oilers100417_169

NHL-säsongen 2017-18 är äntligen igång. Natten bjöd på fyra matcher, bland annat rivalmötet mellan Edmonton Oilers och Calgary Flames.
Connor McDavid är tänkt att ta över efter Sidney Crosby på tronen som världens bästa hockeyspelare. När eller om det blir låter vi vara osagt men hans inledning av säsongen 2017-18 stärker definitivt hans aktier.

20-åringen gjorde samtliga tre mål i Oilers premiärseger hemma mot Flames och noterades därmed för karriärens andra hattrick.
Hans första kom i den första när han från nära håll tog tillvara på en retur från Flames målvakt Mike Smith. McDavids andra kom i den tredje perioden när den snabskrinnande kanadensaren tog pucken i egen zon och åkte ifrån hela Flames-försvaret innan han lyfte in pucken vid Smiths första stolpe.
Han fullbordade sitt hattrick med att sätta 3-0 i öppen kasse i slutminuten av den tredje perioden.
Den regerande mästaren Pittsburgh Penguins fick traditionsenligt inleda sin säsong med en ceremoni som hyllade vårens triumf. Lagkapten Sidney Crosby visade upp Stanley Cup-pokalen och hela arenan fick till slut se Stanley Cup-bannern hissas till taket i PPG Paints Arena. När feststämningen väl lagt sig väntade premiär mot St. Louis Blues.
Här är en djupare sammanfattning av nattens matcher:
Pittsburgh Penguins - St. Louis Blues 4-5 (1-2, 1-1, 2-1, 0-1)
Det blev däremot ingen enkel start på säsongen för hemmalaget. Justin Schultz gav visserligen laget ledningen efter 6.37 med en kanon från blålinjen men gästande Blues vände matchen till sin fördel efter mål från Brayden Schenn och Colton Parayko och gick till pausvila med en 2-1-ledning.
Olli Määttä jämnade ut matchen till 2-2 efter 12.37 av mittperioden men tre minuter senare hade Blues återigen tagit kommandot efter att Alex Pietrangelo skickat sitt första mål i matchen fram till 2-3. I inledningen av slutperioden fixade Paul Stastny 2-4.

Då vaknade plötsligt Penguins och efter två snabba mål av Sidney Crosby i powerplay och senare Conor Sheary, gick matchen till förlängning. Där visade Alex Pietrangelo återigen prov på fint skytte och avgjorde för gästerna.
Edmonton Oilers - Calgary Flames 3-0 (1-0, 0-0, 2-0)
I skuggan av McDavid gjorde målvakten Cam Talbot 26 räddningar och tysken Leon Draisaitl två assist för Oilers. Adam Larsson, som belönats med titeln assisterade lagkapten i Oilers, spelade 20.27. Oscar Klefbom noterades för 22.30 i istid.
Winnipeg Jets - Toronto Maple Leafs 2-7 (0-3, 0-1, 2-3)
Toronto Maple Leafs gjorde processen kort med hemmalaget som hade en jobbig kväll. Nazem Kadri, James van Riemsdyk och William Nylander gjorde målen i den första perioden efter att Winnipeg annars öppnat klart vassast och fått flera powerplay med sig. Bland annat utvisades Leo Komarov för den nya visirregeln.

I gästerna presenterade sig Patrick Marleau för första gången i Maple Leafs klassiska tröja och som han gjorde det. Nyförvärvet från San Jose Sharks, där han spenderat samtliga av sina 19 NHL-säsonger och gjort över 500 mål, blev nämligen tvåmålsskytt i Torontos 2-7-seger.
Hans första betydde 0-4. I en två-mot-en-situation lyfte Auston Matthews en backhandflipp till en framstormade Marleau som ensam med Steve Marleau visade kyla och petade in en backhand.
38-åringens andra fullträff kom 36 sekunder in i den tredje perioden då han omarkerad i slottet kunde prickskjuta in 0-5.
Mitchell Marner gjorde 6-0 i powerplay efter 8.07 av slutperioden och Auston Matthews satte punkt för gästernas målskytte efter 11.57 med en styrning. Matthews noterades dessutom för två assister i matchen.
Mellan Marners och Matthews mål reducerade Mark Scheifele till 1-6. Mathieu Perreault gjorde sedan 2-7 för hemmalaget.
Maple Leafs drog på sig hela åtta utvisningar i matchen men lyckades reda ut samtliga försök. Förra säsongen hade Leafs sex utvisningar i en och samma match som mest
Andreas Borgman noterades för en assist, och plus två på 16.34 minuters istid i sin NHL-debut. Han inledde också matchen med att dela ut en rejäl propp på Mark Scheifele.
San Jose Sharks - Philadelphia Flyers 3-5 (2-2, 0-1, 1-2)
Powerplay-spelet och Wayne Simmonds var effektivt i SAP Center där Sharks tog emot Flyers. Hela fem av matchens mål kom i numerärt överläge och tre kassar kom från Simmonds klubba.
Hemmalaget hamnade i ett 0-2-underläge efter mål från Claude Giroux och Jordan Well. Men Kevin Labanc, som skapat mycket under den första perioden, både reducerade och kvitterade för hemmalaget innan första 20 passerat.

Wayne Simmonds gav gästerna ledningen i powerplay efter 17.36 av den andra perioden. Logan Couture kvitterade till 3-3 innan Simmonds var framme på nytt och satte 3-2 till Flyers.
Simmonds fastställde sitt hattrick med 36 sekunder kvar att spela av den tredje perioden med ett mål i tom kasse. Han nådde med målen 400 poäng i sin NHL-karriär.
Även Brent Burns nådde en milstolpe. Med assisten till Coutures 3-3-mål noterades backen för sitt 500:e NHL-poäng.
Så gick snacket:
"Fantastiskt bra gjort av Auston Matthews att få över pucken till mig. Jag lyckades sparka till mig pucken och sedan ta mig runt Mason" - Marleau om sitt första mål för säsongen.
"Det var såklart en speciell kväll för dem. Vi ska inte förneka det. De förtjänar det. Förhoppningsvis får vi vår chans. Men vi ville förstöra festen för dem" - Pietrangelo om kvällen i Pittsburgh.
"Jag vet precis hur backarna i Flames känner sig nu. Jag har mött Connor på träningarna så jag vet hur det känns" - Oscar Klefbom om lagkamraten McDavids show.