COL-LAK: Toffoli gör första hattricket utomhus i NHL

Trots hemmafördel och vana vid att spela på hög höjd, i tunn luft, föll Colorado Avalanche tungt mot Los Angeles Kings med 3-1 i Stadium Series, sänkta av ett hattrick från Kings' Tyler Toffoli.
- Det var ett roligt event och riktigt kul att spela med så fin inramning, säger Avalanche kapten Gabriel Landeskog till NHL.com/sv.

• Det är bara surt att det ska behöva sluta som det gjorde.
    Det var dock ett taggat Colorado Avalanche klev ut på Falcon Stadium i U.S. Air Force Academy iförda specialdesignade tröjor, hjälmar och en god portion självförtroende. Laget var i god form samtidigt som motståndaren i 2020 Navy Federal Credit Union NHL Stadium Series, Los Angeles Kings, befunnit sig i en nedåtgående spiral större delen av säsongen.
    Toppen mot botten, som man säger.
    När inledningsceremonierna väl genomförts och pucken släppts var det också Colorado som tryckte på för ett ledningsmål tidigt. Anförda av en högljudd hemmapublik som tycktes gå upp i crescendo varje gång Nathan MacKinnon transporterade puck genom mittzon var känslan att det inte skulle dröja länge innan Avalanche tog ledningen. Men Jonathan Quick och Kings-försvaret red ut stormen, vilket bäddade för att de svartvitklädda gästerna istället kunde lämna första perioden i ledning. Med drygt sex minuter kvar att spela pressade Kings i anfallszon och Nikita Zadorov slarvade med pucken bakom mål. Kings kapten Anze Kopitar spelade upp pucken till Joakim Ryan på blålinjen, som i sin tur lastade en puck mot mål. En styrning från Alex Iafallo såg till att ändra puckens bana och efter att ha träffat stolpen och helt ställt Philipp Grubauer kunde Tyler Toffoli raka in pucken i öppet mål.
    En kalldusch för Avalanche, som dock skulle komma tillbaka.
    - Jag hade ett par bra chanser där i första perioden som jag nog borde gjort mål på, säger MacKinnon. Olyckligt att det inte blev så.
    1-0 stod sig till slutet av andra perioden, men Avalanche pressade i anfallszon för kvittering. En tilltrasslad situation med flertalet spelare som brottades framför mål såg Mikko Rantanen få tag på pucken, spela upp den till Samuel Girard på backplats, varpå den kortväxte fransk-kanadensaren försökte hitta en lucka i spelarhögen framför mål. Första försöket resulterade i att pucken täcktes och studsade rakt upp i luften, men Girard gav sig inte. Backen gav sig in i högen, grävde fram pucken och skickade iväg ett chansskott mot mål i samma stund som han snodde runt. Pucken satt i krysset med 19:18 på klockan och Jonathan Quick var äntligen överlistad för Avalanche del.

COL-LAK: Girard vänder och skjuter förbi Quick

2:33 in på tredje perioden kom dock nästa kalldusch för Colorado då lagets tyske förstamålvakt Philipp Grubauer olyckligt blev pååkt av Avalanche-backen Ian Cole. Grubauer gled ner i sarghörnet och grinade illa - och tvingades också till slut lämna matchen, ersatt av Pavel Francouz.
Francouz stod för sex räddningar under resten av perioden och såg också ut att få ta matchen till övertid med ställning 1-1... när Kings bestämde sig för att servera en sista chock. Med 55 sekunder kvar att spela av tredje perioden fann sig Tyler Toffoli plötsligt med pucken på sin klubba mellan tekningscirklarna, med ett utmärkt skottläge och två Avalanche-spelare - J.T. Compher och Samuel Girard - skymmandes sin egen målvakt. Sagt och gjort, Toffoli avlossade bössan och 2-1 var ett faktum.
Toffoli menade dock, med glimten i ögat, på att han nätade för Kopitars skull:
- Innan han vann tekningen till mig sade han [Kopitar] till mig "Du, det skulle göra mig riktigt glad om du gjorde mål här". Och han blev riktigt glad.
Kvällens matchhjälte fullbordade sedan sitt hattrick då han 50 sekunder senare skickade in 3-1 i tom bur - återigen på uppmaning från Kopitar.
- När vi klev ut där på isen sade Kopitar till mig "Sätt den i tom bur nu", säger Toffoli. Jag tror aldrig jag varit så nervös över att skjuta mot tom bur som jag var där i slutet men det löste sig den här gången.
Toffolis hattrick var hans 16:e, 17:e och 18:e mål för säsongen och han blev i samband med tredje målet den första spelaren i NHL:s historia att göra tre mål i en och samma utomhusmatch.