SWE v AUS 050918

KÖPENHAMN - Tre Kronor tog sin fjärde raka seger i VM-hockeyn efter att på onsdagskvällen vunnit med hela 7-0 mot Österrike.
Under inledningen av VM-turneringen i Köpenhamn har kedjan med Mika Zibanejad, Rickard Rakell och Mattias Janmark varit Sveriges ledande kedja offensivt. Det fortsatte de med mot Österrike, men fick också sällskap av fler svenskar som hittade vägen till målprotokollet. Nämligen Adrian Kempe, Gustav Nyquist och Magnus Pääjärvi.

På grund av sjukdom på Elias Pettersson hade Kempe flyttats upp i andrakedjan tillsammans med Nyquist och Mikael Backlund av förbundskapten Rikard Grönborg. Los Angeles Kings-forwarden tackade för förtroendet genom att sätta 1-0 till Tre Kronor i powerplay efter 09:47. Och det skulle komma mer i offensiv väg från Kempe i den andra perioden.
Men innan matchen hunnit bli så gammal. Hade Sverige gjort både 2-0, 3-0 och 4-0. Rakell spelade fram Mattias Janmark till tom kasse efter 17.11 av öppningsperioden och 2:42 in i mittperioden gjorde Rakell själv 3-0 efter fint förarbete från Zibanejad och Janmark i numerärt underläge.
Sveriges fjärde mål kom drygt sex minuter senare. Återigen var Rakell framme och fintade bort motståndarmålvakten David Madlener innan han lyfte in pucken med en backhand.
Relaterat material: [Spelschema för IIHF 2018 World Championship]
Sedan var det dags för Kempe igen. 21-åringen åkte med pucken bakom offensivt förlängd mållinje, rundande buren och hittade kedjekamraten Gustav Nyquist fri i slottet. Detroit Red Wings-forwarden gjorde sedan det han skulle och satte sitt andra mål i turneringen och 5-0 för Tre Kronor.
Zibanejad gjorde snyggt 6-0 när han i samma rörelse drog pucken mellan benen på sig själv i slottet och sedan fintade bort den österrikiska målvakten i den tredje perioden. "Sjuan" satte Sverige med 6:01 kvar att spela. Magnus Pääjärvi fick pucken högt i offensiv zon och vispade in pucken bakom
Anders Nilsson vaktade det svenska målet och höll fokus de gånger Österrike fick målchans. Han motade samtliga skott han fick på sig och höll nollan för andra matchen i rad.
Sverige spelar sin nästa match på lördag klockan 12:15 mot Slovakien.
Det här hände mer under VM-dagen:
Kvällens mest uppmärksammade resultat föll i Herning där hemmanationen Danmark vann mot Finland med 3-2. Danmark ledde med både 1-0 och 2-1, men finländarna kom tillbaka två gånger om efter mål från Sebastian Aho som gjorde sitt femte mål i turneringen och från Mikael Granlund. Ändå blev det hemmajubel efter att Nichlas Hardt blivit stor matchjälte när han satte det avgörandet målet med 1:59 kvar att spela. Danskarnas två andra mål i matchen gjordes av Frans Nielsen och Oliver Bjorkstrand.
Tyskland vann programenligt mot Korea i den tidiga matchen i Herning. Slutresultatet blev 6-1 efter att Leon Draisaitl, Yannic Seidenberg och Matthias Plachta stått för vars tre poäng. Samtidigt i Köpenhamn vann Schweiz till slut med 5-2 mot Vitryssland efter att ha haft 2-2 med sig från period ett. Timo Meier som anslutit från San Jose Sharks stod för tre poäng i sin första VM-match för Schweiz.