FIN_LAT_1

Maanantaina Kanadan aikaa pelattiin nuorten MM-kilpailujen puolivälieräottelut ja ensimmäinen putoamiskarsintojen ottelu. Puolivälierissä voittoihin ylsivät Kanada, Ruotsi, Venäjä ja Yhdysvallat. Putoamiskarsinnoissa Suomi otti ensimmäisen kiinnityksen sarjapaikkaan.

Suomi - Latvia 2-1
Suomen peli jatkui putoamiskarsintojen avausottelussa tutuissa uomissaan. Nuoret Leijonat hallitsi ja loi maalintekopaikkoja, mutta viimeistely oli vaikeaa. Voitto irtosi niukasti, vaikka Nuorilla Leijonilla oli jo kahden ensimmäisen erän aikana paikat iskeä peli selväksi.
Vili Saarijärvi avasi maalihanat avauserässä, mutta toisessa erässä Latvia säikäytti tasoittamalla lukemat. Suomen maalilla Veini Vehviläinen torjui 23 ja Latvian maalilla Mareks Mitens 43 kertaa. Hurja painostus palkittiin 2-1-johtomaalilla päätöserän puolivälissä, kun Kristian Vesalainen yllätti latvialaismaalivahti Mitensin. Vesalaisen täysosuma jäi voitto-osumaksi.
- Ei ole helppoa, kun on saanut tehtyä vain yhden maalin noin 40 laukauksen jälkeen. Nämä kaverit saivat lisää itseluottamusta, ja heidän maalivahtinsa oli todella kuuma painostuksemme jälkeen. Hyvä asia oli, että teimme työmme kuitenkin loppuun asti, Suomen kapteeni Olli Juolevi kertoi IIHF:n verkkosivuilla.
Keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa Nuorilla Leijonilla on ensimmäinen paikka päättää surkea MM-urakkansa varmistamalla paikka ensi vuoden MM-kilpailuihin. Aikaisempien otteluiden perusteella tiedossa on jälleen vaikeuksia. Latvia ei tule antamaan tuumaakaan periksi.
- Meidän tavoitteemme on säilyä korkeimmalla tasolla. Jos pudotamme hallitsevan mestarin Suomen, se olisi todella iso asia meille, Latvian puolustajan Tomass Zeile sanoi IIHF:lle.
Voitto ensimmäisessä karsintaottelussa oli iso helpotus Suomelle, mutta urakka on kaikkea muuta kuin valmis. Toinen voitto on jälleen ison työn takana.
- Huomiseen peliin pitää parantaa paljon. Tältä joukkueelta ei nähty parasta peliä mutta silti riittävä, jolla irtosi ensimmäinen voitto, jota me haimme, Suomen päävalmentaja Jussi Ahokas kertoi Yle Urheilun verkkosivuilla.
Ruotsi - Slovakia 8-3
Ruotsi riepotteli puolivälieräottelussaan Slovakiaa ja eteni odotetusti välieriin. Hyökkääjä Rasmus Asplund rohmusi neljä syöttöpistettä ja Joel Ek Eriksson sekä Tim Söderlund iskivät kumpikin kaksi maalia. Pistepörssin kärkinimi Alexander Nylander saalisti tehot 1+1.
- Saimme otteluun sellaisen alun mitä todella halusimmekin. Se oli samanlainen alku kuin edellisessä ottelussamme Tshekkiä vastaan. Halusimme pitää yllä vauhtia, luoda painetta ja paikkoja. Pelasimme hienon avauserän, jo avauserän jälkeen maalein 3-0 johtaneen Ruotsin päävalmentaja Tomas Monten kiitteli IIHF:n verkkosivuilla.

Kanada - Tshekki 5-3
Ruotsi saa välierässä vastaansa kisaisäntä Kanadan, joka raivasi tieltään Tshekin vaikeuksien jälkeen. Tshekki iski ottelun avausmaalin ensimmäisessä erässä, ja toisessa erässä Tshekki nousi vielä 1-2-takaa-ajoasemasta tasoihin. Kanada kuitenkin hoiti työnsä päätöserässä, kun Julien Gauthier teki kaksi maalia siirtäen joukkueen ensin 4-2 ja sitten 5-3-johtoon.

Yhdysvallat - Sveitsi 3-2
Myös Sveitsi laittoi vastustajansa tiukalle, mutta taipui lopulta. Nico Hischier iski kaksi maalia ja nosti kolmannessa erässä Sveitsin tasoihin Yhdysvaltoja vastaan. Tasoitusmaali ei kuitenkaan kantanut pitkälle vaan Yhdysvaltojen Jordan Greenway iski voitto-osuman vain 18 sekuntia Sveitsin tasoituksen jälkeen.
- Tämä oli turnauksen tähän asti huonoin ottelumme, mutta se oli iso ottelu jatkoon pääsemisen kannalta. Minun täytyi tehdä muutama iso torjunta, joita joukkue tarvitsi, kaikkiaan 19 kertaa Yhdysvaltojen maalilla torjunut Tyler Parsons kertoi IIHF:n verkkosivuilla.

Tanska - Venäjä 0-4
Venäjä jätti puolivälierässään Tanskan aseettomaksi. Punakone jyräsi 4-0-voittoon ja saa välierässä vastaansa Yhdysvallat. Puolivälierässä Venäjän maalilla nollapelin torjunut Ilja Samsonov pysäytti kiekon 14 kertaa. Toisessa kenttäpäädyssä Tanskan Kasper Krog urakoi torjuntoja tuplasti enemmän. Venäjän hyökkäyspeliä johti jälleen turnauksen pistepörssin voitosta taisteleva Kirill Kaprizov, joka teki kaksi maalia.

Seuraavat ottelut
Nuorten MM-kilpailut jatkuvat keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa, jolloin Nuoret Leijonat kohtaa toisessa karsintaottelussaan Latvian. Voitto riittää pitämään Nuoret Leijonat A-sarjassa. Yle TV2 näyttää Suomen aikaa kello 00.30 alkavan ottelun.
Välierät pelataan Suomen aikaa torstain vastaisena yönä. Yhdysvallat - Venäjä alkaa keskiviikkoiltana kello 22.00 ja Ruotsi - Kanada kello 02.30 varhain torstaiaamuna.