OTT-CBJ: Duclairs tredje hat trick i karriären

Anthony Duclair hade en angenäm afton på jobbet när han, mot sin tidigare klubb Columbus Blue Jackets, ordnade segern åt Ottawa Senators genom att göra tre av fyra mål i lagets 4-3-seger (övertid). Framspelad av Thomas Chabot i numerärt överläge fullbordade Duclair sitt hat trick genom att sätta punkt för matchen 1.56 in på övertidsperioden.

Hattricket var hans tredje i NHL-karriären och första sedan den 18 november 2017.
- Jag får möjligheter att bevisa mig själv i varje byte här, säger Duclair till NHL.com/sv. Ibland har jag ett dåligt byte eller gör ett misstag, men jag får chansen att spela direkt igen och kan då visa att jag lärt mig av mitt misstag. Jämfört med hur det varit tidigare där jag kanske blivit bänkad om jag gjort ett misstag… det är en välkommen förändring.
Duclair spelade 53 matcher för Blue Jackets under huvudtränare John Tortorella förra säsongen innan han, den 23 februrari, fick beskedet att klubben skickat honom till Senators i en bytesaffär.
- Han är en målskytt, säger Senators tränare D.J. Smith. Han har hittat sin rytm och varit bra för oss hela säsongen. Jag tror inte det spelar någon större roll att vi mötte hans tidigare lag ikväll, han vill bara hjälpa sitt lag oavsett.
Duclair har stått för totalt 39 poäng (26+13) på 54 matcher i Ottawa Senators sedan februari.
Nedan följer en summering av omgångens övriga 13 (!) matcher:
New York Islanders - Buffalo Sabres 3-2 ÖT (1-0, 0-1, 1-1, 1-0)
Veckans European Game of the Week blev en ypperligt sevärd sådan där Jack Eichel (mål, assist) förlängde sin poängsvit till 16 matcher, Rasmus Dahlin (assist) plockade poäng för andra matchen i rad sedan återkomst från skada och Victor Olofsson (mål, assist) fortsatte bygga på sin formkurva. Men Sabres stod trots detta som förlorare. För i Islanders var nämligen Anthony Beauvillier på spelhumör. 22-åringen spelade fram till hemmalagets båda mål på ordinarie tid innan han på egen hand ordnade avgörandet på övertid.

NYI-BUF: Beauvillier avgör på friläge

San Jose Sharks - Vancouver Canucks 4-2 (1-0, 0-0, 3-2)
Ett möte som länge såg ut att avgöras på Thomas Hertls 1-0-mål i mitten av den första perioden utvecklades till en målfest i tredje. Timo Meier utökade 7.09 in Sharks ledning till 2-0 efter läckert förarbete från Evander Kane och Erik Karlsson. Innan det gått en minut (7.57) hade dock Jake Virtanen reducerat. Evander Kane satte 3-1 i tom bur 18.39 in, men Bo Horvat reducerade till 3-2 med 29 sekunder kvar att spela. Med åtta sekunder kvar på klockan såg kapten Logan Couture sedan till att fastställa slutresultatet till 4-2 för Sharks.
Vinsten var en viktig sådan för San Jose. Inte bara då den gav nye tränaren Bob Boughner hans första seger i båset, utan också då den avslutade en sex matcher lång svit utan vinst för hajarna från Kalifornien.

SJS-VAN: Kane och Meier i samarbete

St. Louis Blues - Chicago Blackhawks 4-3 (0-0, 0-1, 4-2)
Blues bjöd på en imponerande comeback efter att ha satt sig själva i trubbel hemma mot Blackhawks. Underläge 0-1 efter två perioder förvärrades ytterligare när Brandon Saad (hans andra mål i matchen) och Patrick Kane utökade gästernas ledning till 3-0 tidigt i tredje perioden. Men där och då inleddes vändningen. Mål från, i tur och ordning, Tyler Bozak, Bozak igen, Jacob de la Rose och Justin Faulk ordnade två poäng åt Blues - som dessutom såg till att ge rivalen Blackhawks noll. Robert Thomas noterades för assist på tre av fyra Blues-mål.
Anaheim Ducks - New York Rangers 4-3 STR (1-2, 1-0, 1-1, 0-0, 1-0)
Trots en bra start med mål från Mika Zibanejad redan efter tio sekunders spel kunde inte Rangers försvara sin ledning utan föll borta mot Ducks. Hemmalaget hade inte vid något tillfälle ledningen utan hämtade först upp underläge 0-2 till 2-2 och sedan även 2-3 till 3-3, innan segern kunde bärgas på straffar. Jakob Silfverberg gjorde ett mål för Ducks och satte även den avgörande straffen. Hampus Lindholm stod för ett mål och en assist, Rickard Rakell tre assist och Zibanejad för två mål i vad som utvecklades till rena rama svenskbataljen.
Mer om denna match i Svenskkollen.

ANA-NYR:Lindholm till Silfverberg i powerplay

Tampa Bay Lightning - Washington Capitals 2-5 (1-0, 0-1, 1-4)
Capitals fortsätter plocka imponerande segrar på löpande band. Borta mot Lightning tog laget sin åttonde seger de senaste nio matcherna, mycket tack vare en fenomenal tredjeperiod där man stod för fyra av sina fem mål i matchen. Nicklas Bäckström och T.J. Oshie blev poängbäst i Capitals med två poäng (1+1) vardera. Nikita Kucherov tvingades utgå från matchen efter att ha träffats av ett tungt skott från John Carlson.
Arizona Coyotes - New Jersey Devils 1-2 (1-1, 0-0, 0-1)
Trots att Taylor Hall återigen fanns på bänken för att skydda klubbens tillgång inför en eventuell bytesaffär, lyckades Devils bryta sin sju matcher långa svit utan vinst när man besegrade Coyotes med 2-1 på bortaplan. Jesper Boqvist och Kyle Palmieri noterades för mål hos New Jersey. Segern var Alain Nasreddines första i Devils-båset.

FLA-BOS: Marchand spelar fram Pastrnak

Florida Panthers - Boston Bruins 2-4 (0-1, 0-2, 2-1)
David Pastrnak såg med sina två mål (27:e och 28:e för säsongen) till att stoppa blödningen för Bruins som gått utan vinst i fem matcher inför mötet med Panthers. Boston tog ledningen i första perioden, utökade den till 3-0 i andra och kunde sedan hålla undan för anstormningen från Florida i tredje.
Minnesota Wild - Philadelphia Flyers 4-1 (2-1, 1-0, 1-0)
Form- och hemmastarka Wild tog sin nionde seger de senaste tolv hemmamatcherna (9-0-3) när man besegrade Flyers i Xcel Energy Center. Eric Staal stod för två mål hos Wild och är därmed uppe i 999 poäng i NHL-karriären.

NSH-DAL: Hintz skickar in pucken bakom Rinne

Nashville Predators - Dallas Stars 1-4 (0-0, 1-4, 0-0)
I en försmak av 2020 års NHL Winter Classic tog Stars hem bortamötet med Predators. Alla matchens mål tillkom i andra perioden och stor matchhjälte blev Stars målvakt Anton Khudobin som räddade 37 av de 38 skott Nashville sköt.
Calgary Flames - Carolina Hurricanes 0-4 (0-0, 0-2, 0-2)
Hurricanes och framförallt målvakten James Reimer satte stopp för Flames sju matcher långa vinstsvit via en imponerande 4-0-seger på bortaplan. Utöver Reimers 32 räddningar bör även noteras att Warren Foegele stod för två mål i numerärt underläge i tredje perioden.
Edmonton Oilers - Toronto Maple Leafs 1-4 (0-1, 0-1, 1-2)
Frederik Andersen noterades för sin 200:e vinst i NHL-karriären när Maple Leafs såg till att förlänga Oilers förlustsvit till fyra. Andersen räddade 36 av 37 skott och Alex Kerfoot (mål, assist) samt Pierre Engvall (två assist) visade att Toronto kan bjuda på offensiv produktion och vinster även utan sina stora kanoner.
Montreal Canadiens - Detroit Red Wings 1-2 (0-1, 0-0, 1-1)
Jonathan Bernier såg till att ge Detroit lagets andra raka seger när han räddade 42 av 43 skott borta mot Montreal i Bell Centre. Tyler Bertuzzi och Mike Green blev målskyttar för Red Wings medan Tomas Tatar stod för Canadiens enda mål. Förlusten avslutar Canadiens segersvit på tre matcher.

PIT-LAK: Guentzel till Rust i powerplay

Pittsburgh Penguins - Los Angeles Kings 5-4 STR (0-2, 2-0, 2-2, 0-0, 1-0)
Bryan Rust blev stor matchvinnare för Penguins då han, utöver att göra två mål och en assist under ordinarie tid, satte den avgörande straffen för hemmalaget. Pittsburgh har nu vunnit fem av sina senaste sex matcher.