Eriksson_Ek

Svenska tvåmålsskyttar, en svensk premiärmålskytt och hattrick av Perron. Här är en summering av nattens matcher i NHL:

Chicago Blackhawks - Toronto Maple Leafs 5-4 (1-1, 1-2, 2-1, 0-0, 1-0)
Chicago Blackhawks var i underläge med två mål sent i den tredje perioden men vände och vann hemma i United Center efter straffar.
William Nylander gjorde två mål för Maple Leafs och hjälpte gästerna att gå ifrån till en 2-4-ledning. Hans första mål kom i powerplay då Auston Matthews hittade Nylander som pricksköt in 1-2 i den andra perioden. Hans andra mål kom i ett flygande anfall. Matthews sköt för retur på Scott Darlings vänstra benskydd och pucken studsade rakt ut till en framstormande Nylander som inte gjorde några misstag. Nylander är nu uppe på tre mål totalt.
Trots Nylanders mål räckte det inte seger. Artem Anisimov gjord 3-4 efter 17.32 och Richard Panik 4-4 efter 18.32 i den tredje perioden och tog matchen till en mållös förlängning. I den efterföljande straffläggningen fick Artemi Panarin sista ordet och avgjorde matchen.

Washington Capitals - New York Rangers 2-4 (2-0, 0-3, 0-1)
Henrik Lundqvist och Rangers var i huvudstaden och hämtade med sig två poäng hem till Manhattan.
Men efter den första perioden såg det ut som att hemmalaget skulle gå segrande ur striden. Lars Eller och Alexander Ovechkin såg till att Capitals ledde med 2-0 när de första 20 minuterna summerades men
Jimmy Veseys två mål i den andra perioden fullbordade den vändning som Brandin Pirri påbörjat. Gästerna gick därför in till den tredje med en 2-3-ledning.
Ranger höll undan i den tredje perioden och lyckades sätta fyran, genom Rick Nash, med sex sekunder kvar i tom bur.
Henrik Lundqvist stod för 26 räddningar på 28 skott i matchen.

Boston Bruins - Montreal Canadiens 2-4 (0-0, 0-2, 2-2)
Det klassiska rivalmötet mellan Bruins och Canadiens slutade, som de nio senaste mötena lagen emellan, med Montreal-seger. Brendan Gallagher och Phillip Danault grundlade segern med varsitt mål i den andra perioden.
Boston försökte komma i fatt i den tredje och reducerade genom Dominic Moore efter 5.34 men Canadiens drog ifrån knappa två minuter senare efter mål från Paul Byron. Hemmalaget gjorde 2-3 kort därefter genom Ryan Spooner men närmare än så kom inte Boston. Torrey Mitchell fastställde slutresultatet, 2-4, med 7.13 kvar att spela av matchen.
Philadelphia Flyers - Carolina Hurricanes 6-3 (0-0, 4-3, 2-0)
I Wells Fargo Center i Philadelphia hade Jakub Voracek och Shayne Gostisbehere stor show med tre poäng var när Flyers slog Hurricanes.
Voracek inledde sin poängkväll genom att spela fram Brandon Manning till Flyers första mål innan han gjorde två mål, 2-2 och 6-3, vilka var hans första två för säsongen. Hans viktiga 2-2-mål kom efter 7.19 i den andra perioden då han stod placerad framför Eddie Läck i Hurricanes-kassen och styrde in Ivan Provorov skott från blålinjen.
Efter Voraceks mål gick hemmalaget ifrån till en 4-2-ledning genom mål av Gostisbehere och Matt Read, en ledning som de inte skulle tappa. Lee Stempniak reducerade visserligen till 4-3 sent i den andra perioden men Wayne Simmonds och Voracek dödade matchen i den tredje.
Läck stod hela matchen för Hurricanes och släppte in 6 av 27 skott.
Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning 1-4 (0-0, 1-2, 2-0)
Vladislav Namestnikov inledde målskyttet i Canadian Tire Centre i den andra perioden efter 2-36
När Ottawas Mike Hoffman sedan hamnade i utvisningsbåset passade Steven Stamkos på att sätta sitt tredje mål för säsongen fram till 0-2. Stamkos direktsköt på Namestnikovs passning och Craig Anderson fick kapitulera. Målet betydde 0-2 och blev matchavgörande.
Alex Killorn och Valtteri Filppula stängde sedan matchen i den tredje perioden och slutresultatet blev 1-4. Ottawas mål gjordes av Chris Neil.

Filppula_1

Florida Panthers - Colorado Avalanche 5-2 (0-1, 2-0, 3-1)
Gästande Colorado kunde inte rå på Florida Panthers i BB&T Center. 27-årige Shane Harper, som NHL-debuterade för nio dagar sedan, gjorde sina två först mål i ligan och låg bakom segern.
Aaron Ekblad kvitterade Colorados ledning till 1-1 efter 1.32 av den andra perioden innan Harper tog över.
Han gjorde Floridas 2-1-mål efter 17.02 i den andra perioden och efter att Jonathan Marchessault gjort 3-1 efter 4.30 i den tredje perioden gjorde Harper, 41 sekunder senare, 4-1. Han avslutade sin kväll genom att ta en fight med Patrick Wiercioch med 2.22 kvar att spela.
Matt Duchene reducerade för Colorado med Vincent Trocheck satte definitivt punkt för matchen med sitt 5-2 mål efter 6.56 i avslutningsperioden.
Detroit Red Wings - San Jose Sharks 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)
Red Wings tog säsongens fjärde seger när Jimmy Howard höll nollan hemma i Joe Louis Arena. Gustav Nyquist gjorde två mål för Rangers och verkar nu ha vaknat efter en lite trög inledning på säsongen. Bägge hans mål kom i den andra perioden.
Hans första var efter ett handledsskott som letade sig in över axeln på Martin Jones och hans andra, även det ett handledsskott, letade sig in under armen på Jones. Nyquist har nu gjort tre mål på de två senaste matcherna.
Andreas Athanasiou satte Red Wings tredje mål i matchen.
Howard stoppade 30 puckar och såg till att Red Wings kunde vinna sin fjärde raka i match.

New Jersey Devils - Minnesota Wild 2-1 (0-0, 0-1, 1-0, 1-0)
Matchen i Prudential Center i New Jersey är en match som Joel Eriksson-Ek aldrig kommer att glömma. Eriksson-Ek gjorde nämligen sitt första NHL-mål i karriären när han gav Wild ledningen med 0-1 i den andra perioden.
Eriksson-Ek höll sig framme på en retur och lyckades överlista Corey Schneider.
Men det blev ändå inte seger för Wild. Devils vände och vann efter kvitteringsmål av PA Parenteau, 11.56 in i den tredje perioden. Matchen gick till förlängning där Taylor Hall avgjorde med sitt tredje mål för säsongen.

Nashville Predators - Pittsburgh Penguins 5-1 (1-1, 4-0, 0-0)
Ett sjukdomsdrabbat Nashville Predators vann övertygande hemma mot Penguins med 5-1. Fyra av målen kom i den andra perioden vilket avgjorde matchen. Scott Wilson gav gästerna ledningen redan efter 52 sekunder i den första perioden, framspelad av Patric Hörnqvist, men Viktor Arvidsson kvitterade efter 3.08 med sitt första mål i matchen.
Kevin Fiala gjorde 2-1, Calle Järnkrok 3-1 och Fiala 4-1 innan Viktor Arvidsson satte 5-1 med 36 sekunder kvar av den andra perioden.
Filip Forsberg gjorde två assists i matchen som alltså innehöll hela sex svenskpoäng.

Arvidsson_2

Dallas Stars - Columbus Blue Jackets 0-3 (0-0, 0-1, 0-2)
Sergei Bobrovsky höll med sina 32 räddningar nollan för Blue Jackets när de tog två poäng med sig hem från American Airlines Center i Dallas.
Bobrovsky såg på när Josh Anderson gjorde 0-1 i den andra perioden, bjöd på några vassa räddningar i den tredje, innan Scott Hartnell och Matt Calvert punkterade matchen med varsitt mål i den tredje perioden. Segern var Bobrovskys 100:e sedan han trejdades till Columbus 2012.
För Blue Jackets blev det en lyckad helg eftersom laget i fredags slog Chicago med 3-2.
Los Angeles Kings - Vancouver Canucks 4-3 (2-0, 1-2, 0-1, 0-0, 1-0)
Vancouver Canucks visade åter prov på moral när de hämtade in ett 0-3-underläge till 3-3 i Staples Center i centrala Los Angeles.
Hemmalaget sprang iväg till 3-0 efter mål från Brayden McNabb och Tanner Pearson i den första perioden och från Dustin Brown i upptakten på den andra.
Men hemmalagets försprång hindrade inte gästerna från att sluta spela. Markus Granlund reducerade efter 8.40 av den andra perioden och Henrik Sedin, framspelad av brorsan Daniel och Philip Larsen reducerade efter 15.57.
Målet kom i powerplay efter att Larsen skjutit från blålinjen och Henrik tryckt in returen.
I den tredje kvitterade Alexander Edler till 3-3 efter pass från Larsen och Henrik och matchen gick till straffar. Där avgjorde Tanner Pearson för LA Kings.
Jakob Markström vaktade återigen Canucks mål och svarade för 28 räddningar på 31 skott,

Calgary Flames - St. Louis Blues 4-6 (0-1, 2-3, 2-2)
David Perron blev stor matchvinnare för Blues i deras bortamatch mot Calgary Flames.
Perron gjorde matchens första mål och kvitterade den till 2-2 efter 6.22 i den andra perioden med det första av fyra raka mål för Blues. Han gjorde mål på sin egen retur efter att Chad Anderson räddat hans första skott med en benparad.
Paul Stastny gav sedan Blues ledningen när han styrde in Alexander Steens skott i powerplay. Patrik Berglund utökade ledningen till 4-2 efter 18.16 framspelad av Nail Yakupov.
Perron fullbordade sitt hattrick efter 6.50 av den tredje perioden. Han bröt en passning i mittzon från backen Dougie Hamilton och avslutade ett samarbete med Vladimir Tarasenko genom att lyfta upp en backhand fram till 5-2.
Alexander Steen gjorde mål i tom kasse med 39 sekunder kvar.
Calgarys mål gjordes av Kris Versteeg x2, Mark Giordano och Micheal Ferland.
Nattens utropstecken:
Svenskarna! Nattens poängprotokoll dominerades av de blågula spelarna.
Nattens tre stjärnor:
David Perron, St. Louis Blues, 3 mål 0 ass
Jakub Voracek, Philadelphia Flyers, 2 mål 1 ass
Sergei Bobrovsky, Columbus Blue Jackets, 32 räddningar
Så gick snacket:
Joel Eriksson-Ek, Minnesota Wild
"Såklart en dröm som går i upplevelse att få spela i NHL. På målet kändes det som att pucken gick in i slowmotion eller något"
Jonathan Toews, Chicago Blackhawks
"Vi behövde den. Det var inte snyggt under ett tag dör. All gick emot oss och vi bjöd på chanser men vi höll oss kvar"
Henrik Lundqvist, New York Rangers
"Jag älskar hur vi vinner matchen, sättet vi krigade på, sättet vi trodde på oss själva och på vårt spelsystem"