Backstrom

Nicklas Bäckström gjorde i natt sitt 200:e NHL-mål i karriären när hans Washington Capitals besegrade Columbus Blue Jackets med 3-2 på bortais. Målet var inte vilket som helst. Det kom med 43 sekunder kvar att spela av matchen och blev avgörande. Alex Ovechkin och T.J. Oshie krigade fram pucken till Bäckström som på den bortre stolen kunde trycka in den i nät. Bäckström blev då den femte spelaren i Caps historia att nå så många mål.

• Jag är hedrad att vara en den femte. Genom åren har jag spelat med många bra spelare som hjälpt mig, all heder till dem, säger Bäckström som nu sällskapar Ovechkin, 590, Peter Bondra, 472, Mike Gartner, 397 och Mike Ridley, 218.
    Bäckström hade dessutom en assist i matchen då han spelade fram John Carlson som dunkade in 1-1 i powerplay i den första perioden. Redan efter 1:58 hade David Savard satt 1-0 till Blue Jackets efter assistpoäng från Alex Wennberg.

I mittperioden spelade Christian Djoos och Ovechkin fram Tom Wilson till 1-2. Brandon Dubinsky kvitterade till 2-2 i den andra men sedan grusade alltså Bäckström segerplanerna för Blue Jackets och befäste Capitals position som ledare i Metropolitan Division.
Här är summeringen från nattens matcher:
Buffalo Sabres - Anaheim Ducks 3-4 (1-0, 1-2, 1-1, 0-1)
Adam Henrique firade födelsedag med att skjuta bonuspoängen till Ducks 1:36 in i förlängningen. Forwarden tog ett skott från högt i slottet och via backen Rasmus Ristolainen letade pucken sig in bakom Robin Lehner.
Lagen gjorde tre mål vardera under ordinarie tid. Rickard Rakell fixade 1-1 för Ducks 21 sekunder in i den andra perioden och svensken har nu gjort fyra mål på sina tre senaste matcher och poäng i fem raka. Ryan Getzlaf assisterade och noterades för sin 300:e powerplaypoäng, bara Teemu Selänne har fler i Ducks historia.
Sent i perioden satte Jack Eichel 2-1 för hemmalaget med sitt 21:a mål och sin 50:e poäng för säsongen. Han blev därmed den femte Sabres-spelaren genom tiderna att göra minst 50 poäng i var och en av sina tre första NHL-säsonger.
Ondrej Kase kvitterade till 2-2 med 39 sekunder kvar av perioden. I den tredje gjorde Corey Perry först 2-3 innan Ryan O'Reilly kvitterade med 15 sekunder kvar att spela.

Pittsburgh Penguins - Vegas Golden Knights 5-4 (0-1, 3-1, 2-2)
Målvakten Marc-Andre Fleury fick se sig besegrad i sin återkomst till Pittsburgh. För även om hans nya lag tog ledningen med 2-0 tappade Vegas sin ledning till 5-2 i den andra och tredje perioden. William Karlsson gav gästerna ledningen med sitt 28:e mål för säsongen i den första perioden, i den andra satte James Neal 0-2 och matchade sin totala målskörd från förra året (23), men sedan började Penguins allt mer hitta rätt.
Ryan Reaves, Ian Cole och Jake Guentzel vände på matchen inom loppet av 7:32 och i den tredje perioden drygade Evgeni Malkin och Phil Kessel ut ledningen med varsitt mål. Malkins mål gjorde att han passerade 30-målsplatån för sjätte gången. Och Kessel, som också hade en assist på Malkins mål, har varit på isen vid 87 av Penguins mål den här säsongen, flest i NHL.
Vegas kom i kapp två gånger om genom Ryan Carpenter och Jonathan Marchessault men det räckte aldrig till poäng.
Penguins vann sin åttonde raka match i PPG Paints Arena, deras längsta hemmasvit sedan rekordet på 13 matcher mellan den 15 november 2013 till den 15 januari 2014.

Carolina Hurricanes - Philadelphia Flyers 1-2 (1-0, 0-1, 0-0, 0-1)
Jordan Weal ordnade seger för Flyers med bara 3.1 sekunder kvar att spela av förlängningen. Carolina tryckte på för ett avgörande mål men efter heroiska insatser i egen målgård kunde Flyers vända på spelet och Weal kunde avgöra.
Elias Lindholm öppnade målskyttet i matchen med sitt 15:e för säsongen. Fullträffen kom i powerplay efter 15:05 av den första perioden. Målet var Lindholms första på åtta matcher. I den andra kvitterade Wayne Simmonds, som gjorde sin 500:e match i Flyers-tröjan, till 1-1, ett resultat som höll i sig in i förlängningen.
Carolinas coach Bill Peters coachade sin 300:e match och hade I den petat svenske Marcus Krüger.

Ottawa Senators - New Jersey Devils 5-3 (3-1, 2-1, 0-1)
Eddie Läcks första framträdande mellan Devils stolpar blev ett tufft sådant. Läck kom in efter halva matchen sedan Keith Kinkaid släppt in fyra mål på de tjugo skott han fick mot sig. Det blev Läcks första framträdande i Devils sedan han trejdades till klubben från Calgary Flames den 30:e december.
Kinkaid hade släppte in mål från Mike Hoffman och Christopher DiDomenico i powerplay och från Matt Duchene och Colin White i spel med lika många spelare på isen. Hoffmans mål i powerplay efter 13.35 av den andra perioden var hans 99:e mål i karriären. Duchene noterades också för två assist i matchen och har gjort 14 poäng på sina 14 senaste matcher.
Efter Whites mål ledde Senators med 4-1. Taylor Hall reducerade till 4-2 men i slutet av mittperioden gjorde Zack Smith 5-2 på Läck som totalt fick 12 skott mot sig.
I den tredje snyggade Kyle Palmieri till siffrorna men Senators vann och tog sin tredje seger på de fyra senaste matcherna.

Detroit Red Wings - Boston Bruins 2-3 (0-0, 1-2, 1-1)
Med 26 räddningar förlängde målvakten Tuukka Rask sin poängsvit till 21 raka matcher. Det är bara tio andra målvakter som mäktat med en så lång svit tidigare, fem av dem har spelat i Bruins genom åren. Av de 21 matcherna har de åtta senaste dessutom varit vinster och Rask är den första Boston-målvakten att vinna så många matcher på rad sedan Tim Thomas vann tio raka säsongen 2011-12.
Rask släppte två puckar förbi sig. Martin Frk satte 1-0 i powerplay i den andra perioden efter passningoäng från Niklas Kronwall och Henrik Zetterberg. Frans Nielsen gjorde hemmalagets andra mål sent i den tredje vilket betydde 2-3.
Mellan Red Wings mål hade nämligen Bruins gjort tre. Sean Kuraly och David Krejci gjorde varsitt i den andra perioden och i den tredje satte Danton Henne det som skulle bli matchavgörande.
Bruins seger var deras tredje raka. För Red Wings var det andra raka förlusten och nionde gången på sina tolv sensate matcher som de gjorde två eller färre mål.
Florida Panthers - Vancouver Canucks 3-1 (1-0, 1-1, 1-0)
Panthers tog poäng för fjärde matchen i rad i hemmamötet med Canucks. Finländaren Alexander Barkov var en stor anledning till det. 22-åringen gjorde nämligen två mål i samma match för första gången den här säsongen vilket blev tungan på vågen.
Hans första kom med knappt fyra minuter kvar av den andra perioden efter att satt en backhand mellan benen på Jakob Markström. Hans andra kom i tom kasse med 42 sekunder kvar att spela av tredje när gästerna tryckte på för ett kvitteringsmål.
Jamie McGinn gjorde den första periodens enda mål och gav Panthers ledningen med 1-0 i powerplay. I den andra kvitterade Markus Granlund för Canucks när han satte 1-1 i numerärt underläge efter 11:40.

St. Louis Blues - Minnesota Wild 2-6 (1-3, 0-2, 1-1)
Fyra av Wilds främsta offensiva krafter levererade som förväntat när Wild tog tunga divisionspoäng i Scottrade Center. Mikko Koivu, Jason Zucker och Eric Staal stod alla för varsitt mål och varsin en assist och Mikael Granlund hade två passninsgpoäng i matchen som slutade 6-2 till Wild.
Staal hjälpte Gustav Olofsson, som var tillbaka i laget, att spela fram Nino Nierderreiter till 1-1 i den första perioden. Efter 1-2 av Marcus Foligno stod sedan Mikko Koivu för 1-3 när knappt två minuter återstod efter att Granlund stått för assisten.
Halvvägs in i den andra gjorde Jason Zucker sitt tredje mål på de fyra senaste matcherna när han trädde in en backhand till 1-4 efter Granlunds andra assist för kvällen. Fem minuter senare assisterade han och Koivu till Matt Dumba som tryckte in 1-5 från ena cirkeln.
Staal gjorde 1-6 i upptakten av den tredje med sitt 23:e mål för säsongen och det enda Dmitrij Jaskins 2-6-mål efter 12:36 gjorde var att snygga till siffrorna något och ge Alexander Steen sin 21:a assist för säsongen.

Winnipeg Jets - Arizona Coyotes 4-3 (3-2, 1-0, 0-1)
Dustin Byfuglien stod för ett mål och en assist i sin 800:e NHL-match när hans Jets tog över ledningen i Central Division från Nashville Predators igen. Byfugliens assist på kom Jack Roslovic 1-0-mål efter bara 30 sekunders spel och hans mål kom efter 7:56 och betydde 2-1 för hemmalaget. Tobias Enström hade en assist för hemmalaget och Oliver Ekman-Larsson en för bortalaget i en period som slutade 3-2 till Jets.
Jets har gjort 60 mål i förstaperioderna den här säsongen, vilket är flest av samtliga lag. Dmitry Kulikov satte 3-2 till Jets i den andra perioden. Derek Stefan såg till att göra 4-3 i inledningen av den tredje vilket också blev slutresultatet.
Jets, är mitt uppe i en tio matcher lång matchrad på hemmaplan och har tagit poäng i åtta raka.

Chicago Blackhawks - Calgary Flames 2-3 (1-0, 0-1 1-2)
Två sena mål i den tredje perioden ordnade Flames första seger under ordinarie tid i Chicago sedan de 16:e mars 2008. Efter 16:30 ordnade Michael Stone 2-1 för Flames med ett välplacerat handledsskott och efter 18:09 satte Sean Monahan 3-1 i tom kasse. Även om Patrick Kane förvisso reducerade med sju sekunder kvar så blev Monahans mål matchvinnande. Det var 23-åringens nionde matchvinnande mål den här säsongen, flest av alla i NHL. Avgör han tre till tangerar han Joe Mullens franchise-rekord från 1986-87.
Alex DeBrincat gjorde 1-0 för Blackhawks i den första perioden. Dougie Hamilton gjorde Calgarys 1-1-mål efter assist från Monahan och Johnny Gaudreau.
Colorado Avalanche - San Jose Sharks 3-1 (0-0, 2-1, 1-0)
Målvakten Jonathan Bernier gjorde 38 räddningar och hjälpte sitt Avalanche till två viktiga poäng hemma mot San Jose Sharks. Colorado hänger därför på Sharks och de andra i toppen av Pacific Division.
Segern var den nionde raka för Colorado på hemmaplan och den grundlades i den andra perioden då Gabriel Bourque och Tyson Jost satte 1-0 och 2-0 innan fem minuter hade gått. Joel Ward reducerade till 2-1 med 6:31 kvar att spela, men fler mål än så gjorde inte gästerna den här kvällen.
I slutet av matchen punkterade J.T. Compher matchen med 3-1 i tom bur efter att h prickskjutit från egen zon.
Så gick snacket:
"Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig. Jag hade gåshud under uppvärmningen. Det var en kväll jag aldrig kommer glömma…det var konstigt" - Marc-Andre Fleury
"Försvaret gör ett bra jobb framför mig och de vet hur de ska få pucken ur zon. Det gör mitt jobb mycket lättare" - Tuukka Rask.
"Vi gör de små sakerna bra just nu. Vi spelade bra defensivt, vår målvakt har stått på huvudet och gett oss en chans att vinna varje match" - Alexander Barkov.