Alexander Ovechkin

Varje lördag gräver NHL.com/sv djupare i statistiken i vår serie Djupanalys. Med allt från skottprocent och powerplaysiffror till istid och puckinnehav tar vi statistiken till hjälp för att förstärka din NHL-upplevelse.

Tidigare i veckan blev Alexander Ovechkin den 20:e spelaren genom tiderna att nå 600 mål i NHL när han blev tvåmålsskytt mot Winnipeg. Målen var hans 41:a och 42:a för säsongen och håller han sitt målsnitt kommer han att landa på 49 mål i år.
Han gjorde 52 under sitt första år i NHL - säsongen 2005-06 - och följde upp detta med sin personbästa notering på 65 fullträffar året därpå. Och så har det rullat på. Bland alla 600 mål har han bjudit på fina inbrytningar från kanterna, frilägesmål och mycket mer. På senare tid skulle nog många beskriva honom som en ren avslutare. Men vad säger siffrorna?
Vid fyra av de sex senaste säsongerna, denna inkluderad, har han skjutit under sitt karriärssnitt på 4,88 skott per match. Förra året var han nere på 3,82 skott per match men den här säsongen är han närmre snittet med sina 4,29 skott. Samtidigt avviker hans skottprocent åt det högre hållet i år. På de 13 säsonger han spelat (än en gång, den här säsongen inkluderad) har han en genomsnittlig skottprocent på 12,45% men i år gör Ovi mål på 14% av alla skott han tar, vilket är hans tredje högsta notering i karriären; Han sköt 14,6% 2007-08 och 14,5% 2012-13.

Som en av ligans bästa prickskyttar genom alla tider är det fullt naturligt att Ovi gör många av sina mål i powerplay. Spelformen kan för många användas som en katalysator för självförtroendet under en tung period. För Ovi, med det fruktade slagskottet, har det varit en naturlig del i hans produktion. I rena siffror har han gjort över 20 powerplaymål vid fyra tillfällen: 2005-06 gjorde han 21 stycken, två år senare blev det 22 och 2013-14 gjorde han 24 innan han noterades för 25 fullträffar i powerplay nästföljande säsong. Enastående siffror och de har bidragit till hans produktion, men kanske inte i så stor utsträckning som man tror. I procentuell andel hade nämligen powerplay större betydelse under 2012-13 och 2016-17. På de 48 matcherna i den förkortade säsongen för fem år sedan gjorde Ovi totalt 32 mål, varav 16 (50,00%) i powerplay. Förra säsongen kom 51,52% av hans mål i powerplay: 17 av 33 stycken. I år är samma siffra, än så länge 30,95% - den lägsta noteringen sedan säsongen 2010-11 då 21,98% (sju stycken) av hans 32 mål gjordes i powerplay.
Samtidigt har hans istid i spelformen stadigt minskat. Under sin rookiesäsong spelade han 6:43 minuter per match i powerplay, året därpå 5:31 minuter. Snittet på 4:46 minuter har han bara varit över en gång sedan säsongen 2009-10, då han snittade 5:02 minuter. De höga siffrorna kan naturligtvis "försvaras" med att de nya reglerna efter lockouten, som vi varit inne på under tidigare djupanalyser, medförde ökade utvisningar. Men trots att vi har sett en generell ökning i utvisningar den här säsongen har Ovechkins istid minskat i powerplay och i år spelar han bar 4:07 minuter per match i spelformen.
Trots att han alltså numer allt som oftast ställs mot ett lag med lika många spelare på isen och trots att hans "kontor" vid den vänstra tekningscirkeln är alltför välkänt hittar han sätt att göra mål på. Statistik är en sak, men man ska också komma ihåg att Alexander Ovechkin har en tendens att göra det där lilla extra när han vill. För två år sedan stod han på 47 mål inför sista omgången. Han slutade på 50 tack vare ett enastående hattrick mot St Louis Blues. Med tre omgångar kvar av grundserien 2009-10 saknade han fyra mål för att nå samma gräns; han löste det också trots at han gick mållös i serieavslutningen mot Boston.

Man kan sätta Ovis mål i perspektiv på olika sätt. Ett är att jämföra med övriga spelare från hans draftklass. Ovi draftades 2004 och har, som vi konstaterat, gjort 600 mål på 991 matcher. Med det är han i en klass för sig jämfört med sina årskamrater. Närmast är landsmannen Evgeni Malkin med 368 fullträffar. På tredjeplats i den "skytteligan" är Andrew Ladd med 243 mål.
Av de 600 fullträffarna har 109 (18,2%) varit matchens första mål, 100 stycken (16,7%) matchvinnande (om han således gjort matchens enda mål räknas de till båda kategorierna). 225 (37,5%) har varit powerplaymål.
Hade vi sett en tydlig nedgång i hans produktion hade det varit enklare att sia om hans framtid. Men han har gjort minst 50 mål under tre av de fyra säsongerna inför årets och kan, med lite tur, nå den gränsen igen. Alexander Ovechkin visar absolut inga tecken på att stanna av i produktionen. Således borde han åtminstone kunna skriva in sig i en än mer exklusiv skara: 700-klubben.
100 mål kvar. Med hans snitt - och vilja - borde vi fira det om sisådär två år.