EKarlssonVan

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång.
Så var han då äntligen tillbaka.

Efter nio matchers skadefrånvaro (totalt över en månads tid, inräknat All Star-uppehåll och lagledighet) fanns Erik Karlsson på isen när San Jose Sharks besegrade Vancouver Canucks med 3-2 hemma i SAP Center. Utan tecken på rost klev Karlsson direkt in i hetluften och anförtroddes med 24:44 i istid av tränare Peter DeBoer - näst mest av alla i Sharks bakom Brent Burns (25:52). Tidigt in på första perioden såg Karlsson dessutom till att skriva in sig i poängprotokollet då han stod för en assist på Timo Meiers 1-0-mål i spel fem mot fyra. Målet tillkom efter att Karlsson letat sig ner till högra sarghörnet, där han fick en passning bakom mål från Evander Kane som han förlängde vidare till Meier framför kassen.

SJS-VAN: Karlsson hittar Meier i numerärt överläge

Assisten var Karlssons 41:a för säsongen vilket gör att hans poängtotal nu är uppe i 44 poäng (tre mål) på 48 matcher.
I Canucks var Elias Pettersson på spelhumör och var nära på att ordna fram en poäng åt sitt lag då han spelade fram Brock Boeser till dennes 2-2-kvittering i tredje perioden. Pettersson såg till att vara först på en puck i offensiv zon och skickade en passning till Boeser som gick runt mål och pricksköt in sitt 21:a mål för säsongen. Slutspelsjagande Canucks fick dock lämna isen med svansen mellan benen efter att Joe Pavelski avgjort matchen med 31:a mål för säsongen.
Loui Eriksson gick poänglös från drabbningen men kunde ändå bocka av en imponerande milstolpe då han gjorde sin 900:e match i National Hockey League.
ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
Flames-svenskarna levererade - varsin assist när Penguins besegrade
En ny poängproducerande svenskkoloni växer fram i Calgary.
Elias Lindholm har visserligen stått i lågor hela säsongen och Mikael Backlund har funnits i klubben sedan 2008-09, men årets genombrott för såväl Oliver Kylington som Rasmus Andersson gör Flames till en rejäl uppstickare när vi talar om lag med tung svensk närvaro.
I nattens bortaseger mot Penguins (5-4) passade alla fyra på att bidra med varsin assist.
Först ut var Oliver Kylington som plockade upp sin fjärde assist för säsongen då han 7:06 in på första perioden sköt ett skott från sin backposition som, med en god portion tur, letade sig in i mål efter att ha studsat på Andrew Mangiapanes skridsko.
Näst på tur var Rasmus Andersson som inkasserade assistpoäng åtta för säsongen 2018-19 då han från sin högerbacksposition sköt ett skott som Matthew Tkachuk styrde och Michael Frolik slog in i öppen kasse. Målet tillkom 1:39 in i andra perioden och innebar 2-1 för Flames. Det skulle bli ytterligare fyra mål i perioden, varav bortalaget stod för tre. Elias Lindholm noterades för sin 41:a assist för säsongen i samband med Travis Hamonics 4-2-mål och Mikael Backlund gjorde assist nummer 18 då Sam Bennet slog in 5-2 i powerplay.
Trots en ursinnig forcering i tredje perioden med två mål från Evgeni Malkin kunde Calgary hålla undan och vinna med 5-4.
Patric Hörnqvist fortsätter ha det tufft under 2019 och gjorde mot Flames sin 11:e raka match utan poäng.
Få de senaste nyheterna från NHL på Twitter via [@NHLsv]
Dubbla poäng från Lindberg - läcker rush från Karlsson
Vegas Golden Knights har inte lyckats upprepa fjolårets succé och har, i jämförelse med förra årets febriga uppståndelse, fört en relativt anonym tillvaro i NHL den här säsongen. En som aldrig varit de stora rubrikernas man är klubbens 27-årige forward Oscar Lindberg. I nattens 5-1-kross av Nashville Predators såg han dock till att armbåga sig fram till strålkastarljuset genom att stå för ett mål, en assist och en plus-tre-notering. Poängen gör att Lindberg nu står på tolv poäng (fyra mål, åtta assist) på 32 matcher. Därmed har han redan överträffat fjolårets notering elva poäng (nio mål, två assist) på 63 matcher.
Vegas andre svensk - den som är betydligt mer van vid att hamna i fokus - vägrade dock att hamna helt i skymundan. Med hjälp av rapp skridskoåkning och imponerande klubbteknik bjöd William Karlsson på ett läckert nummer då han vid Vegas 2-0-mål transporterade pucken genom mittzon, drog sin back och skapade en målchans som Brandon Pirri såg till att utnyttja.
Assisten var Karlssons 20:e för säsongen och han är nu uppe i 38 poäng (18 mål) på 60 matcher.