Palat gjorde mål och assist i match 2

Tampa Bay Lightning har ryckt åt sig initiativet i matchserien mot Florida Panthers i Stanley Cup-slutspelets första runda. Lightning vann match 2 med 3-1 och har 2-0 i matcher.

De regerande mästarna trycke gasen i botten direkt från nedsläpp och skickade iväg 16 skott i den första perioden mot slutspelsdebuterande Chris Driedger i Panthers-målet.
Den starka starten gav Lightning en tvåmålsledning som man därefter, med hjälp av en stabilt spelande Andrei Vasilevskiy, kunde förvalta under resten av matchen.
Tampa Bay tar med det med sig dubbla segrar från BB&T Center hem till Amalie Arena där matchserien fortsätter på torsdag.
- Vi gjorde en riktigt bra slutspelsmatch, säger Lightning-kaptenen Steven Stamkos till NHL.com/sv efter matchen. Det var en hel del mål i förra matchen och vi hade pratat om att försöka vara lite mer samlade.

FLA-TBL M2: Stamkos passning studsar in

• Det är inte lätt att försvara mot en stark motståndare som Florida men vi höll ihop laget väldigt bra idag. Vi var på rätt plats i defensiven, var bättre på att hålla oss borta från utvisningsbåset, vi hade ett bra boxplay när vi hamnade där och därtill ett starkt målvaktsspel. Det gjorde att vi kunde kontrollera matchen på ett bättre sätt.
    Lightning dominerade den första perioden av tisdagens möte och såg till att Vasilevskiy långa stunder stod sysslolös. Bland annat gick Florida åtta minuter i mitten av öppningsrundan utan att testa Tampa-keepern med något skott.
    Lightning-kaptenen Steven Stamkos gjorde 1-0 knappa fem minuter in i den första perioden då hans försök att hitta en fri Alex Killorn styrdes in i egen bur av Panthers-backen Anton Strålman. Ondrej Palat utökade till 2-0 efter 14:57 då Brayden Point prickat ribban och returen hamnat på tjeckens blad.
    - Det kändes väldigt bra att vi kunde skaffa oss den ledningen, säger Lightning-backen Ryan McDonagh. Det är i den situationen man vill vara. Det gör att man inte behöver riskera lika mycket för att jaga målchanser och kan spela med lite större marginaler. Jag tycker att vi hanterade det väldigt bra och höll ändå uppe spelet bra under resten av matchen. Vi känner oss väldigt starka när vi får spela i ledning.
    Panthers lyfte sitt spel i den andra akten och fick också in en reducering då Carter Verhaeghe la upp för Mason Marchment som från nära håll tryckte in pucken efter 14:21.

FLA-TBL M2: Palat stänker in returen

• Vi fick inte till den starten vi ville och över lag spelade vi bättre med pucken och skapade mer förra matchen, säger Panthers-kaptenen Aleksander Barkov. Vi fattade en del olyckliga beslut när vi hade kontroll på pucken vilket gjorde att vi inte fick till det tryck vi villa och blev sårbara.
    - Vi försökte jobba på och hitta en väg att ta oss in i matchen, men nådde inte hela vägen. Vi ska se till att göra en bättre match på torsdag. Vi vet att vi har varit starka på bortaplan hela säsongen.
    I den tredje perioden fastställde Yanni Gourde slutresultatet i öppen kasse när jagade Panthers plockat ut målvakten i ett sista försök att jagade en utjämning. Vasilevskiy, som till sist stod för 32 räddningar, var dock trygg matchen igenom för Tampa som höll undan.
    - Han var outstanding, säger Stamkos om sin målvakt. Vi vet att han är världens bästa målvakt och det visade han verkligen idag. Han är en klippa längst bak för oss och idag var han en stor anledning till att vi vann.
    Genom NHL-historien har lagen som skaffat sig en 2-0-ledning i en slutspelsserie avancerat till nästa runda i 86,6 procent av fallen. Lightning är dock inställda på att Panthers kommer att vrida upp intensiteten ytterligare ett snäpp till på torsdag och förväntar sig en ny tuff utmaning.
    - Vi har satt oss själva i en riktigt bra situation, säger Stamkos. Målet brukar vara att i alla fall ta en seger på bortaplan och nu fick vi med oss båda vinsterna. Vi har dock varit med länge nog för att veta att den här matchserien är långt ifrån över och att Panthers inte kommer att ge sig. De är ett riktigt bra lag och vi kan inte ta foten av gaspedalen nu.
    - Det har krävts två väldigt starka laginsatser för att vinna de två första matcherna och det kommer behövas också fortsättningsvis. Men vi ser fram emot att komma hem till vår hemmaplan och spela inför våra fans och göra en riktigt bra match.