blues 42817

Nashville Predators vann båda de inledande matcherna mot Chicago Blackhawks på bortaplan och serien mot Blues inleddes, även den, med en bortaseger. Men det skulle inte bli två. Istället visade Blues stark moral och vände underläge till seger i den tredje perioden och Vladimir Tarasenko blev lagets store matchvinnare.
Det började annars bra för gästerna. James Neal gav Predators ledningen efter 7:49 av den första perioden, när han styrde in Colton Sissons skott bakom Jake Allen i Blues-målet. Hemmalaget kom dock tillbaka. När Vernon Fiddler - matchvinnaren från den första matchen - satt utvisad för en kneeing kom Blues kvittering, när Tarasenko överlistade en skymd Pekka Rinne.

Efter en mållös andraperiod återtog Nashville ledningen genom Ryan Ellis. Backen läste en passning från Blues Vladimir Sobotka när hemmalaget skulle vända spelet. Han fick en liten yta och avlossade ett stenhårt slagskott förbi en chanslös Allen efter 3:09 av slutperioden. Men det här var Blues kväll och fyra och en halv minut senare nådde Jori Lehtärä pucken efter en tilltrasslad situation framför Rinnes mål. Efter en hel del kamp lyckades Lehtärä överlista sin landsman och kvitteringen var ett faktum.
Med fyra minuter kvar av matchen vände Blues spelet genom Joel Edmundson som drev upp pucken på vänsterkanten. I mitten smög Tarasenko med och strax innan tekningscirklarna kom passningen. Direktskottet gick som en missil förbi en Nashvilleförsvarare och Rinne in i mål. Det är inte en alltför ovanlig syn för publiken i St Louis, och en inte alltför ovanlig situation för lagets spelare. Tarasenko finns liksom bara där:
"Jag vet inte vad han sa, men jag känner igen hans röst." sa Edmundson till reportrar efter matchen, när han fick frågan vad Tarasenko hade skrikit för påkalla hans uppmärksamhet. Det räckte till ett mål och en utjämnad matchserie. Tarasenko var själv övertygad om att laget skulle vinna idag.
"Vi kunde bara inte förlora. Det fanns inte. Nu är det utjämnat och nu måste vi ladda batterierna igen." menade han.
Pekka Rinne råddade 17 av 20 skott. Jake Allen noterades för 22 råddningar, varav 14 i den tredje perioden. Att Allen varit en avgörande faktor för Blues under slutspelet råder det inget tvivel om:
"Vi är där vi är tack vare honom. Han ger oss chansen att vinna." menade tränaren Mike Yeo efter matchen.
Det här var Nashvilles första förlust i årets slutspel och Ryan Ellis var självkritisk efter matchen:
"Det är så klart en besvikelse att förlora när man har ledningen halvvägs in i den tredje perioden. Men de gör en bra match. De spelar tight." analyserade han och fortsatte: "Vi måste höja oss till nästa match. Vi får inte dra på oss så många utvisningar och det gäller att vi sätter våra chanser."
Den tredje matchen spelas i Nashville klockan 21:00 på söndag, svensk tid.