Sweden-WJC-1-4-18

Nuorten MM-kisojen finaalipaikoista kamppailtiin torstaina Buffalossa. Välierissä kohtasivat Ruotsi ja Yhdysvallat sekä Kanada ja Tshekki. Alkusarjan lohkovoittajat jatkoivat vahvoja otteitaan ja rynnistivät loppuotteluun.

Ruotsi - Yhdysvallat
Turnausta tappioitta jatkava Ruotsi eteni kolmen vuoden tauon jälkeen finaaliin. Paikalle saapuneet katsojat todistivat isäntämaan ja hallitsevan maailmanmestarin Yhdysvaltojen suistumista pronssiotteluun. Ottelusta odotettiin tasavahvaa vääntöä, ja sitä ottelu olikin aina kolmanteen erään asti.
Yhdysvallat otti ensimmäisen erän haltuun isännän elkein. Se puolusti hyvin eikä antanut Ruotsille otetta pelistä. Yhdysvaltojen Andrew Peeken ottama jäähy antoi Ruotsille tilaisuuden nousta peliin mukaan. Peeken jäähy syntyi kummallisessa - mutta sääntökirjan mukaisessa - tilanteessa, kun puolustaja ojensi pudonneen mailan takaisin maalivahdille.
Tilastomerkinnöillä ei ensimmäisessä erässä koreiltu eikä maaleja kirjattu. Erän ainoat merkinnät olivat kaksi jäähyä, yksi kummallekin joukkueelle. Erän aikana lähimmäksi maalia päästiin, kun Ruotsin Alexander Nylander ampui kiekon kohti Joseph Wollin vartioimaa Yhdysvaltain maalia. Woll onnistui kuitenkin nappaamaan tolpasta kimmonneen kiekon patjojensa suojiin.
Toisessa erässä Yhdysvallat otti turnaushistoriaansa peilaten poikkeuksellisen paljon rangaistuksia ja istui jäähyllä kolmesti. Toisen ylivoiman aikana Ruotsi livahti 1-0 johtoon. Nylanderin poikkisyöttö läpi alivoimaneliön tavoitti Elias Petterssonin, joka malttoi vielä odottaa yhdysvaltalaispelaajan liukuvan ohi ja laukoi tämän jälkeen kiekon ylänurkkaan.
Kolmannessa erässä Yhdysvallat malttoi pysyä pois rangaistusaitiosta, kun Ruotsi puolestaan otti kuusi kahden minuutin rangaistusta. Ruotsin lahjoittamat ylivoimat eivät kuitenkaan riittäneet. Juniorkronorna käytti erikoistilanteensa paremmin hyväksi ja iski yhden alivoiman aikana kaksi alivoimamaalia.
- Pelasimme mielestäni melko hyvin toisen ja kolmannen erän, tiivisti Nylander Expressenin haastattelussa.
Ruotsi selvitti päätöserän alussa kaksi miltei peräkkäistä jäähyä. Heti toisen jäähyn jälkeen Timothy Liljegrenin pystysyöttö avasi Ruotsille kaksi yhtä vastaan -hyökkäyksen, jonka päätteeksi kapteeni Lias Andersson latoi kiekon maaliin ja vei Ruotsin 2-0 johtoon.
Ruotsi pelasi alivoimalla, kun Yhdysvaltojen Casey Mittelstadt menetti kiekon kesken hyökkäyksen. Oskar Steen osoitti luisteluvoimansa ja päätti hyökkäyksen 3-0 maaliin. Ruotsi jatkoi alivoimalla, ja kului ainoastaan 38 sekuntia, kun verkko heilui jälleen. Axel Jonsson Fjällbyn osuma vei Ruotsin jo neljän maalin karkumatkalle. Neljäs maali oli Yhdysvalloille liikaa, ja Woll luisteli pois maaliltaan.
Yhdysvallat ryhdistäytyi ottelun viimeisellä kympillä. Kieffer Bellowsin ylivoimaosuma kavensi tilanteen 1-4:ään, ja Yhdysvallat näytti nousevan vielä mukaan taistoon. Brady Tkachuk kavensi vielä ottelun 2-4:ään, mutta sen lähemmäksi joukkue ei päässyt, vaikka Yhdysvalloille tarjoutui vielä ylivoimatilaisuus aivan ottelun loppussa.
- Tämä oli vaikea ilta meille, mutta mielestäni taistelimme loppuun asti. Onneksi tämä turnaus ei ole vielä ohi, sillä pelissä on vielä mitali, Yhdysvaltojen päävalmentaja Bob Motzko sanoi USA Hockeyn haastattelussa.

Kanada - Tshekki
Illan toisessa välierässä Tshekki lähti ennakkoluulottomasti uhmaamaan mestarisuosikki Kanadaa. Uhma ei riittänyt, sillä Kanadan romutti Tshekin finaalihaaveet karuin 7-2 lukemin. Kanadan ylivoima ja toisen erän neljä maalia olivat Tshekille yksinkertaisesti liikaa.
Dominoinnistaan huolimatta Kanadalla oli avauserässä yllättäviä vaikeuksia Filip Zadinan ja Martin Necasin kanssa. Tshekkikaksikko oli kiekollisena vaarallinen ja vastasi ottelun avausmaalista. Zadina ja Necas juonittelivat Kanadan puolustuksen ohi, ja Zadinan varma laukaus sekä Necasin liikkuva maski toivat 1-0 johtomaalin. Tshekin 2-0 johto ei ollut kaukana. Kun Alex Formenton istui jäähyllä, tuttu kaksikko oli kärkkymässä maaleja ja Necasin laukaus kilahti ylärimaan.
Peli kuitenkin kääntyi pian - alivoimat olivat Tshekille liikaa. Se ei kyennyt purkamaan kiekkoa Kanadan hallitessa peliä, ja Sam Steelin one-timer toi ottelun tasoihin. Vain minuutti alivoiman päättymisestä Tshekki pelasi jälleen vajaalla, ja Kanada sai taas ylivoimamyllynsä pyörimään. Cale Makarin laukaus viivasta muutti suuntaa Drake Bathersonin mailasta, ja Kanada siirtyi 2-1 johtoon.
- Ensimmäinen maali oli ennemminkin herätyssoitto meille. Sen jälkeen pelasimme peliämme ja näytimme todellisen luonteemme, Batherson sanoi IIHF:n haastattelussa.
Makarin ja Bathersonin ylivoimakuvio onnistui jälleen toisessa erässä. Makar laukoi viivasta, ja Batherson sai jälleen ohjata kiekon maaliin ja Kanadan 3-1 johtoon. Turnauksen paras ylivoima ei pettänyt.
Kanada rouhi toisessa erässä neljä maalia Tshekin jäädessä täysin jalkoihin. Maxime Comtois vastasi Kanadan neljännestä maalista. Pian Comtois'n osuman jälkeen oli Jordan Kyroun vuoro nauttia maalinteosta. Ottelun tilastokuningas oli Batherson, jonka kolmas osuma muutti lukemat 6-1:een. Kuudennen maalin jälkeen oli Tshekin Josef Korenarin vuoro luistella pois maaliltaan.
Kanada ei hiljentänyt vauhtiaan kolmannessa erässä, ja Tshekin tehtävänä oli yrittää pysyä mukana. Boris Katchouk iski Kanadalle jo illan seitsemännen osuman. Zadinan toinen maali oman laukauksen paluukiekosta kavensi ottelun 2-7:ään. Maali oli kuitenkin laiha lohtu ottelun päättyessä julmiin lukemiin.
Nuorten MM-kisojen finaalissa pelaavat alkusarjan lohkovoittajat Ruotsi ja Kanada. Pronssipeli käydään Yhdysvaltojen ja Tshekin välillä. Pronssista pelataan perjantaina kello 23.00 Suomen aikaa. Finaali on vuorossa perjantain ja lauantain välisenä yönä kello 03.00 Suomen aikaa.