Backlund

Battle of Alberta är en av de klassiska rivaliteterna i NHL. Ett par gånger om året drabbar de Alberta-baserade, kanadensiska lagen Calgary Flames och Edmonton Oilers samman. Ofta bjuder matcherna på bra ishockey, sällan är de heta känslorna långt borta. Speciellt när det är så tätt mellan lagen som den här säsongen.

Trots stjärnor som Connor McDavid, Leon Draisaitl, Johnny Gaudreau och Sean Monahan på isen i nattens möte, var det andra spelare - bland annat två svenskar - som främst utmärkte sig i 5-1-segern för Flames.

EDM-CGY Lindholm nätar med handledsskott

Elias Lindholm (ett mål, en assist), Mikael Backlund (mål i numerärt underläge) och Andrew Mangiapane (ett mål, två assist) var bland isens vassaste i ett möte som för övrigt drog rubriker som det första lagen emellan sedan Milan Lucic och James Neal i somras bytte klubb med varandra.
- Vi ville komma hit, spela en bra bortamatch och lämna med en gnetig seger, säger Matthew Tkachuk, även han målskytt för Flames, till NHL.com/sv. Vi gjorde ett bra jobb med det. I december månad, egentligen första halvan på säsongen, har vi spelat många matcher mot Eastern Conference-motstånd. Nu kommer vi in på en svit där vi spelar många divisionsmatcher mot lag som ligger nära oss i tabellen i Western. Med det sagt, vi ville bara komma hit och göra jobbet för att ta två poäng.
Nedan följer en summering av omgångens övriga tio matcher:

BUF-BOS:Pastrnak serverar Bergeron i powerplay

Buffalo Sabres - Boston Bruins 0-3 (0-1, 0-1, 0-1)
Patrice Bergeron är i sitt livs form för närvarande. Borta mot Sabres stod Bruins 34-årige förstacenter för två mål - för tredje matchen i rad.
- Ibland har du flytet med dig och pucken går in hela tiden och ibland har du ingen tur alls, säger Bergeron. Jag försöker att alltid fokusera på de små detaljerna, se till att jag spelar på rätt sätt och att vi som kedja gör det vi ska.
För den som räknar blir det sex mål på tre matcher och för Bergerons del totalt 17 fullträffar på 30 matcher den här säsongen. Detta för en spelare som aldrig gjort mer än 32 mål under en och samma säsong.
I mål för Boston räddade Jaroslav Halak alla 26 puckar som skickades i hans riktning. Bergeron och Halaks insatser såg till att bryta Buffalos fem matcher långa vinstsvit på hemmaplan.
Washington Capitals - Columbus Blue Jackets 2-1 ÖT (0-0, 0-1, 1-0, 1-0)
Gästande Blue Jackets fick med sig en poäng borta mot Capitals efter att ligaledarna vänt underläge 0-1 till seger 2-1 på övertid. Vinsten var Capitals 27:e på lagets 39 första matcher den här säsongen. Jakob Lilja gav Blue Jackets ledningen i andra perioden innan mål från Carl Hagelin i tredje perioden (hans första för säsongen) och T.J. Oshie på övertid ordnade segern för Caps.

SJS-LAK: Karlssons handledsskott går in högt

San Jose Sharks - Los Angeles Kings 2-3 ÖT (0-0, 2-0, 0-2, 0-1)
Få saker går rätt för San Jose just nu. Trots ledning 2-0 efter två perioder, detta via mål från Joe Thornton och Erik Karlsson, tappade laget i tredje perioden mot Kalifornien-rivalen Los Angeles och förlorade till sist med 2-3 på övertid. Martin Frk nätade två gånger om i tredje perioden innan Jeff Carter satte dolken i hjärtat på Sharks med sitt övertidsmål. San Jose är nu 0-3-1 i sina fyra senaste matcher.
New York Rangers - Carolina Hurricanes 5-3 (1-1, 3-1, 1-1)
Artemi Panarin (1+2), Mika Zibanejad (2+1) och Henrik Lundqvist (39 räddningar på 42 skott) antog alla huvudroller för New York Rangers när gästande Carolina Hurricanes besegrades med 5-3. Hurricanes gjorde matchens första mål via Lucas Wallmark 5:15 in på första perioden, men efter Zibanejads PP-kvittering 16:31 in på samma period befann sig Rangers i förarsätet resten av matchen.
- Vi spelade bra ikväll och förtjänade två poäng, säger Zibanejad.
Förlusten var Carolinas tredje raka. Rangers har nu vunnit alla tre möten lagen emellan den här säsongen.

NYR-CAR: Zibanejad gör powerplaymål på Kreiders pass

Colorado Avalanche - Minnesota Wild 4-6 (2-2, 1-1, 1-3)
Avalanche och Wild bjöd på målkalas i Pepsi Center. Lagen följdes åt efter 40 minuter (ställning 3-3) och Avalanche tog också ledningen i tredje perioden via mål från Matt Calvert (hans andra för kvällen), men tre raka fullträffar från Mats Zuccarello, Victor Rask och Joel Eriksson Ek såg till att gästande Wild lämnade matchen med två poäng i sin ägo. Även Gabriel Landeskog och Nathan MacKinnon gjorde mål för Colorado, som nu gått 1-3-0 sina fyra senaste matcher.
Nashville Predators - Pittsburgh Penguins 2-5 (1-3, 0-2, 1-0)
Pittsburgh fortsätter att gå starkt. Mot Nashville tog Eastern Conference-pingvinerna sin femte seger de senaste sex matcherna - mycket tack vare de inledande 40 minuterna som såg gästerna gå ifrån till ledning 5-1. Roman Josi, som gjort mål i fem raka matcher, fick se sin svit ta slut. Han kunde dock trösta sig med en assist. Poängbäst i Penguins blev, något oväntat, finske backen Juuso Riikola (1+1) som var den enda spelaren i Pittsburgh att få med sig mer än en poäng från matchen.

NSH-PIT: Arvidsson styr pucken förbi Jarry

New Jersey Devils - Toronto Maple Leafs 4-5 ÖT (1-2, 3-1, 0-1, 0-1)
William Nylanders mål med 2:22 kvar att spela av övertid ordnade sjätte raka segern för Toronto Maple Leafs - lagets längsta svit den här säsongen. Nylander (1+2) och John Tavares (1+2) noterades för tre poäng vardera hos gästerna, medan Nico Hischier (1+2), Jesper Bratt (1+2) och Kyle Palmieri (1+2) åstadkom detsamma för gästerna. En av Leafs målskyttar, ryske rookien Ilya Mikheyev, råkade illa ut i tredje perioden när han råkade få Bratts skridskoskena på höger handled. Mikheyev lämnade matchen och fördes till sjukhus, där han fick stanna över natten.
- Den enda uppdateringen vi har är att han är på sjukhus med ett djupt skärskår, säger Maple Leafs coach Sheldon Keefe. Han stannar i New Jersey ikväll så får vi utvärdera efter det och se vad som blir av situationen.
Anaheim Ducks - Vegas Golden Knights 4-3 (0-0, 3-1, 1-2)
En sekvens på 1:37 i andra perioden, vid ställning 0-1 Golden Knights, kom att avgöra denna match till Ducks fördel. Adam Henrique ordnade 1-1 i powerplay 9:00 in, varpå Cam Fowler sköt 2-1 efter 10:23 (också i powerplay), följt av Max Comtois' 3-1 efter 10:37. Vegas hämtade sig aldrig riktigt efter Anaheims målkavalkad - trots tappert försök med två sena reduceringar från Nate Schmidt - och föll därmed för tredje gången de senaste fyra matcherna (1-2-1).

ANA-VGK: Comtois styr pucken förbi Subban

Chicago Blackhawks - New York Islanders 5-2 (3-1, 0-0, 2-1)
Robin Lehner var i storform mot sin gamla klubb och räddade 38 av 40 skott när Blackhawks tog en relativt komfortabel hemmaseger mot Islanders. Duncan Keith klev fram och stod för två assist för hemmalaget, som nu gått 4-2-0 sina senaste sex matcher.
Winnipeg Jets - St. Louis Blues 4-5 ÖT (1-1, 1-2, 2-1, 0-1)
Jets och Blues satte upp för ett rejält spännande returmöte på söndag i European Game of the Week efter nattens fartfyllda övertidsbatalj. Kyle Connor noterades för två mål i Jets och Blake Wheeler stod för en sen kvittering (1:14 kvar att spela av tredje perioden) vilket tog matchen till övertid. Väl där avgjorde Blues poängbäste spelare den här säsongen: David Perron.