1229FINPrime

Central Division blev i natt ännu ett snäpp jämnare. Alla lag var nämligen i farten och resultaten från matcherna gjorde att divisionen fick en ny ledare och att avståndet mellan ettan och sjuan bara är 11 poäng.
Nashville Predators ledde divisionen inför matchen men efter att de förlorat borta mot Minnesota Wild med 4-2 tappade de ledningen till Winnipeg som vann med samma siffror hemma mot New York Islanders.

4-2 var ett gångbart resultat, med de siffrorna vann nämligen också Dallas Stars mot St. Louis Blues och närmade sig topp tre.
Även Chicago och Colorado vann, vilket de nästan blev tvungna till efter de andra resultaten, och tappade därmed inte någon mark i tabellen.
Här är summeringen från nattens matcher:
Minnesota Wild - Nashville Predators 4-2 (2-1, 1-0, 1-1)
Wild jagar först och främst en wildcardplats och fick i natt god hjälp till det av finländaren Mikael Granlund. 25-åringen var stekhet och satte med tre mål säsongens första hat trick.
Två av hans mål kom i den första perioden vilket gjorde att Wild spelade till sig en 2-1-ledning. Den växte till 3-1 i slutet av den andra perioden när Matt Dumba hittade rätt efter att Jonas Brodin stått för assistpoängen.
I öppningen av den tredje reducerade Kyle Turris till 3-2 i powerplay bakom comebackande Devan Dubnyk, vilket gjorde nerv i matchen. Men Granlund var inte klar och med 51 sekunder kvar satte han 4-2 i tom kasse. Ikväll möts lagen igen, men den här gången i Bridgestone Arena.

Winnipeg Jets - New York Islanders 4-2 (2-0, 0-1, 2-1)
Med Mark Scheifele skadad var det en del frågetecken kring Jets status. Men fyra olika spelare gjorde mål för Jets som tog en meriterande seger mot svårspelade Islanders.
Shawn Matthias gjorde sitt första mål den här säsongen när han gav Jets ledningen med 1-0 i den första perioden, den ledningen såg Blake Wheeler till att öka på till 2-0 innan första 20 var över och Jets hade därmed kopplat greppet.
Anders Lee, som gjorde två mål i matchen, reducerade för Islanders i mellanperioden men innan han fick göra sitt andra hade Jets gått ifrån till 4-1 efter två mål i den tredje perioden från Kyle Connor och Adam Lowry.
Segern tog Jets upp i ledningen med 50 inspelade poäng.
Dallas Stars - St. Louis Blues 4-2 (0-0, 1-0, 3-2)
Förlusten mot Wild senaste sved för Stars som var ute efter att snabbt studsa tillbaka på banan igen. Men topplaget Blues gav dem en rejäl match, som inte avgjordes förrän under matchens sista fem minuter.
Mattias Janmark hade gett Stars ledningen i början av den andra perioden, men efter två snabba mål av Vladimir Tarasenko och Tage Thompson i början av den tredje satt gästerna plötsligt i förarsätet. Ledningen varade tills att det var 4:50 kvar att spela då Jamie Benn kvitterade med sitt 16:e mål för säsongen. Någon minut senare tog hemmalaget ledningen genom Alexander Radulov som i powerplay snärtade in pucken i nät, framspelad av John Klingberg.
Radulov säkrade sedan segern med att sätta 4-2 i tom kasse.

Colorado Avalanche - Toronto Maple Leafs 4-3 (1-1, 1-1, 1-1, 1-0)
I en jämn tillställning i Pepsi Center krävdes det förlängning för att få fram en vinnare. Och det blev hemmalaget som fick jubla högst sedan J.T. Compher avgjort.
Lagen gjorde varsitt mål i var och en av de tre perioderna. Gabriel Landeskog assisterade till Nathan MacKinnon som satte 1-0 i mitten av den första. MacKinnon spelade sedan fram till Mikko Rantanens 2-1-mål i den andra och till Alexander Kerfoots 3-2-mål i den tredje.
Matt Martin, Roman Polak och James van Riemsdyk gjorde Torontos mål. Trots segern ligger Avalanche sist i Central Division med 39 poäng.

Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks 3-4 (1-1, 0-1, 2-1, 0-1)
Jeff Glass, 32, kallades upp från AHL till mötet med Oilers och fick vinna sin debut som NHL-målvakt. Glass räddade 42 skott när Blackhawks vann i förlängning.
Avgörandet stod Patrick Kane för efter att han lurat skjortan av en Oilers-försvarare och målvakten Cam Talbot efter bara 50 sekunder.
Blackhawks övriga mål gjordes av Ryan Hartman, Alex DeBrincat och Jordan Oesterle.
Ryan Nugent Hopkins gjorde ett mål och två assist för Oilers som fortsätter ha svårt att hitta jämnheten i sitt spel.
New Jersey Devils - Buffalo Sabres 3-4 (1-0, 2-2, 0-1, 0-1)
Devils kunde ha drygat ut ledningen i Metro Division men misslyckades att slå bottenlaget Sabres på hemmais. Jack Eichel kvitterade till 3-3 i powerplay i mitten av den tredje perioden och i den efterföljande förlängningen avgjorde Rasmus Ristolainen med sin första kasse för säsongen.
Jacob Josefson gjorde ett av målen för och Robin Lehner gjorde 35 räddningar för Sabres medan Marcus Johansson satte ett mål för Devils.
Nästa match för Sabres är utematchen mot Rangers på nyårsdagen.

Ottawa Senators - Columbus Blue Jackets 5-4 (0-0, 3-3, 2-1)
Senators, nästan piskade att vinna, tog två blytunga poäng hemma mot Blue Jackets. Trots ett underläge 3-1 i mitten av den andra perioden lyckades laget vända och vinna med 5-4. Erik Karlsson spelade fram till två mål och Johnny Oduya till ett. Karlssons andra framspelning kom till Bobby Ryan som efter 9:21 av den tredje akten satte det matchavgörande målet.
Detroit Red Wings - New York Rangers 3-2 (0-1, 1-0, 1-1, 0-0, 0-1)
Red Wings bröt en tre matcher lång förlustrad genom att straffvinna hemma i Little Caesars Arena. Matchvinnare blev Frans Nielsen som gjorde det enda målet i straffläggningen.
Rangers tog ledningen två gånger om i matchen. Först 1-0 genom David Desharnais och sedan 2-1 genom debutanten Vinni Lettieri. Andreas Athanasiou kvitterade till 1-1 och Henrik Zetterberg, framspelad av Gustav Nyquist, fixade kvitteringen till 2-2 för Red Wings.
Henrik Lundqvist gjorde 33 mål för Rangers.

Tampa Bay Lightning - Philadelphia Flyers 3-5 (1-0, 1-3, 1-2)
Att Tampa släpper in fem mål hör inte till vanligheterna och att de förlorar hemma i Amalie Arena hör definitivt inte till dem. Men i natt kom första hemmaförlusten på de senaste nio matcherna.
Gästernas Sean Couturier och Claude Giroux ar särskilt på spelhumör. Den förstnämnda stod för ett mål och två assist medan Giroux svarade med tre passningspoäng. Deras fina kväll gjorde att Flyers satte stopp för en tre matcher lång förlustsvit och att de kunde vinna för andra gången på de senaste sex matcherna.
Carolina Hurricanes - Pittsburgh Penguins 2-1 (0-1, 2-0, 0-0)
Canes bara vinner och vinner just nu. I natt kom fjärde raka segern vilket gjorde att de lämnade över nästjumboplatsen i Metro Division till Penguins. Pens tog visserligen ledningen genom Brian Dumoulin i den första perioden men i den andra vände hemmalaget tillbaka.
Derek Ryan satte 1-1 efter 6:25 framspelad av Elias Lindholm och Klas Dahlbeck. Och innan den andra perioden var slut såg Sebastian Aho till att sätta sitt lag i förarsätet. Den tredje perioden blev mållös efter att Cam Ward räddat 14 av de totalt 27 skott han fick på sig i matchen.
Anaheim Ducks - Calgary Flames 2-1 (1-0, 0-1, 1-0)
I nattens sena nedsläpp fixade Ducks, sin vana trogen när Flames är på besök, två poäng. Cam Fowler gav hemmalaget ledningen med 1-0 i den första perioden efter att Ryan Getzlaf och Rickard Rakell stått för förarbetet.
Micheal Ferland utjämnade i den andra innan Rakell i inledningen av tredje satte det matchavgörande målet. I powerplay spelades han iskallt fram av Getzlaf till öppen bur. Rakell har nu gjort 12 mål den här säsongen.
Segern tog Ducks närmare ett wildcard i Western Conference.

Så gick snacket:
"Vi fick en bra start. Kanske den bästa för året. Det gör det lättare…när du får en sådan start och kan sätta press tidigt" - Mikael Granlund.
"Vi tog tillvara på målchanserna. Vi gjorde ett bättre jobb med att hitta målet idag och det är något vi slarvat med på sistone. Det var skönt att se att vi fortfarande har det" - Erik Karlsson.
"Jag tyckte att vi hanterade pucken väldigt bra i den andra perioden. Det kanske var vår bästa period så här långt" - Canes coach Bill Peters.