aberg

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång. Inatt var Anaheim Ducks svenske waiver-succé i farten igen.

När det lossnar kan det lossna ordentligt. Fråga bara Pontus Åberg. Med sin första tvåmåls-insats i NHL räddade han poäng åt Ducks i söndags. Under tisdagen var han nära att göra det en gång till. Åberg stod för två nya mål - men Ducks föll mot Philadelphia Flyers med 3-2.
Efter en omtumlande höst har Pontus Åberg funnit sin plats. I underläge 0-1 i inledningen av den andra perioden fick Åberg pucken från Rikard Rakell - som i sin tur fått den från Hampus Lindholm - i ett flygande anfall. Åberg höll inne skottet och fick sedan iväg ett hårt handledsskott som borrade sig in under ribban i Brian Elliotts vänstra kryss. När en spelare är i form så är han:
Med 2:12 minuter kvar av matchen stod Åberg framför Elliott för att skymma dennes sikt när Cam Fowler kom farande på högerkanten i powerplay. Fowlers skott touchade både Åbergs klubba och ben innan den passerade Elliott och kvitteringen var ett faktum. I och med detta har nu 25-åringen från Stockholm gjort nio mål i sin NHL-karriär - fyra av dessa har alltså kommit på de senaste två matcherna.

ANA-PHI: Åberg snärtar in pucken i krysset

• Jag försökte bara ta is från målvakten. Han sköt den på min klubba. Det första var en fin passning från Ricky innan, jag tar båda. Jag tycker att vi spelade ganska bra i den tredje perioden. Vi tar med oss det och måste fortsätta vara positiva, sa Åberg efter matchen.
    Det räckte alltså inte till poäng denna gång. Istället var det Flyers-svenskarna Oskar Lindblom och Robert Hägg som fick sista ordet. De assisterade nämligen Nolan Patrick till det matchvinnande 3-2-målet 21 sekunder efter Åbergs kvittering.
    ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
    BLÅGULA SPIKAR I VEGAS KISTA
    Calle Järnkrok och Viktor Arvidsson såg till att ge Nashville en liten extra push när Vegas besegrades med -4-1. Vid ställningen 2-1 serverades Järnkrok en sidledspass från Kyle Turris i en spelvändning. Med ett hårt direktskott överlistade han Malcolm Subban i Vegas mål. Arvidsson överlistade ingen för att göra mål. När Vegas tagit ut Subban i jakten på en reducering skulle Arvidsson lägga in pucken efter en sargstuds bakom mål. Men han blev upphakad och chansen gick om intet. Domaren dömde dock mål och därmed var Arvidssons åttonde fullträff för året ett faktum.

NSH-VGK: Järnkrok avslutar direkt

SVENSKA POÄNG I RED WINGS
Både Gustav Nyquist och Niklas Kronwall noterades för var sin assistpoäng när Detroit Red Wings bortabesegrade Columbus Blue Jackets med 5-3 och tog sin andra raka seger. Därmed fortsätter Nyquists fina poängsnitt på 0,75 poäng per match (1-8--9 på 12 matcher). För Kronwall var det andra poängen för säsongen. Det var också hans andra poäng på de två senaste matcherna. Båda har varit assist.
"OEL" PUNKTERADE SENATORS
Arizonas lagkapten Oliver Ekman-Larsson gjorde sitt första mål för säsongen när han i powerplay pricksköt 5-1 för sitt Coyotes i den tredje perioden mot Ottawa Senators. "OEL", som spelade 22:44 minuter i matchen, har dessutom fem assistpoäng på sitt CV för året.

ARI-OTT: Ekman-Larssons powerplaymål

KLEFBOM I POÄNGPROTOKOLLET
Oscar Klefbom noterades för sin femte assist för säsongen när han i andravågen bombade in ett slagskott från vänsterkanten. Pucken studsade från Wilds målvakt Devan Dubnyuk till Ryan Nugent-Hopkins som serverade Leon Draisaitl. Klefbom spelade mest av alla i Oilers med sina 27:09 minuter och behåller därmed sin plats bland de som snittar mest istid i ligan.
LINDHOLM BAKOM FLAMES KVITTERING
Elias Lindholm fortsätter att göra poäng för sitt Calgary Flames. Under natten sköt han skottet som Matthew Tkachuck styrde in till lagets 1-1-mål med 56 sekunder kvar av ordinarie tid i matchen mot Buffalo Sabres. Flames vann sedermera matchen i förlängning efter att Johnny Gaudreau avgjorde. Assisten var Lindholms femte för säsongen.
EN SVENSKPOÄNG NÄR RANGERS VANN
Mika Zibanejad blev ende svensk att skriva in sig i poängprotokollet när New York Rangers besegrade San Jose Sharks på straffar. Zibanejad assisterade till Chris Kreiders 3-2-mål halvvägs in i den tredje perioden och har nu gjort tio poäng på tolv matcher; fem mål och fem assist. Henrik Lundqvist räddade 31 av 34 skott och nöp två av tre straffar (den tredje missades helt).

SJS-NYR: Lundqvist plockar Burns tunga slagskott

LEHNER UTGICK NÄR ISLES VANN
Robin Lehner räddade 23 av 25 skott på de två perioder han spelade när New York Islanders besegrade Pittsburgh Penguins. Lehner återkom inte efter den andra pausen och efteråt berättade tränaren Barry Trotz kort att målvakten har en sträckning. Ingen annan information gavs om den svenske målvakten.