnkroks 14:e för säsongen och totalt har svensken gjort 32 poäng (14+18) på 60 matcher den här säsongen.