jets_032518a

Winnipeg Jets är klara för Stanley Cup-slutspelet 2018. Straffsegern med 5-4 hemma mot Predators bärgade lagets andra slutspelsplats sedan lagets flyttade från Atlanta till säsongen 2010-11. Straffhjälte blev Mark Scheifele som avgjorde i den andra straffomgången.

Men Jets fick kämpa för segern. Predators tog ledningen med 0-2 redan i den första perioden. Viktor Arvidsson assisterade till Roman Josis 0-1 och Mattias Ekholm till Kyle Turris 0-2.
I den andra perioden löste Kyle Connor en reducering för hemmalaget, men Ryan Ellis ökade därefter på till 1-3. Två snabba mål mitt i perioden tog Jets tillbaka in i matchen, men de var ändå i underläge efter 40 minuter sedan Arvidsson satt sitt 28:e mål för säsongen fram till 3-4.
59 sekunder in i slutperioden kvitterade Blake Wheeler vilket räckte för en poäng som så småningom blev två efter Scheifeles avgörande och en säkrad slutspelsplats.

Här är summeringen från nattens matcher:
Edmonton Oilers - Anaheim Ducks 4-5 (0-0, 3-1, 1-3, 0-1)
Connor McDavid fortsätter gå för poängligatiteln. I natt kom tre nya poäng från kanadensaren som nu är uppe på 99. Han satte själv 1-0 och spelade sedan fram Ty Rattie till 2-1 och rookien Ethan Bear till 4-3.
Men McDavids form räckte inte för Oilers. Istället tog Ducks två viktiga poäng i sin slutspelsplats. Marcus Pettersson och Rickard Rakell stod för varsin assist när Ducks gick från 3-1 till 3-3 i den tredje perioden. Efter att Bear gjort 4-3 kvitterade Adam Henrique med sitt andra mål för kvällen vilket tog matchen till sudden.
Där avgjorde Hampus Lindholm framspelad av Rakell och Ducks klättrade upp på 91 poäng på tredjeplatsen i Pacific Division.
Ducks seger hindrade dessutom Vegas från att bli slutspelsklara.

Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers 5-4 (2-1, 1-2, 1-1, 1-0)
Sidney Crosby lös starkast när Penguins tog sin fjärde seger för säsongen mot Flyers. Nummer 87 stod för ett mål, 4-3, och assisterade till avgörande 5-4 som Bryan Rust satte 2:25 in i förlängningen. Crosby är därmed uppe på totalt nio poäng mot Flyers den här säsongen och 93 på 63 matcher genom hans karriär. Ett lika bra facit har inte Crosby mot något annat lag i ligan.
Derick Brassard, Patric Hörnqvist och Evgeni Malkin gjorde Penguins övriga mål. För Hörnqvist var målet hans 14:e i powerplay för säsongen och för Malkin var det mål nummer 42 för säsongen, två bakom skytteligaledande Alex Ovechkin.
I Flyers noterades Oskar Lindblom för sin andra assistpoäng i karriären när han förarbetade till Jordan Weals 3-3-mål
Resultatet innebar att Pittsburgh närmade sig Washington i Metros tabelltopp, men det är fortfarande jämnt mellan tvåan Penguins (92 poäng) och fyran Flyers (89).

Dallas Stars - Vancouver Canucks 1-4 (1-1, 0-1, 0-2)
Det går fortsatt tungt för Dallas Stars som hamnar allt längre från en slutspelsplats. I natt kom lagets åttonde raka förlust. Mattias Janmark gav visserligen laget ledningen i numerärt underläge i den första perioden, men sedan var det Canucks för hela slanten när det gällde målskyttet. Reid Boucher, Nio Dowd, Jake Virtanen och Tyler Motte gjorde Canucks mål.
Daniel Sedin gjorde sin 1300:e NHL-match och gjorde därmed brorsan Henrik (1,324), Nicklas Lidström (1,564) och Mats Sundin (1346) sällskap i den lilla skara svenska spelare att nå den milstolpen.

Minnesota Wild - Boston Bruins 1-2 (0-0, 0-1, 1-0, 0-1)
Bruins närmar sig Tampa i toppen av Atlantic Division. Detta efter att Brad Marchand blivit övertidshjälte efter bara 28 sekunder. Marchand knäppte iväg ett skott från den vänstra cirkeln som överlistade Wild Alex Stalock. Målet var hans femte i sudden för säsongen, så många övertidsmål har bara Steven Stamkos (2011-12), Jonathan Toews (2015-16) och Alex Galchenyuk (2016-17) gjort under samma säsong tidigare.
Boston är nu bara två poäng efter Tampa och har dessutom en match tillgodo.
David Pastrnak gjorde 0-1 med sitt 30:e mål för säsongen. Mikko Koivu gjorde 1-1.