Ovechkin

Två av NHL:s största spelare nådde historiska milstolpar under natten. Washington Capitals Alexander Ovechkin blev den bäste ryske poängplockaren genom tiderna när han fick en assistpoäng på T.J. Oshies 1-0-mål. Med sin 1180:e poäng i NHL-karriären passerade han därmed legendaren Sergei Fedorov.

• Det är ganska stort och jag uppskattar all hjälp jag får från mina lagkamrater. Det är enormt, sa Ovechkin efteråt.

VAN@WSH: Ovechkin sätter ryskt poängrekord

Hans poängskörd stannade på en assist när Vancouver Canucks besegrades med 3-2, och ryssen har nu gjort fyra mål och två assist på de senaste fyra matcherna. Men det blev en seger när milstolpen nåddes, precis som det blev för Boston Bruins Patrice Bergeron
Under natten mot onsdagen gjorde han nämligen sin 1000:e match i NHL och Boston Bruins. Bergeron firade på bästa sätt när han skickade in en retur för 1-0 mot New York Islanders i början av den andra perioden. Bergeron blev även tvåmålsskytt då han punkterade matchen med sitt 3-1-mål i tom bur med 55 sekunder kvar - detta efter att David Pastrnak lämnat pucken framför mål åt honom när duon kom ensamma mot den tomma målburen.
- Jag blev överraskad. Jag såg att han tittade ett par gånger. "Åh, han kommer att släppa den." Men vi var själva och jag uppskattar det väldigt mycket, sa Bergeron om Pastrnaks gest. Om milstolpen sa han följande:
- Det känns bra. Det känns bra att få vinna. Det var vad jag sa till killarna innan matchen. Även om det "bara" var ytterligare en seriematch var det en speciell match och en match jag gärna ville vinna. Det var en bra laginsats.
Bergeron blev 334:e spelare någonsin att spela 1000 NHL-matcher.
Här följer en sammanfattning från nattens matcher:
Buffalo Sabres - Minnesota Wild 5-4 (1-0, 2-3, 1-1)
Buffalo drog till slut det längsta strået i en målrik historia där Rasmus Dahlin ånyo blev målskytt för sitt Sabres. Övriga målskyttar var Evan Rodrigues, C.J Smith och Sam Reinhart. För Wild nätade Jared Spurgeon två gånger om. Även Charlie Coyle och Zach Parise målade för Wild. Parise tog matchen till förlängning med sin kvittering 1:37 minuter från slutet. Förlängningen blev mållös och mathen avgjordes på straffar där Reinhart blev ende målskytt.

BUF-MIN: Dahlins handledsskott slinker in i powerplay

Florida Panthers - St Louis Blues 2-3 (1-0, 0-0, 1-3)
Henrik Borgström och Aleksander Barkov nätade för hemmalaget som hade 2-0 i början av den tredje perioden. Men mål från Colton Parayko, Ryan O'Reilly och Vince Dunn inom loppet av 13 minuter såg till att Blues vände, vann och tog tredje raka segern.
New Jersey Devils - Los Angeles Kings 1-5 (0-1, 1-0, 0-4)
Adrian Kempe visar fin form och nätade på nytt inatt. Pavel Zacha kvitterade för hemmalaget i mittperioden men Kings gjorde ett matchvinnande ryck i början av den tredje perioden. Tyler Toffoli gjorde två mål på periodens första 1:07 och efter 1:52 gjorde Dion Phaneuf 1-4. 1-5 kom genom fornde Devils-spelaren Ilya Kovalchuk. Kings tre mål på 112 sekunder är nytt klubbrekord. Det tidigare var på 150 sekunder (två och en halv minut).

NJD-LAK: Kovalchuk nätar på besök i New Jersey

Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes 0-4 (0-1, 0-1, 0-2)
Curtis McElhinney blev ende målvakt hålla nollan under natten. Veteranen räddade samtliga 23 skott mot Penguins och höll därmed nollan för första gången i Hurricanes. Framåt nätade Jordan Martinook, Brett Pesece, Micheal Ferland och Andrei Svechnikov. Carolina vann därmed sin elfte match på de 16 senaste. Penguins föll för andra matchen i rad och fjärde gången på sex matcher (2-4-0).
Washington Capitals - Vancouver Canucks 3-2 (1-0, 0-0, 2-2)
Ovi blev historisk med sin assist på T.J. Oshies 1-0. Alexander Edler spelade inte för Canucks efter skadan mot Svensken har hjärnskakning och blir borta i minst en vecka. Jakub Vrana gjorde ett mål och en assist för Capitals och även Brett Connolly nätade. Markus Granlund och Elias Pettersson målade för gästerna. Bo Horvat bommade en straff i mittperioden vid ställningen 1-0 till Capitals. Canucks föll för tredje gången på fyra matcher.

Montreal Canadiens - Anaheim Ducks 4-1 (3-0, 1-0, 0-1)
Habs bärgade sjunde segern på nio matcher när Ducks besegrades, tack vare en formidabel start på matchen. Brendan Gallagher stod för tre poäng, två mål och en assist i segern. Målen kom i den första perioden där även Jesperi Kotkaniemi gjorde mål - hans femte på sju hemmamatcher. Ryan Getzlaf gjorde gästernas enda mål, i den andra perioden. I slutakten blev Philipp Danault ende målskytt.
Tampa Bay Lightning - Vegas Golden Knights 2-3 (1-0, 1-1, 0-1, 0-0, 0-1)
Brayden Point bröt dödläget i powerplay efter sex och en halv minut i den första perioden och Mathieu Joseph utökade drygt 14 minuter in i mittperioden, båda assisterade av Steven Stamkos. Men gästerna kom tillbaka Cody Eakin reducerade i mittperioden och Valentin Zykov kvitterade drygt fem minuter in i slutperioden. Matchen gick till straffar där Alex Tuch blev ende målskytt.
Nashville Predators - Arizona Coyotes 5-2 (0-1, 3-0, 2-1)
Roman Josi blev Predators förgrundsfigur ett mål och två assist när laget vände mot Arizona. Coyotes ledde efter ett mål från Vinnie Hinostroza men Craig Smith, Filip Forsberg och Ryan Ellis nätade i mittperioden. Derek Stepan reducerade för gästerna men Calle Järnkrok och Josi såg till att ge Preds en komfortabel segermarginal.

NSH-ARI: Järnkrok och Sissons i fint samarbete

Boston Bruins - New York Islanders 3-1 (0-0, 1-1, 2-0)
Patrice Bergeron gjorde två mål när han spelade i sin 1000:e NHL-match. Kedjekamraterna David Pastrnak och Brad Mrachand noterades för två assistpoäng vardera. Peter Cehlarik gjorde lagets tredje mål, andra i ordningen för kvällen, när han sköt 2-1 i början av den tredje perioden. Jordan Eberle blev Islanders ende målskytt.
Winnipeg Jets - San Jose Sharks 2-3 (1-1, 1-0, 0-1, 0-1)
Jets tog ledningen två gånger om men det var Sharks som vann matchen. Blake Wheeler gjorde 1-0 drygt tre minuter in i matchen men gästerna kvitterade genom Logan Couture. Mathieu Perrault gav Jets ledningen på nytt 52 sekunder in i mittperioden. Marcus Sörensen kvitterade för Sharks 2:35 in i slutakten. På övertiden drog Sharks det längsta strået när Joe Pavelski, som även assisterat till Coutures 1-1, avgjorde. Kevin Lablanc noterades för två assist i Sharks.

WPG-SJS: Sörensen skickar in pucken i mål

Colorado Avalanche - Columbus Blue Jackets 3-6 (2-2, 1-1, 0-3).
Oliver Bjorkstrand gjorde mål för tredje matchen i följd när han gav gästerna ledningen. Erik Johnson kvitterade för Avs. Lagen gjorde ytterligare var sitt mål genom Pierre-Luc Dubois och Nikita Zadorov i den första perioden. Samuel Girard gav Avs sin första, och enda ledning i matchen drygt fjorton minuter in i mittperioden. Men mål från Cam Atkinson, Josh Anderson, Alex Wennberg och Dubois gav gästerna segern. Därmed blev han förste spelare i klubbens historia att inleda sin karriär med två raka 20-målssäsonger. Blue Jackets bröt därmed en fem matcher lång förlustsvit. Avalanche föll, å sin sida, för fjärde gången i rad.
Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks 2-6 (2-1, 0-0, 0-5)
Erik Gustafsson gav Blackhawks ledningen knappt två minuter in i matchen men två powerplay-mål från Leon Draisaitl vände på steken i den första perioden. Hawks skulle dock komma tillbaka - med besked. En målexplosion i slutperioden gav gästerna en fin seger: John Hayden kvitterade, fint framspelad av Marcus Krüger, 3:50 minuter in i perioden. 1:23 minuter senare gav Dylan Strome gästerna ledningen och bara 29 sekunder senare, med 5:51 på klockan gjorde Patrick Kane 2-4. 2-5 lät inte vänta på sig: Drake Caggiula nätade nämligen efter 6:38. Dominik Kahun spikade slutresultatet 2-6 drygt tolv minuter in i slutperioden Blackhawks tog därmed femte raka segern. Oskar Klefbom var tillbaka i spel hos Oilers efter 21 matchers skadefrånvaro.

EDM-CHI: Kane gör mål, utökar poängsvit

SÅ GICK SNACKET:
"Hans CV talar för sig själv. Han har vunnit i princip allt. Han är en fantastisk ambassadör för sporten." - Jordan Eberle om Patrice Bergeron
"Det där kändes bra. Ibland behöver man tur med studsarna. Om man jobbar hårt studsar pucken förhoppningsvis rätt till slut." - Jordan Binnington, St Louis Blues
"Vi måste bibehålla anfallen. Vi hade bra byten, sedan gjorde de bra byten. Det handlar om att vi måste behålla vårt momentum." - Kris Letang, Pittsburgh Penguins
"Man visste att de skulle komma ut hårt i tredje och vara bättre än i mittperioden. Det är så hockeyn är. Vi kämpade hårt för att få målet i slutet. ." - Bruce Boudreau
"Det har sett bra ut på sistone, vi har skapat chanser men i slutänden handlar det om att göra mål. ." - Filip Forsberg. Nashville Predators
"När vi gjorde några missar fanns Holtby där och räddade oss. Och straffräddningen är enorm. Det är en vändpunkt i matchen." - Todd Reirden, Washington Capitals