Zibanejad

Ett renodlat Eastern Conference-möte, två Western Conference-bataljer och två matcher konferenserna emellan stod på menyn när totalt tio NHL-lag drabbade samman under natten till torsdagen, svensk tid. Kvällens höjdpunkt ur svenskt perspektiv hittar vi tveklöst i New York där vi inte bara bjöds på mål från Jesper Fast, Carl Hagelin och Mika Zibanejad - Zibanejad nådde dessutom milstolpen 100 mål i NHL. Gemensamt för (nästan) alla matcher var att de gick i målgörandets tecken där fyra av fem matcher innehöll sju mål eller mer - ett fortsatt tydligt tema denna sprudlande offensiva säsong.

Nedan finner ni en summering av kvällens fem drabbningar:
New York Rangers - Pittsburgh Penguins 4-3 (0-0, 0-2, 3-1, 1-0)
Ett New York Rangers med ytterst lite att spela för utöver äran tog emot ett Pittsburgh Penguins som inte bara hade slutspelspositionering i toppen av Metropolitan Division att tänka på, utan även att förbättra poängförutsättningarna för en viss center från Ryssland. Flera spelare i Penguins lade nyligen sina bifallande röster till kören gällande Evgeni Malkin som kandidat för Hart Trophy - priset till spelaren som bedöms mest värdefull för sitt lag.
Mot Rangers antog dock inte Malkin en huvudroll. Istället var det nordamerikanerna Bryan Rust och Riley Sheahan som såg till att Penguins lämnade andra perioden i ledning 2-0, detta efter en mållös första period. I tredje perioden var det så dags för matchens svenskar att presentera sig. Efter att Chris Kreider reducerat till 2-1 gjorde sedan Jesper Fast, Carl Hagelin och Mika Zibanejad varsina mål i tät följd, vilket innebar ställning 3-3 vid full tid.
I övertiden klev så Mika Zibanejad fram återigen och blev hjälte med sitt matchvinnande 4-3-mål. Målet i sig får ändå anses speciellt då det var Zibanejads andra för matchen, 22:a på säsongen och 100:e (!) totalt i National Hockey League.

Toronto Maple Leafs - Dallas Stars 6-5 (2-2, 0-2, 3-1, 0-0, 1-0)
Hej och hå, fort ska det gå - i alla fall om man får tro Toronto och Dallas filosofier när det kommer till ishockey. Hemmalaget inledde piggast i Air Canada Centre där Nazem Kadri och James van Riemsdyk såg till att placera Toronto i ledningen med 2-0 tidigt i första perioden efter deras mål 4:28, respektive 4:53 in. Den senare delen av perioden tillhörde dock Stars som först reducerade 14:29 in via Jamie Benn och sedan kvitterade efter 16:01 i form av Radek Faksa.
Stars fortsatte mala på i den andra perioden och lämnade den i ledning 4-2. Upp då till Toronto att svara upp med en stark tredjeperiod, vilket man också gjorde. Först fullbordade van Riemsdyk sitt tredje hat trick i karriären för att ta matchen till ställning 4-4, innan Brett Ritchie och Patrick Marleau utbytte mål vilket skickade matchen till övertid, följt av straffläggning. Väl där drog Maple Leafs det längsta strået tack vare straffspecialisten Tyler Bozak.
Maple Leafs tog i samband med segern över Stars sin elfte raka hemmaseger vilket faktiskt satte nytt klubbrekord, en imponerande bedrift för en så anrik klubb.

Edmonton Oilers - San Jose Sharks 3-4 (1-1, 1-1, 1-1, 0-1)
Medan Evgeni Malkin gick poänglös av isen i Madison Square Garden såg Connor McDavid till att göra sitt hemma i Rexall Place för att fortsätta krympa gapet till toppen av poängligan. Stjärnans två assist i Oilers förlust gör att jakten fortgår på suveräne Nikita Kucherov.
Matchen då? Snacket inför hade till mångt och mycket handlat om backen Oscar Klefbom. Klefbom avslöjade nämligen att han i flera år spelat med axelbesvär och att han nu bestämt sig för att pröva operation som lösning inom kort. Då det inte fanns någon risk för ytterligare skada på axeln fick han dock chansen att spela mot Sharks och såg till att ta den med råge. Utöver McDavids två assist var det Klefbom som med sina 1+1 tillförde stjärnglans till ett i övrigt blekt Oilers.
Slutresultat skrevs till 4-3 Sharks på övertid efter att Tomas Hertl satt den avgörande pucken.

Vegas Golden Knights - New Jersey Devils 3-8 (0-2, 2-2, 1-4)
Nykomlingen Vegas Golden Knights stod för ett av säsongens i särklass största magplask när man fullkomligen kördes över med 8-3 av gästande New Jersey Devils. Det såg dock inte riktigt så illa ut hela vägen då ställningen inför den tredje perioden faktiskt bara var 4-2 till Devils. Väl i tredje föll dock Golden Knights ihop som ett korthus (!) då bland annat superstjärnan Taylor Hall klev in i handlingen med ett mål och en assist.
Frågan är om inte detta var säsongens värsta förlust för Vegas som på senare tid börjat se allt mer mänskliga ut. Är det en nödvändig justeringsperiod inför slutspelet eller har resten av ligan slutligen hittat ett sätt att slå Golden Knights? Det återstår att se.

Anaheim Ducks - Vancouver Canucks 3-0 (1-0, 1-0, 1-0)
Omgångens minst fartfyllda match hittar vi i Honda Center där Anaheim Ducks tog en säker 3-0-seger över hopplösa tabelljumbon Vancouver Canucks som nu blivit nollade i tre raka matcher. Det var dock inga vana målskyttar som bärgade segern för Ducks. Brandon Montour stod för säsongens sjunde och åttonde mål medan Jason Chimera nätade för blott tredje gången denna säsong.
Resultatet innebär att slutspelsdrömmen lever i allra högsta grad för Ducks som med sina 82 poäng ligger jämsides med Colorado Avalanche och Dallas Stars. För Canucks innebär förlusten att man fortsätter sjunka som en sten i tabellen vilket - om man ska se något positivt i det hela - åtminstone bör innebära en bra position i sommarens draft.

Så gick snacket:
Kris Letang om New York Rangers vändning:
- Vi spelade en bra första period och en bra andra period, men vi hade pucken så mycket så jag tror vi blev lite kaxiga. Vi spelade inte smart, vi blev oförsiktiga och det straffade sig.
En upprörd Mike Sullivan om sitt lags kollaps i tredje perioden:
- Den här tiden på året måste du spela hockey i 60 minuter för att vinna. Du kan inte spela bra i 40 minuter och vara arrogant nog att tro att det ska räcka.
Mike Babcock om en eventuell skada på förstemålvakt Frederik Andersen i Maple Leafs 4-3-seger:
- Jag har inte frågat ännu men det verkade inte så illa. Han spelade vidare efter han blev skadad så jag vet inte exakt. Jag får reda på mer inom kort.