EDM-MIN: Spurgeon gör ett äkta hattrick

Minnesota Wild tog två poäng borta mot Edmonton Oilers. Slutresultatet blev 5-3 till Wild efter att Jared Spuregon stått för ett äkta hattrick.

Pappa- och mamma-resorna är ett populärt inslag för NHL-spelarna som deras föräldrar. Föräldrarna får en inblick i sina söners vardag och kan stolt se sina barn göra det de gör bäst i en helt annan vinkel än vanligt. Och en som kanske sträcker lite extra på sig efter att Minnesota Wild besökt Edmonton Oilers är troligen Barry Spurgeon. Varför? Hans son hade en helt okej afton. Och Barry Spurgeon var inte ensam släkting på läktarna.
- Det är ganska speciellt. Jag hade min farmor, min syster och min systerdotter här idag, sa Edmonton-födde Jared Spurgeon till NHL.com/sv efter matchen.
Oilers tog ledningen redan efter 50 sekunder när Ryan Nugent-Hopkins bröt dödläget. Sverigebekante Kevin FIala kvitterade men Nugent-Hopkins gav hemmalaget ledningen på nytt. I mittperioden kvitterade Carson Soucy men Oilers ville inte släppa greppet: Leon Draisaitls 35:e fullträff för säsongen gav 3-2 för hemmalaget. Då klev Jared Spurgeon in i handlingen.
Han kvitterade med ett vackert slagskott från högerkanten efter halva matchen, men han var inte klar. Det matchvinnande 4-3-målet viftade han in med en backhand från vänsterkanten som smet in vid Mikko Koskinens första stolpe. Men backen var inte klar. Efter att han kommit in från en utvisning när Oilers pressade på med sex utespelare frispelades han av Eric Staal och kunde hur enkelt som helst fullborda sitt första NHL-hattrick och göra sitt tionde mål för säsongen.
- Vid det första målet studsade pucken ut till mig efter ett långt anfall. Den andra skickade jag bara på mål och det tredje var öppet mål, sa han modest.
- Det märktes att han hade några fans här. Han spelar bra varje kväll och att se honom belönas med poäng är kul, men om man skulle fråga honom så skulle han säga att han skulle ta vinsten på vilket sätt som helst, sa målvakten Alex Stalock.
Här följer en sammanfattning av fredagens matcher:
New York Islanders - Detroit Red Wings 4-1 (1-0, 1-0, 2-1)
Även i den här matchen fick vi se en hattrick-skytt. Jordan Eberle blev tungan på vågen när Islanders gjorde första hemmamatchen efter en fyra matcher lång roadtrip där man kammat noll poäng. Eberle gjorde 1-0 i den första perioden och 2-0 i den andra. Anthony Mantha reducerade för Wings med 2:35 kvar av matchen men Eberle gjorde 3-1 i powerplay med 37 sekunder kvar att spela. Leo Komarov fastställde slutresultatet en halvminut senare. I och med förlusten är Detroit Red Wings matematiskt eliminerade från slutspel.

NYI-DET: Eberle gör hattrick för Islanders

Calgary Flames - Boston Bruins 3-4 (3-3, 0-1, 0-0)
Bostons fina form fortsätter, under natten vann laget sin femte raka match. Mikael Backlund inledde dock målskyttet för Flames med två mål under de första 2:34 minuterna. Patrice Bergeron reducerade innan Johnny Gaudreau gjorde 3-1. Mål från Bergeron och Charlie Coyles såg till att det var oavgjort efter 20 minuter. Brad Marchand blev matchvinnare med sitt 3-4-mål 52 sekunder in i mittperioden. Patrice Bergeron har gjort mål i fem raka matcher.
Dallas Stars - St Louis Blues 1-5 (0-2, 0-2, 1-1)
Blues fortsätter att övertyga i Central Division. Under fredagen gjorde man processen kort med Dallas. Alexander Steen och David Perron gav gästerna ledningen i den första perioden. Jordan Kyrou och Jaden Schwartz utökade i mittperioden och Colton Parayko hängde 5-0 innan Jamie Oleksiak spräckte Jake Allens nolla. Det Blues första insläppta mål på 178:38 minuter. Blues bärgade därmed tredje raka segern. Dallas inkasserade första nollpoängaren efter sex matcher med minst en poäng (5-0-1).
Chicago Blackhawks - Nashville Predators 2-1 (0-0, 0-1, 1-0, 1-0)
Chicago Blackhawks studsade tillbaka till vinnarspåret efter två raka nederlag. Alex DeBrincat blev lagets hjälte då han med två mål vände det 0-1-underläge Hawks hamnat i efter att Mattias Ekholm inlett målskyttet för gästerna. DeBrincat kvitterade i den tredje perioden och avgjorde 4:02 in på övertiden, båda gångerna med assistpoäng till backen Duncan Keith, som därmed gjorde sin 600:e och 601:a NHL-poäng. Lagets svenske back Erik Gustafsson spelade inte i matchen. Tränaren Jeremy Colliton sa att det är oklart om han spelar mot Dallas på söndag

CHI-NSH: DeBrincat sätter avgörande målet

Carolina Hurricanes - New York Rangers 2-5 (0-1, 1-2, 1-2)
New York Rangers visar god form. Under natten bärgade laget sin sjätte seger på de sju senaste matcherna. Mika Zibanejad inledde målskyttet i den första perioden. Brock McGinn kvitterade i mittperioden innan gästerna ryckte med mål från Jesper Fast och Brady Skjei. Artemi Panarin hängde fyran för New York innan Sebastian Aho kunde reducera för Hurricanes. Ryan Strome fastställde slutresultatet med 48 sekunder kvar av matchen. Hurricanes form fortsätter att vara upp och ned. Laget har 2-2-1 på de fem senaste, med segrarna mellan nederlagen. Rangers vann sin sjunde raka bortamatch. Artemi Panarin har nu gjort poäng i åtta raka matcher (4+6). Mika Zibanejad har en sex matcher lång poängsvit, på vilka han har gjort tolv poäng (5+7).
Anaheim Ducks - Colorado Avalanche 0-1 (0-0, 0-1, 0-0)
Pavel Francouz höll nollan för första gången i NHL-karriären när han stoppade samtliga 26 skott mot Anaheim Ducks. J.T. Compher blev matchens ende målskytt när han överlistade John Gibson i den andra perioden. Colorado tog därmed andra raka segern - Ducks föll för tredje gången i rad och fjärde gången på de fem senaste.

ANA-COL: Kaut spelar fram Compher