huberdeau hornqvist

Två matcher, fyra lag inblandade och tre svenska målskyttar. Ja, det var facit när vi summerar nattens NHL-omgång - den femte i ordningen säsongen 2020-21.

Pittsburgh Penguins tog emot klassiska rivalen Washington Capitals i båda lagens tredje match för säsongen, medan Florida Panthers begick säsongspremiär på hemmaplan mot Chicago Blackhawks. Båda drabbningarna blev sevärda och innehöll svenskmål- och poäng.
I omgångens första match - den för veckan utsedda European Game of the Week, med start 18.00 svensk tid under söndagen - mellan Penguins och Capitals var det i slutändan hemmalaget Pittsburgh som drog längsta strået på straffläggning, 4-3. Nicklas Bäckström och Marcus Pettersson hittade båda nätmaskorna för respektive lag och Alex Ovechkin, ja han fortsatte sin jakt på alla tiders målrekord. Mer om den matchen längre ner i texten.

PIT-WSH: Kuznetsov hittar Bäckström

I omgångens andra match spelade Panthers sin säsongspremiär. Planen var att Florida skulle ha mött Dallas Stars vid två tillfällen föregående vecka, men båda matcherna ställdes in sedan Stars drabbats av flera fall av COVID-19. Med drygt 4000 fans på läktarna klev ett spelsuget Panthers ut i BB&T Center och körde över Blackhawks. Slutresultatet skrevs till 5-2.
Första perioden passerade utan mål men Aaron Ekblad kunde, blott 12 sekunder in på andra perioden, ge Panthers ledningen med 1-0. 5:33 in på perioden kom Panthers andra mål, även denna gång från backplats. Keith Yandle gjorde sitt 100:e NHL-mål och kunde ses fira lite extra på isen.
- Jag blir alltid glad när jag gör mål, men det här var ett extra speciellt sådant, sade Yandle efter matchen.
Alex DeBrincat reducerade till 2-1 i numerärt överläge innan periodens slut. Patrick Kane plockade upp en assist på målet och gick därmed upp på delad åttondeplats genom tiderna gällande assist för amerikanskfödda spelare (634). Blackhawks-backen Connor Murphy kvitterade matchen 2:53 in på tredje perioden, varpå Panthers vaknade till rejält. Först sköt finske Eetu Luostarinen sitt första NHL-mål, framspelad av bland annat Anton Strålman. Sedan presenterade sig Patric Hörnqvist, som inför matchen officiellt tilldelades ett "A" på tröjan som assisterande kapten, för hemmapubliken. Svensken forcerade en passning mot mål som tog på en Blackhawks-spelare och in i mål. Ett någorlunda turligt mål, men likväl en bra start för Hörnqvist.

• Han gör vårt liv enkelt som coacher, sade Panthers tränare Joel Quenneville om att utse Hörnqvist till assisterande kapten. Vi behöver inte alltid säga så mycket, vi kan vara tysta. Han ser till att laget håller sig på banan och studsar tillbaka om vi tappat bort oss.
    Hörnqvist noterade dessutom en assist i matchen på Jonathan Huberdeaus 5-2-mål 16:55 in på tredje perioden. En utmärkt premiär i Panthers för svensken, som förra säsongen stod för 32 poäng (17+15) på 52 matcher i Penguins.
    Även Alexander Wennberg gjorde sin Panthers-debut. Centern spelade fjärde mest bland Panthers forwards (16:10), dock utan att skriva in sig i poängprotokollet.
    NATTENS SVENSKAR
    1. Patric Hörnqvist, Florida Panthers (1 mål+1 assist, 2 poäng). Två poäng direkt i Panthers-debuten för tidigare Pittsburgh Penguins-profilen.
    1. Nicklas Bäckström, Washington Capitals (1 mål+ 0 assist, 1 poäng). Andra målet för säsongen för Bäckström som fortsätter sin heta säsongsstart.
    2. Marcus Pettersson, Pittsburgh Penguins (1 mål+0 assist,1 poäng). Petterssons 3-3-kvittering såg till att ge Penguins en poäng och i slutändan även säsongens första seger.

PIT-WSH: Pettersson sprätter upp pucken

NATTENS TRE STJÄRNOR
1. Jonathan Huberdeau, Florida Panthers (1 mål+2 assist,3 poäng). En lysande start på säsongen för en av Panthers främsta offensiva spelare. Låg bakom det mesta när Blackhawks kämpades ner med 5-2.
2. Patric Hörnqvist, Florida Panthers (1 mål+1 assist, 2 poäng).
3. Keith Yandle, Florida Panthers (1 mål+0 assist,1 poäng). Efter debatt huruvida Yandle, som spelat 866 matcher i rad i karriären, skulle få fortsätta sitt "Iron Man streak" fanns han till sist ändå i laguppställningen för Panthers. Backen såg då till att smälla till med karriärens 100:e NHL-mål.
NATTENS CITAT
"Jag hörde inte ens när de presenterade det på jumbotronen. Sen högg Lombo (Ryan Lomberg) tag i mig på bänken och sa det. Att vinna matchen och att kunna bidra till att vi vann matchen var självklart det viktigaste, men att få göra mitt 100:e mål… det tog lång tid att nå dit och jag är nöjd att jag gjorde det" - Panthers' Keith Yandle om att få göra sitt 100:e NHL-mål i säsongspremiären.
NATTENS ÖVRIGA RESULTAT
Pittsburgh Penguins - Washington Capitals 4-3 (straffläggning)
Den klassiska rivaliteten mellan Penguins och Capitals levde upp till förväntningarna. Evan Rodrigues gav Penguins ledningen redan efter 19 sekunder, men första perioden slutade ändå 2-1 till Capitals efter att Nic Dowd och Alex Ovechkins hittat rätt. Ovechkins mål var hans första för säsongen och 707:e totalt i karriären. Jakten på att klättra i alla tiders målliga fortsätter för ryssen.
I andra perioden bjöd Colton Sceviour på en tidig kvittering till 2-2. Målet tog dock en lång tid att videogranskas och godkännas då Sceviours skott träffade målkameran precis under ribban. Nicklas Bäckström återställde Capitals ledning till 3-2 efter 10:09 - svenskens andra mål och totalt fjärde poäng denna unga säsong. Kort därefter slog dock Marcus Pettersson till för Penguins och 3-3 var ett faktum. Petterssons mål var hans första poäng för säsongen. 2019-20 blev det två mål och totalt 22 poäng för Pettersson i Penguins-tröjan.
3-3 stod sig tredje perioden ut, varpå en mållös övertid och sedan straffläggning följde. Där drog Pittsburgh det längsta strået tack vare Jake Guentzel som blev straffläggningens enda målskytt.

PIT-WSH: Guentzel avgör för Penguins