Coltons sena mål avgjorde för Lightning i match 2

Den som väntar på något gott, väntar som bekant aldrig för länge.

Tampa Bay Lightning väntade till matchens absolut sista sekunder med att avgöra den andra matchen mot Florida Panthers i slutspelets andra omgång: med 3,8 sekunder kvar på matchklockan skickade Ross Colton in 2-1, och därmed har det regerande mästarlaget 2-0 i matcher när serien nu lämnar FLA Live Arena i Sunrise och vänder till Amalie Arena i Tampa.
Med ryggen mot spelet fick Nikita Kucherov fram pucken till Colton.
- När man är på isen med "Kuch" måste man vara redo för vad som helst; när jag såg pucken bakom målet ställde jag mig bara framför det, sade Colton om sitt mål.
- Han har ögon i nacken, jag var inte säker på att han visste att jag var där. Men han gav mig pucken som en fint inslagen present. Det var bara att trycka in den där under ribban. Otroligt bra spelat av honom.
Tampas tränare, den alltid lika lågmälde Jon Cooper, valde att ta det lugnt efter segern. Som den blev naturligtvis en riktig moralhöjare för laget.

FLA-TBL, M2: Kucherov hittar Colton

• Vi är två matcher närmare där vi vill vara, men vi är inte där än, konstaterade Jon Cooper. Jag sade det här också i den första matchserien (mot Toronto Maple Leafs) och jag tänker säga det igen: det här var bara en match. Vi är här för att vinna en serie.
    När Colton slog till med sitt sena mål, hade Victor Hedman assisterat Corey Perry till Tampas 1-0 i power play efter tolv minuter av första perioden; Perry ersatte skadade Brayden Point i Lightnings första powerplay-enhet.
    Assisten var Hedmans 97:e slutspelspoäng, och tar honom upp till 15:e plats i backarnas poängliga i slutspelet genom alla tider. Hedman delar platsen med legendaren och Rangers-ikonen Brian Leetch. Hedman är bara en poäng efter Scott Niedermayer som spelade i Devils och Ducks mellan 1991 och 2010.
    Ross Colton gör sin första kompletta säsong i Tampa Bay Lightning efter 30-talet matchen förra året. Redan i grundserien visade han sin målfarlighet: 22 mål för totalt 39 poäng. Och i slutspelet har det lossnat rejält för den 25-årige centern från Robbinsville Township i New Jersey. I slutspelet har han gjort sju poäng på de nio första matcherna, fördelade på fem mål och två målgivande passningar.
    Coltons mål med 3,8 sekunder kvar av den tredje perioden var det näst senaste segermålet i klubbens historia: Tyler Johnson skickade in pucken efter 19.58 av tredje perioden i den tredje matchen mot Montreal Canadiens i andra slutspelsomgången 2015. Det målet gav Tampa ledningen med 3-0 i den matchserien.
    Genom alla tider i Stanley Cup-slutspelet har bara sex spelare gjort mål senare än Ross Colton: Nazem Kadri (59:59) för Colorado 2020, Jussi Jokinen (59:59) för Carolina 2009, Tyler Johnson (59:58), Joel Ward (59:58) för Washington 2015, Bob Pulford (59:58) för Toronto
    1964 och Mikko Mäkelä (59:57) för New York Islanders 1987.

FLA-TBL, M2: Perry öppnar målskyttet i powerplay

Panthers vann skotten med 36-28, vann 57 procent av tekningarna och satte in 52 tacklingar mot Tampas 35. Tampas spelare blockade skott på skott från motståndarna och höll rent i fyra numerära underlägen. Anfallarna Steven Stamkos och Brandon Hagel liksom backen Erik Cernak var alla tvingade att någon gång under matchen lämna isen för att få behandling i omklädningsrummet efter att ta täckt skott. Cernak stoppade fyra skott och blod på tröjan vittnade om att det var ett tufft jobb:
- Det är vad man måste offra vid den här tiden på året, sade Stamkos. Alla förväntar sig att man gör det, och alla gör det också, oavsett vad som händer i matchen. Det smittar av sig: killarna vågar göra det och det är en fantastisk egenskap att ha i ett lag.
Av naturliga skäl var det deppigt i Floridalägret efter matchen. Men inte uppgivet:
- Under hela året har vi kämpat med att komma tillbaka från och hitta vägar att ta oss ur svårigheter. Nu står vi inför ytterligare ett test: nu måste vi starta om, komma samman och göra oss redo för nästa match, sade målvakten Sergei Bobrovsky.
Den tredje matchen spelas på söndag kväll, i Amalie Arena i Tampa. Nedsläpp klockan 19.30, svensk tid.