ovi slapper

Thanksgivings-helgens smörgåsbord för lördagen har nått vägs ände och det blev en natt där de stora namnen levererade.
Alexander Ovechkin gjorde sitt 20:e hattrick i NHL-karriären när hans Washington Capitals överlistade Toronto Maple Leafs med 4-2. Ovis, och matchens, första mål för kvällen var hans 574:e i karriären, vilket innebar att han bröt dödläget med Mike Bossy i NHL's skytteliga genom alla tider. Ovi är nu ensam på 21:a plats och med ytterligare två mål under kvällen står han nu på 576 fullträffar, ett mål bakom Mark Recchi på 20:e plats.

I en match som av många ses som en möjlig konferensfinal framåt våren besegrade regerande mästarna Pittsburgh Penguins Tampa Bay Lightning. Segersiffrorna skrevs till 5-2 mycket tack vare Phil Kessel och Sidney Crosby. Duon gjorde två mål vardera och Kessel noterades dessutom för två målgivande passningar.
Carey Price stod åter i mål för Montreal Canadiens efter tio matchers frånvaro och det blev succé direkt. Han stoppade samtliga 36 skott han fick mot sig och höll därmed nollan för 40:e gången i karriären. Det gör att han nu ligger på delad 26:e plats för hållna nollor genom tiderna.
Här följer en sammanfattning av nattens elva matcher:
Pittsburgh Penguins - Tampa Bay Lightning 5-2 (3-0, 1-1, 1-1)
Penguins rookiemålvakt Tristan Jarry noterades inte bara för sin första seger i karriären (1-1-2): Han noterades även för sin första assistpoäng när hans räddning studsade ut till Bryan Rust som trampade iväg över banan och sköt 1-0.
Ondrej Palat och Cory Conacher nätade för Tampa Bay som nu har två raka förluster.

Toronto Maple Leafs - Washington Capitals 2-4 (0-2, 0-1, 2-1)
Ovis hattrick var den stora snackisen av förklarliga skäl men i skuggan av det gjorde Sverigebekante Jakub Vrana sitt sjunde mål för säsongen när han blåste in bakom Nikita Zaitsev i ett friläge och överlistade Curtis McElhinney i Torontos mål.
Zaitsev fick liten revansch på sig själv när han gjorde ett av Leafs två mål. Det andra gjorde backkollegan Jake Gardiner.

Detroit Red Wings - New Jersey Devils 3-4 (1-2, 0-0, 2-1,0-1)
Brian Boyle gjorde sitt tredje mål för säsongen och har nu poäng i tre raka matcher för Devils. Gästerna tappade 2-1-ledning till 3-2-underläge i den tredje perioden men lyckades komma tillbaka och vinna på övertid. Segerskytt blev Brian Gibbons som gjorde sitt elfte mål för säsongen.
29-åringen hade innan den här säsongen gjort fem mål - totalt.
Segern gör att Devils åter toppar Metropolitan Division.
Florida Panthers - Chicago Blackhawks 1-4 (0-2, 1-2, 0-0)
Corey Crawford spelade sin 400:e NHL-match och firade på bästa sätt. Han stoppade 37 av 38 skott när Blackhawks kämpade ned Panthers. Jonathan Toews stod för ett mål och två assist för Chicago. Övriga mål gjordes av Patrick Kane, John Hayden och Brandon Saad.
Panthers mål gjordes av Jared McCann. Floridas ryske nyförvärv Evegeni Dadonov noterades för en assist men lämnade matchen med en överkroppsskada.

Montreal Canadiens - Buffalo Sabres 3-0 (1-0, 1-0, 1-0)
Jeff Petry, Alex Galchenyuk och Paul Byron gjorde lagens mål framåt i vad som såg ut att vara en komfortabel seger. Sabres vann dock skotten med 36-26, men lagets ineffektiva offensiv visade sig igen.
I och med förlusten har Sabres nu 2-6-2 på de tio senaste matcherna. Habs bröt en negativ trend och tog sin första seger efter fem raka nederlag (1-3-2). Sabres svenske forward Jacob Josefsson klev av efter första perioden med en underkroppsskada och återvände inte under matchen.
Ottawa Senators - New York Islanders 1-2 (0-0, 0-1, 1-1)
Jaroslav Halak räddade 31 av 32 skott för Islanders under lördagens seger. Den enda som lyckades överlista honom var Senators nyförvärv Matt Duchene som rakade in en puck från nära håll i powerplay med drygt fyra minuter kvar av matchen.
Anders Lee och Jordan Eberle gjorde Islanders mål. Nick Leddy noterades för två assistpoäng.
Arizona Coyotes - Vegas Golden Knights 2-4 (0-0, 0-3, 2-1)
Framgångssagan William Karlsson fortsätter i Vegas. Svensken gjorde ett mål och en assist när Golden Knights vann för femte matchen i rad. Lagkamraten Jonathan Marchessault var snäppet värre med ett mål och två assist. Övriga Vegas-mål gjordes av Tomas Nosek och Erik Haula.
Oliver Ekman-Larsson nätade för Arizonas del, men varken hans eller Brandon Perlinis mål hjälpte nämnvärt. Laget föll för andra gången på tre matcher. Vegas seger innebär att man, på 22 spelade matcher, har femton vinster - snabbast någonsin för ett debuterande NHL-lag.

St Louis Blues - Minnesota Wild 6-3 (3-0, 0-1, 3-2)
Blues visade ingen pardon för gästande Wild när man ryckte åt sig en 3-0-ledning redan i den första perioden. Wild kom aldrig närmre än ett 4-3-underläge. Vladimir Tarasenko, Alexander Steen, Jaden Schwartz, och Colton Parayko, noterades för två poäng var. Schwartz gjorde två mål, övriga noterades för assistpoäng.
Colorado Avalanche - Calgary Flames 2-3 (0-1, 1-2, 1-0)
Mikael Backlund stod för ett mål och en assist och rookiemålvakten David Rittich vann sin första match i NHL. Likt Jarry i Pittsburgh gjorde han det med en assistpoäng i protokollet. Mikko Rantanen och Nikita Zadorov nätade för Avs.
Micheal Ferland och Dougie Hamilton gjorde övriga Flames-mål.

Los Angeles Kings - Anaheim Ducks 2-1 (0-1, 0-0, 1-0, 0-0, 1-0)
Matchen som i Kalifornien benämns som "The Highway Faceoff" blev en tät och målsnål historia där målvakterna Ryan Miller och Jonathan Quick stod för stabila insatser. Nick Ritchie gav gästerna ledningen i den första perioden och det såg länge ut att bli segermålet men med 1:32 minut kvar kvitterade Dustin Brown efter att Kings tagit ut Quick från sitt mål. Trevor Lewis sköt segermålet i straffläggningen.
San Jose Sharks - Winnipeg Jets 4-0 (2-0, 1-0, 1-0)
Tim Heed gjorde sitt tredje mål för säsongen när han inledde målskyttet för sitt Sharks. Martin Jones räddade samtliga 38 skott och Logan Couture gjorde två mål. Thomas Hertl satte spiken i kistan med 3:10 kvar.

Så gick snacket:
"Att passera Mike Bossy är något speciellt. Det är historiskt. Men jag har långt kvar." - Alexander Ovechkin om sin historiska kväll
"Det är något man har drömt om och ikväll slog drömmen in." - Tristan Jarry om sin första seger i NHL.
"Vi spelade inte bra i tredje perioden men Malcolm [Subban] stod för några nyckelräddningar. Sett över hela matchen spelade vi bra." - Vegas tränare Gerard Gallant
Visste du att…
… Sidney Crosby spelade sin 807:e match i NHL och Pittsburgh Penguins under natten? Med det är han nu ensam på andraplatsen för antal matcher i Penguins-tröjan, bakom Mario Lemieux (915). Jaromir Jagr är trea med 806.
… Sabres bara har gjort 55 mål, vilket är sämst i ligan? Det här var dock första gången för säsongen som man nollades.
… Vegas har gjort minst fyra mål i tio av lagets femton segrar?
… Devils målvakt har släppt in mål inom de 41 första sekunderna av hans senaste två starter? Han har vunnit båda matcherna.