EDM-WPG: McDavid hittar Draisaitl i powerplay

Likt förväntat blev Edmonton Oilers Leon Draisaitl den första spelaren i NHL den här säsongen att nå drömgränsen 100 poäng. Det skedde i en 3-2-seger för Oilers mot Winnipeg Jets hemma i Rogers Place.
- Klart det är roligt att nå en sådan speciell milstolpe, men nu är det över, säger Draisaitl till NHL.com/sv. Nu handlar allt om slutspelet. Jag har nog sagt det en miljon gånger vid det här laget så ni måste tycka jag är tråkig.

Draisaitl gav Oilers ledningen 6:27 in på första perioden då han, i powerplay, sköt direkt vid bortre stolpen efter att Connor McDavid skickat en läcker backhandpassning från andra sidan målet. Vid underläge 1-2 i slutet på andra perioden slog Draisaitl sedan till igen, återigen i powerplay, då han letade sig in framför mål och vinklade in en skottpassning från McDavid.
- Du vill aldrig förlita dig enbart på ditt powerplay, säger Draisaitl. Att bara gå in i en match och lita på att powerplay löser allt är ingen bra strategi. Vi behöver vara lite bättre i spel fem mot fem men vi har ett bra powerplay och ibland måste du vinna matcher på det sättet. Ibland vinner du matcher så i slutspelet.
Draisaitl avslutade kvällen genom att iskallt hålla i pucken och spela fram Ryan Nugent-Hopkins till matchavgörande 3-2 med 5:16 kvar att spela av tredje perioden.
- Han är ett monster där ute, i alla situationer, berömmer tränare Dave Tippett.
Tre färska poäng in på kontot för Draisaitl alltså, som nu står på 102 poäng (39+63) på 65 matcher.
Nedan följer en summering av omgångens övriga elva matcher:
New York Islanders - Boston Bruins 0-4 (0-2, 0-0, 0-2)
Tuukka Rask stod för 25 räddningar och inkasserade sin fjärde nolla den här säsongen när Bruins bortabesegrade Islanders med övertygande 4-0. David Pastrnak befäste sin ledning i målligan med sitt 47:e mål för säsongen och Charlie McAvoy blev poängbäst i matchen med sina tre poäng (1+2).

NYI-BOS: Rasks 25 räddningar räcker för nolla

Los Angeles Kings - New Jersey Devils 2-1 ÖT (0-1, 1-0, 0-0, 1-0)
Adrian Kemp bröt en 18 matcher lång måltorka när han, på övertid, såg till att avgöra matchen till Kings fördel med sitt elfte mål för säsongen. Bortalaget Devils enda mål gjordes av Jesper Bratt - hans 15:e för säsongen.
San Jose Sharks - Pittsburgh Penguins 5-0 (1-0, 2-0, 2-0)
Patrick Marleau fick ett bryskt välkomnande tillbaka till SAP Center när hans forna lagkamrater i Sharks krossade Penguins med hela 5-0, efter mål från Evander Kane, Timo Meier, Joel Kellman, Logan Couture och Joe Thornton. Förlusten var Penguins sjätte raka - lagets längsta förlustsvit på säsongen.

SJS-PIT: Kellman överlistar Jarry

Nashville Predators - Colorado Avalanche 2-3 (0-0, 0-2, 2-1)
Avalanche ordnade sin sjätte raka seger (och åttonde raka på bortaplan) när man besegrade Predators med 3-2 i Bridgestone Arena. Gabriel Landeskog inledde målskyttet för Avs, som gick ifrån till 2-0 i andra perioden innan Predators, med 5:20 kvar att spela av tredje, reducerade via Viktor Arvidsson. Med målvakten plockade kunde dock Erik Johnson sätta 3-1 i tom kasse. Då hjälpte det inte att Calle Järnkrok satte tröstmålet 3-2 med två sekunder kvar på klockan.
Tampa Bay Lightning - Calgary Flames 4-3 (1-0, 3-2, 0-1)
I sin första match utan långtidsskadade Steven Stamkos lyckades Lightning hålla undan för ett sent comebackförsök från Flames och inkassera två poäng. Det var i andra perioden det mesta hände då hela fem av matchens sju mål kom i mittsessionen. Nikita Kucherov och Mikhail Sergachev noterade två assist vardera för Lightning, medan Elias Lindholm blev poängbäst för Flames med ett mål och en assist.

TBL-CGY: Lindholm har turen på sin sida

Florida Panthers - Chicago Blackhawks 2-3 STR (1-1, 0-1, 1-0, 0-0, 0-1)
Panthers föll för sjätte gången i rad hemma i BB&T Center när Blackhawks kom på besök och snodde med sig en 3-2-seger på straffar. Corey Crawford noterade 38 räddningar på 40 skott och räddade även båda Panthers strafförsök. Mike Hoffman gjorde båda Panthers mål och Jonathan Toews noterade ett mål, en assist och mål i straffläggningen.
Toronto Maple Leafs - Vancouver Canucks 4-2 (2-2, 0-0, 2-0)
Två väldigt olika målskyttar hjälpte Maple Leafs plocka två poäng hemma mot Canucks. Den mer vane Auston Matthews gjorde sitt 45:e för säsongen, medan backen Martin Marincin satte mål nummer ett (!) för säsongen 2019-20 - detta i sin 23:e match. Marincins fullträff innebar 3-2 för Leafs i början av tredje perioden och stod till sist som det matchvinnande målet.

TOR-VAN: Matthews sätter mål #45 från svår vinkel

Arizona Coyotes - Buffalo Sabres 5-2 (0-2, 3-0, 2-0)
Coyotes tog livsviktiga två poäng i kampen om slutspelsplats i Western Conference när man vände ett 2-0-underläge till seger 5-2 hemma mot Sabres. Clayton Keller stod för två mål och en assist och även Phil Kessel nätade. För rutinerade Kessel var målet hans blott 14:e för säsongen. Segern gör att Coyotes behåller sin plats som andra wildcard i Western.
Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes 4-3 ÖT (1-0, 2-1, 0-2, 1-0)
Canadiens höll på att ställa till det för sig själva hemma i Bell Centre när man tappade en 3-0-ledning till 3-3. Med båda sina två främsta målvakter på skadelistan stod Hurricanes för en heroisk insats och hämtade upp tre mål, krönt av en kvittering från Justin Williams med sex man på isen med 1:17 kvar att spela av tredje perioden. Jeff Petry förstörde dock festen - eller återställde äran, beroende på vilken sida av staketet du står på - när han för Canadiens räkning satte ett friläge på övertid och ordnade två poäng för hemmalaget.

MTL-CAR: Petry nätar på friläge

Ottawa Senators - Detroit Red Wings 4-3 STR (0-1, 1-1, 2-1, 0-0, 1-0)
Med två mål under ordinarie tid och det avgörande målet i straffläggningen handlade det mesta om Artem Anisimov i mötet mellan bottenlagen Senators och Red Wings. Anisimovs insatser såg till att ge hemmalaget segern, varpå Red Wings inkasserade sin 47:e (!) förlust säsongen 2019-20.
St. Louis Blues - Dallas Stars 4-3 STR (1-1, 2-1, 0-1, 0-0, 1-0)
Blues tappade en 3-1-ledning till 3-3 och tvingades till övertid och straffar hemma mot Stars, men kunde till sist ändå vinna och inkassera sin sjunde raka seger. John Klingberg stod för 3-3-kvitteringen med 19 sekunder kvar att spela av tredje perioden och såg därmed till att säkra en poäng för gästerna.

STL-DAL: Schenn och O'Reilly i samarbete

SÅ GICK SNACKET:
"Jag var så glad över mitt första mål för säsongen. Att det dessutom var 3-2 för vårt lag i början på tredje perioden gjorde det ännu bättre." - Maple Leafs back Martin Marincin om säsongens första fullträff.
"Han är ju härifrån, från Long Island, så det är ju alltid lite extra speciellt för honom att spela här. Bra för honom att det gick så bra." - Bruins tränare Bruce Cassidy om Charlie McAvoys trepoängsinsats.