hedmna-palat3

I samband med att Tampa Bay Lightning och Washington Capitals tampas om en plats i Stanley Cup-finalen gör NHL.com/sv en extra analys efter varje batalj. Häng med när vi presenterar de viktigaste sakerna från varje match i vår serie "5 Lärdomar".

Tampa Bay Lightning skaffade sig matchboll efter att ha plockat en 3-2 seger över Washington Capitals hemma i Amalie Arena under lördagsnatten. Med ett mål tidigt i både den första och andra perioden så lade man grunden för serien och en chans att säkra en plats i Stanley Cup finalen natten till tisdag. Här är det vi tar med oss från match 5:
1. Perfekt matchning av Lightning
Lightnings head coach Jon Cooper fick matchen precis dit han ville med sina matchups. Då hemmalaget har lyxen att göra sista bytet hade Cooper möjligheten att sätta precis den kedjan han ville ha på isen vid rätt tillfälle. Det bästa exemplet på detta var Lightnings fjärdekedja med Cedric Paquette, Ryan Callahan och Chris Kunitz som var extremt effektiva med att plocka bort Capitals toppkedja med Alexander Ovechkin, Evgeny Kuznetsov och Tom Wilson. Inte ens när man bytte plats på Kuznetsov och Nicklas Bäckström så fick det någon effekt då Tampa Bay visade vilken otrolig bredd laget har i forwardsuppsättningen.

• Vi satte dem under press och dem kunde inte göra vad dom ville göra, sa Chris Kunitz till NHL.com/sv. I andra och tredje perioden hade vi det tuffare och vår målvakt var vår bästa spelare då, men när vi för spelet och sätter puckar djupt så gör vi det svårt för Capitals att spela deras spel. Vi behöver bara göra ett bättre jobb med att ha samma mentalitet som i första perioden under 60 minuter och förhoppningsvis så gör vi våran bästa match i match 6.
    2. Fjärdekedjan levererade offensivt för Tampa Bay
    Det var inte bara i det defensiva arbetet som Lightnings fjärdekedja stack ut på ett positivt sätt. Med både Paquette och Callahan i målprotokollet så lade energispelarna grunden för segern i match 5. Paquette inledde målskyttet i matchen efter endast 19 sekunder, medans Callahan satte det matchavgörande 3-0 målet 33 sekunder in i den andra perioden.
    - Vi pratade om starten på matchen en hel del, sa Paquette. Vårt mål var att inte släppa till något och att få ett mål efter 19 sekunder var stort för oss.

Paquettes mål var hans första i årets slutspel, och hans fjärde i NHL-karriären då han stod för tre mål i slutspelet 2014-15. Callahan, som även plockade upp en assist på det inledande målet, gjorde sitt andra mål i årets slutspel (hans 20:e i karriären).
3. Vi fick se en vinst för hemmalaget
Efter att bortalagen vunnit samtliga av de fyra första matcherna i serien så fick äntligen hemmapubliken någonting att hurra för då Lightning tog den första hemmavinsten. Båda lagen har spelat sin kanske bästa hockey på bortais, men nu lyckades Tampa Bay bryta trenden och skaffa sig matchboll inför match 6.
- Vid nedsläpp så var alla taggade för matchen, och så flög nästan taket av när vi gjorde det första målet, sa Jon Cooper om publiken i Amalie Arena. Du kunde se att vårt lag blev lite längre på bänken. Den stora grejen för oss är att vår publik hjälper oss så oerhört mycket och det är säkert därför vi har haft det starka] hemmafacitet vi har de senaste åren.
***[Relaterat material: [Rivstart gav Bolts hemmavinst och slagläge
]
4. Vasilevskiy ser ut att ha hittat storformen*
Att Andrei Vasilevskiy ser ut att växa ut till nästa stormålvakt i ligan har vi sett glimtar av under säsongens gång. Han är redan nominerad till Vezina Trophy, men med hur han har spelat i slutspelet, speciellt i de senaste matcherna mot Capitals, så skulle han nog ligga riktigt bra till för Conn Smythe Trophy som slutspelets MVP om Tampa Bay skulle gå hela vägen och vinna Stanley Cup. Efter att ha stått för 72 räddningar i de två matcherna inför match 5 så stod den 23-årige ryssen för 28 räddningar i nattens drabbning. Flera av dom var på farliga lägen, och han stod för en direkt matchavgörande räddning i slutet av matchen när Capitals forcerade för en kvittering.
- Du ser på vilka sex spelare de (Capitals) har som kan spela 6-mot-5 så kommer någon att vara öppen vid något tillfälle, sa Jon Cooper om slutskedet av matchen när Capitals plockade ut Holtby för en extra utespelare. "Vas" (Vasilevskiy) är den sista utposten för oss … och det var laserfokus på honom. Du behöver den stora räddningen på slutet när du har en ettmålsledning och han gav oss den.
Få de senaste nyheterna från Stanley Cup-slutspelet på Twitter från [@NHLsv]
5. Ovechkin hade en tung kväll
Lightning gjorde ett extremt bra jobb med att begränsa möjligheterna för Capitals storstjärna Alexander Ovechkin. Han gjorde visserligen ett mål, men under hela matchen så hade ryssen endast tre skott på mål. Tampas svenske back Anton Strålman såg mycket istid mot Ovechkin under matchens gång och var själv lite förvånad att "Ovies" första skott på mål inte kom förrän i slutet av den tredje perioden.
- Det va nyheter för mig, det visste jag inte om, sa Strålman till NHL.com/sv efter matchen. Men det visar vår vilja att spela försvarsspel, tycker jag, över hela isen. Det är inte bara försvaret i vår zon - det är försvaret över hela isen. Att stå upp, se till att dem inte får några anstormingar och så klart vara i vägen och täcka skott.

• Vi pratade om starter,och i början av serien så var det Capitals som gjorde lägliga mål i början eller slutet av en period. Ikväll lyckades vi göra två tidiga, både i första och andra perioden. Speciellt det i första perioden var viktigt, det satte tonen för hela perioden.
    Ovechkin, som har 11 mål på 17 matcher i årets slutspel, får hoppas att han kan få fler lägen i match 6 hemma i Capital One Arena.