dahlin goal

Vad sa du? En lördag med 14 NHL-matcher och 28 lag aktiva på en och samma dag över en period på tolv timmar? Ja, tack. Omgången tog sin början 19.00 med nedsläppet mellan Edmonton Oilers och New York Rangers - säsongens första "Veckans match i Europa" - och avslutades med mötet mellan Colorado Avalanche och Calgary Flames med start 04.00.

Kvalitetsmatcherna avlöste varandra under denna hockeylördag, men kvällens stora blågula utropstecken inträffade två minuter och 45 sekunder in på den första perioden i mötet mellan Arizona Coyotes och Buffalo Sabres. Det var nämligen då Rasmus Dahlin, sommarens draftetta, stod för sitt första mål i National Hockey League. Returskottet från nära håll kommer inte gå till historien som ett av de vackraste, men vad gör det när det går till historien som backens första? Med sina 18 år och 183 dagar går han dessutom till historien som den yngste svensk genom tiderna att göra mål i NHL. Den tidigare rekordmannen Elias Lindholm (18 år, 312 dagar) - som för övrigt hade en bra kväll med sitt Calgary Flames - får alltså se sig besegrad av backfenomenet med nummer 26 på ryggen.
Inte illa pinkat, Rasmus.
Vi återkommer till den matchen lite senare i denna matchsummering. Nedan följer omgångens matcher:
New York Rangers - Edmonton Oilers 1-2
Det var två lag i behov av poäng som möttes i Madison Square Garden. Kampen mellan Henrik Lundqvist ("den gamle") och Connor McDavid ("den nye") blev precis så tät som man kunnat förvänta sig. Båda stod för bra matcher men McDavid avgick med segern efter att ha stått för ett mål och en assist i en 2-1-seger. Lundqvist noterades för 25 räddningar och 92,6 i räddningsprocent.

NYR-EDM: Draisaitl spelar fram McDavid i powerplay

Nashville Predators - New York Islanders 5-2
Som så många gånger tidigare när Nashville har en bra kväll i målprotokollet var det lagets svenskar som tog plats i huvudrollerna. Störst rampljus på Filip Forsberg som gjorde sitt andra och tredje mål för säsongen i Predators 5-2-seger. Även vindsnabbe Viktor Arvidsson och hårt arbetande Calle Järnkrok noterades för varsitt mål hos Nashville. Kanske är det dags för "Preds" att inkludera ytterligare blå elementet i sitt primärt gula hemmaställ för att reflektera den svenska dominansen? Robin Lehner vaktade buren för Islanders.
Arizona Cototes - Buffalo Sabres 0-3
Coyotes episka måltorka den här säsongen är värd att diskutera men det får ske vid ett annat tillfälle för ikväll ligger all fokus på 18-årige Rasmus Dahlin. I samband med ett anfall tidigt in på den första perioden följde Dahlin med Jeff Skinner upp i anfallszon, läste av var pucken skulle hamna och störtade på mål för att raka in den i kassen. Målet var sannolikt ett av de enklare i karriären för Dahlin men den spelförståelse nödvändig för att följa upp en retur, som back, ska inte underskattas. Resten av matchen lär ha förflutit som i ett glädjerus för Dahlin som utöver målet noterades för 17.07 i istid och +1. Utöver att han blev yngste svensk att göra mål genom tiderna blev Dahlin även den tredje yngsta backen genom alla tider att noteras för ett matchvinnande mål.
Linus Ullmark vaktade för övrigt Sabres mål och stod för en briljant prestation med 36 räddningar av 36 möjliga.

ARI-BUF: Dahlin följer upp en retur och nätar

Florida Panthers - Vancouver Canucks 2-3
Elias Pettersson tangerade ett klubbrekord i Canucks då han för femte raka matchen i inledningen av NHL-karriären noterades för poäng. Poängen kom i form av ett powerplaymål 14.48 in på den andra perioden. I tredje perioden tvingades dock Pettersson lämnade matchen efter en tveksam tackling från Panthersbacken Mike Matheson. Canucks lyckades dock hålla undan och vinna matchen med 3-2.
Relaterat material: [Mål och skada för Elias Pettersson]
Washington Capitals - Toronto Maple Leafs 2-4
Maple Leafs stekheta inledning på säsongen fortsatte när den kanadensiska klubben hämtade hem två poäng i den amerikanska huvudstaden. Auston Matthews fortsatte visa att allt han rör vid förvandlas till guld i form av ett mål och en assist, Morgan Rielly stod för ytterligare en assist och 27-årige rookien Pär Lindholm gjorde sitt första NHL-mål i karriären. I övriga blågula nyheter noterades Nicklas Bäckström och Andreas Johnsson för varsin assist.
Relaterat material: [Explosionsartad målstart på säsongen]
Philadelphia Flyers - Vegas Golden Knights 0-1
Vegas tog en viktig seger efter en tuff säsongsöppning (1-5-0) när laget stod för en taktisk triumf mot hemmastarka Flyers. Matchens enda målskytt blev Cody Eakin.
Ottawa Senators - Los Angeles Kings 5-1
Vi bjöds på en något förvånande storseger när Senators hemmaslog Kings med 5-1. Ungtupparna Brady Tkachuk (två assist), Thomas Chabot (två assist) och Max Lajoie (en assist) fortsatte sina starka säsongsinledningar och visar att det finns en ljus framtid i Senators.
Boston Bruins - Detroit Red Wings 8-2
På tal om storsegrar stod Boston Bruins för en otrolig sådan på hemmaplan mot Detroit Red Wings. David Pastrnak stod för ett hat trick och Patrice Bergeron bidrog med tre assist i målkalaset. Segern var Bostons fjärde på säsongen medan förlusten var Detroits femte på fem matcher (0-3-2) - en dyster trend för det forna svensklaget.

BOS-DET: Pastrnaks 100:e mål i NHL, även hat trick

Minnesota Wild - Carolina Hurricanes 4-5 ÖT
Hurricanes fortsätter storma (!) fram i säsongsinledningen och tog i nattens bortamöte mot Wild sin fjärde seger på fem matcher. Stor segerorganisatör blev - som vanligt - Sebastian Aho som bidrog med två mål och två assist för Carolina. I Minnesota saknades Joel Eriksson Ek som förväntas missa upp emot en vecka med en skada på underkroppen.
Montreal Canadiens - Pittsburgh Penguins 4-3 STR
Tomas Tatar tycks ha skakat av sig de senaste månadernas berg-och-dalbana och återigen hittat hem. Det visade han när han via sina tre poäng (två mål, en assist) ledde Canadiens till en 4-3-seger mot stjärnfyllda Pittsburgh Penguins.
Tampa Bay Lightning - Columbus Blue Jackets 8-2
Kvällens andra utklassningsseger bjöd Tampa Bay på när "Bolts" krossade Columbus med 8-2. Victor Hedman (mål) och Anton Strålman (assist) bjöd på sina första poäng den här säsongen men till matchens främste spelare utsågs Brayden Point som kvällen i ära noterades för två mål och en assist.
Dallas Stars - Anaheim Ducks 5-3
Ducks tre första (och enda) mål i matchen hade en distinkt blågul touch. 1-0 kom via mål från Jakob Silfverberg, assisterad av Hampus Lindholm. I 2-0 var Isac Lundeström inblandad och vid 3-0 var det dags för Lindholm att inkassera kvällens andra assist. Det räckte dock inte mot Stars som ökade tempot något oerhört vid underläge 0-3 och kunde vända till 5-3. John Klingberg noterades för ett mål och en assist i Stars vändning.

DAL-ANA: Klingberg får igenom pucken i PP

Chicago Blackhawks - St. Louis Blues 4-3 ÖT
Det må ha sett ut som att Blues skulle få avgå med segern i samband med ledning 3-2 i den tredje perioden, men Alex DeBrincat ville annat. Först kvitterade den ettrige lille prickskytten till 3-3 efter 13.06 i tredje perioden, innan han sedan avgjorde matchen 4-3 på övertid. Matchen blev Chicagos femte att avgöras i övertid av fem möjliga.
Colorado Avalanche - Calgary Flames 2-3 ÖT
Hemmalaget rivstartade med två snabba ledningsmål från Nathan MacKinnon och J.T. Compher men från och med andra perioden var det Flames för hela slanten. Sakta men säkert åt sig laget in i matchen och det blev i slutändan Elias Lindholm som noterades för det förlösande 2-2-målet 18.06 in på den tredje perioden. Övertiden avgjordes av Johnny Gaudreau som stod för en läcker dragning på Semyon Varlamov.
Så gick snacket:
Rasmus Dahlin om historiska ögonblicket:
- Jag får tacka Skinner, han såg till att pucken låg fri att trycka in. Han gjorde en bra dragning fram mot mål och drog ju målvakten också så det var öppet mål för mig.
Buffalos Jeff Skinner om Dahlins första mål:
- Rasmus fick fram pucken fint till mig genom mittzon och gjorde det bra när han följde upp anfallet. Jag borde kanske ha satt mitt eget läge, men jag är glad att han fick stöta in pucken. Den första av många för honom. Coolt.