Capitals_Islanders

"It ain't over until the fat lady sings".
Det kända uttrycket som i runda slängar innebär att man inte ska ta ut någonting i förskott passar väl in som beskrivningen på flera matcher i NHL den här säsongen.

Inte en enda ledning verkar gå säker, oavsett om den är ett, två eller fyra mål stor. Det fick vi se prov på under lördagens matcher.
Washington Capitals låg under med 2-0 mot Anaheim Ducks en bit in i den tredje perioden, men lyckades hämta upp till 2-2 och sedan till slut vinna med 3-2 i sudden death.

• Även om vi var i underläge med två mål så hade vi en bra känsla. Vi kände att vi skapade tillräckligt med bra chanser för att göra mål. Men deras målvakt var bra, speciellt i den andra perioden. Men det kändes såklart skönt att kunna hämta upp underläget, sa Nicklas Bäckström, som satte ett av Capitals mål, till NHL.com.
    Capitals vändning var inte den enda. Hemma i Barclays Center stod New York Islanders för en liknande upphämtning mot Los Angeles Kings. De låg under med 2-0, hämtade ikapp och vann till slut med 4-3 efter förlängning. Colorado Avalanche lyckades trots underläge med 4-0 och 5-1 nästan äta sig ikapp ligaledaren Tampa Bay efter tre mål och två assist av Gabriel Landeskog.
    - Vi är här för att spela och kommer inte tillåta oss att bli överkörda eller ge upp, sa Landeskog efter matchen som slutade 6-5 till Tampa.
    Det gäller alltså att spela till slutsignalen och aldrig ge upp oavsett om man är tränare, spelare eller supporter. Men samtidigt som lagen som hämtar ikapp ett underläge förtjänar en klapp på axeln måste lagen som tappar sina ledningar se sig själva i spegeln.
    - Jag tycker att vi blev lata. I två perioder gav vi dem inga ytor och sedan släppte vi en massa till dem i en period. Och ska vi ge Landeskog, Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen så mycket så kommer de ta tillvara på det, förklarar Tampas tränare Jon Cooper den tappade ledningen mot Colorado.

Jakob Silfverberg försöker beskriva varför Ducks inte lyckades hålla sin ledning på bortaplan mot Capitals:
- Vi började försvara oss alldeles för mycket vilket tar mycket energi och i tredje kunde vi inte växla upp igen och de kunde vinna i sudden. Vi måste kunna hitta tillbaka till att gå framåt igen, säger Silfverberg.
Tampa, Kings och Ducks är inte de enda som släppt ledningar den här säsongen. Tidigare den här månaden släppte till exempel Edmonton Oilers en femmålsledning till en ettmålsledning på bara sju minuter mot Calgary Flames.
- Vi måste kunna stänga matcher. Vi har inte varit i ledning så många gånger den här säsongen men vi har ett jobb att göra. Nu vann vi, så man kan inte älta det för mycket, men vi måste lära oss från det här, sa Oilers forward Ryan Nugent Hopkins efter matchen den 3 december.
Vändningarna och upphämtningarna avlöser varandra, ingen ledning är säker nog oavsett hur stor den än är och kanske ska spelarna lära sig uttrycket "It ain't over until the fat lady sings" en gång för alla.
För att lära sig från tidigare matcher, verkar vara lättare sagt än gjort.