Stamkos leder Lightning till tredje raka finalen

Steven Stamkos gjorde båda målen när Tampa Bay Lightning besegrade New York Rangers med 2-1 i match 6 av Eastern Conference-finalen. Lightning vinner därmed matchserien med 4-2 och är klart för sin tredje raka Stanley Cup-final.

• Vi har fortfarande matcher att spela och har inte uppnått vårt mål. Men den här gruppen är ganska otrolig och speciell. Jag är väldigt stolt över gruppen. Jag har inte mycket mer att säga. Vi är i final igen och har chansen att göra något speciellt, säger Stamkos till NHL.com/sv.
    Tampa Bay får en chans att försvara sina två raka titlar. Detta efter segern hemma i Amalie Arena under natten mot söndagen svensk tid. Nu väntar Colorado Avalanche i final, match 1 spelas natten mot torsdag i Denver.
    - Det handlar inte om individen. Det är jättekul att göra mål i en sådan här match, men hade jag inte gjort mål och vi ändå vunnit hade jag varit lika glad. Det är så de här killarna är i det här laget är, säger Stamkos.
    Lightning, som inledde serien mot Rangers med två raka förluster, tog ledningen i match 6 efter 10:43 av den andra perioden. Stamkos samlade upp pucken i mittzon, tog sig in mot toppen av den högra tekningscirkeln och hittade rätt bakom Rangers-målvakten Igor Shesterkin. Målet var Stamkos åttonde i slutspelet.

TBL-NYR, M6: Stamkos överlistar Shesterkin till 1-0

Nästa mål i matchen kom inte förrän efter 13:07 av den tredje perioden när Rangers lyckades kvittera genom Frank Vatrano i numerärt överläge. Direkt efter en tekningsvinst av Andrew Copp fick Vatrano iväg ett direktskott som smet in bakom Andrei Vasilevskiy i Lightning-målet.

Ledningen stod sig inte i mer än 21 sekunder innan Stamkos med sitt andra mål fastställde slutresultatet. Efter en snabb spelvändning friställdes Stamkos av Nikita Kucherov och överlistade ännu en gång Shesterkin.

TBL-NYR, M6: Stamkos svarar snabbt för Tampa

• Jag trodde på att vi som grupp skulle hitta ett sätt oavsett om det var under ordinarie tid eller i sudden. Vi förtjänade att vinna ikväll. Det var den känslan vi hade från att pucken släpptes. Vi skulle bara köra på, vår vilja skulle ta över, säger Stamkos.
    Ondrej Palat noterades för två assist och har nu varit inblandade i fyra raka matchavgöranden för Lightning. Vasilevskiy räddade 20 skott medan Shesterkin motade 29.
    - Han (Igor) spelade som han gjort för oss under hela säsongen. Han när en grym målvakt och tävlingsmänniska. Han gjorde många viktiga räddningar och gav oss en chans att vinna, säger Rangers coach Gerard Gallant om Shesterkin.
    Lightning är det första laget att nå tre raka Cup-finaler efter Edmonton Oilers som gick till final 1983, 1984 och 1985.
    - Att bara sitta här nu och tänka på hur stort det är att få spela en tredje Stanley Cup-final. När jag växte upp var jag inte tillräckligt bra för att få spela i den här ligan. Men när man växte upp i Kanada drömde man om att få sitt namn på Stanley Cup, säger Lightnings coach Jon Cooper om avancemanget.
    Rangers tappade forwarden Ryan Strome efter den andra perioden på grund av en underkroppsskada.
    Tampas Victor Hedman tvingades tillfälligt lämna matchen efter att ha fått en tackling av Rangers-forwarden Alexis Lafreniere efter 9:04 av den andra perioden. Hedman gick ut i omklädningsrummet, men var tillbaka i spel till den tredje perioden.
    För Rangers, som var seedat tvåa i Eastern Conference inför slutspelet och som slagit ut Pittsburgh Penguins och Carolina Hurricanes, är säsongen över.
    - Jag känner bara för att förneka det här just nu. Jag vet inte. Jag har ärligt talat in så mycket att säga. Jag är bara tom. Jag vill inte att det ska vara över, säger Rangers Mika Zibanejad.