Alex Killorn

Segersiffrorna 6-4 mot Detroit Red Wings i premiären hemma i Amalie Arena gjorde att Tampa Bay Lightning fick en kanonstart på säsongen 16/17. Säsongen som många tror ska bli den då Tampa Bay Lightning ska gå hela vägen och få lyfta Stanley Cup-bucklan i juni nästa år.

• De är det bästa laget i öst i min mening, sa Detroits Thomas Vanek till NHL.com efter matchen.
    På många sätt visade Tampa i går att de är bland de bästa i den östra konferensen. Men det tog ett tag innan Tampa kom igång och just Vanek höll på att förstöra hemmalagets premiärplaner. Österrikaren Vaneks två mål i den första perioden gjorde att Tampa verkligen fick kämpa för segern.
    Och efter att Jonathan Drouin väl reducerat till 1-2 efter 7.23 i den andra perioden dröjde det knappa minuten innan Frans Nielsen drygade ut gästernas ledning till 1-3.
    Men Lightnings gav inte upp för det.
    - Ett av områdena som vi utvecklat sedan jag kom hit är att ha ett lugn på bänken. Vi kände att vi spelade bra och att något skulle hända om vi bara fortsatte jobba, sa tränaren Jon Cooper på presskonferensen efter matchen.
    Jobbet gav utdelning. 2-3-reduceringen kom genom Cedric Paquette med sju minuter kvar av den andra perioden och i den tredje fick Tampa Bay ordentligt ordning på spelet.
    Med två mål inom loppet på 8.34 var ställningen plötsligt 4-3 och hemmalaget hade kommit tillbaka in i matchen tack vare hårt jobb och tro på sig själva. Brian Boyle visade inte minst det när han kvitterade till 3-3 efter 3.17. Han tog pucken i egen zon och kom i ett två-mot-ett-läge tillsammans med JT Brown, men istället för att passa gick han på eget avslut och sprätte upp pucken högt bakom Petr Mrazek.
Mrazek-Stamkos

En annan stor anledning till gårdagens seger var powerplayspelet.
Tre av laget sex mål kom till i spel i numerärt överläge. Att göra tre powerplay mål i samma match var något som Tampa endast lyckades göra vid två tillfällen under förra säsongen. Igår var det just den spelformen en av nycklarna till att de kom in i matchen.
- Vi pratade om att vi behövde ha bättre utdelning. Det vi gjorde förra säsongen var inte acceptabelt men jag tyckte vi gjorde ett bra jobb ikväll. Förhoppningsvis kan vi behålla momentum, fortsätta lära från våra misstag och bli bättre, sa Tyler Johnson efter matchen.
Det var Tyler Johnson som gjorde 4-3 till Tampa, 5-3-målet, som skulle bli det matchavgörande, gjorde Alex Killorn. Även det kom i powerplay.

Ett tredje sak som Tampa kan se som en styrka efter gårdagens seger är att varken Steven Stamkos, 36 mål förra säsongen, eller Nikita Kucherov, 28 mål förra säsongen, hamnade i målprotokollet.
Stamkos hade visserligen en assist till Tyler Johnsons 4-3 men att Tampa lyckades göra sex mål utan att någon av de två blev målskyttar tyder på att det finns en bredd i Tampa Bays offensiva produktion.
- Vi har två powerplayenheter som är farliga i powerplay men det känns som att oavsett vem vi sätter ut på isen så är vi farliga, sa Jon Cooper, såklart nöjd över de två poängen.
Två poäng av de runt 100 som lär krävas för att gå till slutspel. Den första av 82 omgångar är spelade och för Tampa finns det många ämnen att glädjas över för framtida matcher.