OTT-MTL: Kovalchuks första med Montreal

Ilya Kovalchuks återkomst till NHL har inte blivit den framgångssaga han kanske hoppats på när han skrev på för Los Angeles Kings inför förra säsongen. 34 poäng (16+18) på 64 matcher under 2018-19 blev nio (3+6) på 17 den här säsongen, innan Kings bestämde sig för att avsluta kontraktet och gå vidare.

Montreal Canadiens gav den 36-årige ryssen en chans och hittills har han inte gett dem någon anledning att ångra sig. Efter tre assist på sina första tre matcher gjorde han i nattens möte med Ottawa Senators sitt första mål i Canadiens-tröjan. Och det var inte vilket mål som helst. Kovalchuks fullträff innebar 2-1 till Canadiens på övertid och två poäng till ett lag i desperat behov av självförtroende efter åtta raka förluster.
Målet tillkom efter att "Kovie" valt att skjuta i ett två mot ett-läge.
- Jag tänkte för mig själv, 'Jag skjuter den här gången', säger Kovalchuk till NHL.com/sv. Skönt att få göra första målet för Canadiens, speciellt på övertid. Vinsten var dock det viktigaste - att vi äntligen kunde bryta förlustsviten på åtta matcher.
Tränare Claude Julien har imponerats av sitt rutinerade nytillskott:
- Han har kommit in och varit hur proffsig som helst. Han gjorde flera bra passningar och det vinnande målet ikväll. Han håller sina byten korta och respekterar hur vi vill spela. Jag tror flera av killarna i rummet ser en kille som varit med länge men som ändå kliver in ödmjuk. Det gör honom enkel att tycka om.
Nick Suzuki stod för Montreals första mål, medan Drake Batherson gjorde hemmalagets enda. Carey Price noterade 41 räddningar på 42 skott.
Senators har nu förlorat sju raka matcher.
Nedan följer en summering av omgångens övriga tio matcher:
San Jose Sharks - Dallas Stars 2-1 (1-1, 1-0, 0-0)
I sin 1700:e (!) match i National Hockey League passade Patrick Marleau på att bli matchvinnare. Efter att Jamie Benn och Brent Burns stått för varsin fullträff i första perioden klev Marleau in i handlingen 2:56 in på andra när han, framspelad av Tomas Hertl och Burns, skickade in sitt åttonde mål för säsongen.
Joe Pavelski var tillbaka i "Shark Tank" för första gången sedan han skrev på för Stars, men lämnade isen utan poäng.
Marleau blev den femte NHL-spelaren genom tiderna att nå milstolpen 1700 matcher. De andra fyra: Gordie Howe, Mark Messier, Ron Francis och Jaromir Jagr.

SJS-DAL: Marleau nätar i sin 1700:e match

Buffalo Sabres - Vancouver Canucks 3-6 (1-1, 1-1, 1-4)
Sabres och Canucks följdes åt genom två perioder i European Game of the Week, men i tredje lade gästerna i en högre växel. Vid ställning 2-2 rivstartade Canucks i slutperioden och 3-2 via J.T. Miller efter 1:17. Sabres kvitterade kort därefter, målskytt Zemgus Girgensons. Dödsstöten kom dock när Vancouver gjorde två mål på under en och en halv minut: Brock Boeser efter 6:24 och Jake Virtanen efter 7:38. Loui Eriksson satte spiken i kistan (6-3) med sitt fjärde mål för säsongen. Rasmus Dahlin (två assist) vann dock "matchen i matchen" mot Elias Pettersson (en assist).
Philadelphia Flyers - Tampa Bay Lightning 0-1 (0-0, 0-1, 0-0)
För tionde raka matchen stod Tampa Bay som segrare - en notering som tangerar det klubbrekord laget satte förra säsongen. Andrei Vasilevskiy noterade 23 räddningar och höll nollan för andra matchen i rad. Pat Maroon gjorde matchens enda mål.

PHI-TBL: Maroons skott hittar in bakom Hart

Carolina Hurricanes - Los Angeles Kings 2-0 (1-0, 0-0, 1-0)
Hurricanes ordnade sin tredje raka seger i hemmamötet med Kings. Stora matchhjältar blev James Reimer som räddade alla 41 skott han ställdes inför, samt Teuvo Teräväinen som spelade fram Nino Niederreiter till 1-0 och sedan själv satte 2-0.
Vegas Golden Knights - Columbus Blue Jackets 0-3 (0-1, 0-1, 0-1)
Omgångens tredje nolla stod Columbus och Elvis Merzlikins för. 25-åringen från Lettland stod för 27 räddningar och nollan, ja det var hans första i NHL. Kevin Stenlund noterade sina första två assist i NHL-karriären och Blue Jackets mål gjordes av, i tur och ordning, Emil Bemström, Pierre-Luc Dubois och Alex Wennberg.

VGK-CBJ: Bemström klipper till direkt i PP

Washington Capitals - New Jersey Devils 1-5 (0-1, 1-3, 0-1)
Publiken i Capital One Arena fick inte det resultat de förväntat sig när Devils gästade Capitals. Bortalaget körde över Washington och kunde, efter dubbla mål från Nico Hischier och 33 räddningar från Louis Domingue, vinna tämligen komfortabelt med 5-1. Jakub Vrana stod för Capitals enda mål - hans 20:e för säsongen.
New York Islanders - Boston Bruins 2-3 ÖT (1-0, 0-1, 1-1, 0-1)
Patrice Bergeron såg till att bärga extrapoängen för Bruins med sitt övertidsmål borta mot Islanders. Dessförinnan hade lagen krigat sig igenom jämna 60 minuter, där 1-1 blev 2-2 över en period på fyra minuter i matchens tredje period tack vare mål från John Moore och Mathew Barzal. Scott Mayfield gav Islanders ledningen i första perioden, varpå Jake DeBrusk kvitterade i andra. Tuukka Rask räddade 35 av 37 skott.

NYI-BOS: Bergeron slår till på övertid

Calgary Flames - Edmonton Oilers 4-3 (2-2, 1-1, 1-0)
Battle of Alberta blev precis så intensiv som man kunnat vänta sig (och hoppats på!). Lagen körde för allt tygen höll i första perioden och lämnade den i likaläge 2-2, bland annat efter Elias Lindholm öppnat målskyttet och Connor McDavid susat fram för ett frilägesmål. Lagen stod lika även efter andra perioden vilket ledde till att avgörandet föll i tredje då Elias Lindholm gjorde sitt andra mål för kvällen och bärgade två poäng för hemmalaget. Segern var Flames femte raka.
Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks 4-2 (1-1, 2-0, 1-1)
Robin Lehner (35 räddningar) och Dominik Kubalik (två mål) stod i fokus när Blackhawks besegrade Ducks och därmed såg till att ge Kalifornien-laget dess sjätte förlust de senaste sju matcherna.

CHI-ANA: Lehner stoppar Gudbrandsson

St. Louis Blues - New York Rangers 5-2 (2-1, 3-1, 0-0)
Nyblivne All Star-spelaren David Perron gjorde mål för fjärde matchen i rad när Blues besegrade Rangers med 5-2 och därmed noterade sin åttonde raka hemmaseger.

SÅ GICK SNACKET:
"PAT-TY! PAT-TY! PAT-TY!." - Sharks-publiken lät inte Patrick Marleau få en syl i vädret i samband med segerintervjun efter match.
"Vibben i omklädningsrummet har varit kanon. Alla bidrar. Vi har kul just nu." - Lightnings forward Yanni Gourde om lagets tionde raka seger.