Fagemo1230

OSTRAVA/TRINEC - Juniorkronorna tog sin tredje raka seger i JVM i Tjeckien. Segersiffrorna skrevs till 6-2 mot Kazakstan på måndagseftermiddagen.

Efter segrar mot Finland och Schweiz väntade Kazakstan för Sverige i Werk Arena, Trinec. Kazakstan, som förlorat sina två inledande matcher, hade till slut inget att sätta emot de blågula, även om de stretade emot inledningsvis.
- Jag tycker vi gör en stabil match. Vi gör det som krävs i dag. Kanske inte mer än så men ändå det som krävs, säger forwarden Karl Henriksson som hade en assist i matchen.
Kazakstan hade ett stolpskott efter 10:25 i den första perioden och där och då var det en av matchens hetaste målchanser. Men det var Sverige som spräckte målnollan. Efter 15:12 satte Samuel Fagemo sitt fjärde mål i turneringen sedan han fått pucken av Nils Höglander som fräckt brutit in på kassen.

• Jag tyckte ändå vi kontrollerade matchen. De hade läget där i första. Men det var första perioden som de hade lite, sedan tyckte jag vi tog över matchen överlag, sa målvakten Jesper Eliasson som gjorde sin första match i turneringen.
    I den andra lossnade det rejält för Sverige som gjorde tre mål inom loppet av fem minuter och tre sekunder. Fagemo satte 2-0 i powerplay på ett direktskott efter 2.37 och efter 4:08 ringde det igen när Linus Öberg stötte in 3-0 i en tilltrasslad situation framför Kazakstans målbur. Nils Höglander ökade på till 4-0 med ett rappt handledsskott, även det i powerplay efter 7:40.
    Med de tre snabba målen säkrade Sverige segern. Men målkavalkaden var inte avslutad. Jonatan Berggren stötte in 5-0 i powerplay.
    Kazakstan reducerade till 5-1 genom Oleg Boiko som påpassligt stal pucken från Philip Broberg och slet sig fri från egen zon. Eliasson kunde inte täppa till sin vänstra stolpe och fick därmed inte hålla nollan.
    Rycket i den andra perioden säkrade segern. Det blev 6-1 av Lucas Raymond i den tredje perioden efter att han fått pucken i slottet av Karl Henriksson. Maxim Musorov putsade till siffrorna till 6-2 med 6:03 kvar att spela. Det var Kazakens fjärde mål i turneringen.
    - Det är lite annat måsta man ändå säga. Det är inte lika mycket folk som när man möter de andra laget men jag tycker vi gör det bästa av situationen, säger Henriksson.
    Sveriges tog sin 51:a raka gruppspelsseger i JVM-sammanhang och satte också laget i ett bra utgångsläge att vinna gruppen. För att säkra den placeringen räcker det med seger mot Slovakien i morgon (15:00) när gruppspelet avslutas.
    - Vi vill hitta vårt eget spel och inte tjuva. Vi ska spela som vi ska göra i kvartsfinal, säger Eliasson.
    Grupp A
    Schweiz-Slovakien 7-2 (3-0, 2-1, 2-1)
    I Sveriges grupp såg Schweiz till att göra avslutningsmatchen mot Finland i morgon till en intressant historia. Laget vann med stabila 7-2 mot Slovakien och har nu en avgörande match mot Finland i morgon. Vinnaren i den matchen kommer sluta minst tvåa i gruppen, beroende på hur det gör mellan Sverige och Slovakien.
    Gilian Köhler gjorde två mål i den första perioden. De övriga målen spreds ut på fem olika spelare. Slovakien har den sista kvartsfinalplatsen i gruppen.
    Grupp BKanada-Tyskland 4-1 (1-0, 2-0, 1-0)
    Kanada tog en viktig seger i grupp B som fortsätter vara ett getingbo. Nolan Foote gjorde 1-0 i första perioden och Liam Foudy samt Calen Addison ökade på till 3-0 i den andra. I tredje reducerade Tyskland, men för sent. Yannik Valenti satte 3-1 med 1:07 kvar och när de sedan försökte få till ytterligare mål satte Ty Dellandrea 4-1.
    Kanada står nu på sex poäng och har fördel i racet om kvartsfinalplatserna. De möter i morgon Tjeckien i en direkt avgörande match.
    USA-Tjeckien 4-3 öt (1-2, 2-0, 0-1, 1-0)
    Det blev en dramatisk avslutning på JVM-dagen. I ett fullsatt Ostravar Arena vann USA i sudden efter att Cole Caufiled stänkt dit den avgörande pucken. USA säkrade därmed en kvartsfinalplats och kommer sluta etta eller tvåa gruppen beroende på hur resultaten blir i morgon.
    Tjeckerna fick ett mål bortdömt i den tredje perioden vid ställningen 3-2 till publikens stora besvikelse. De fick dock till en kvittering senare genom Petr Cajka vilket nästan fick taket att lyfta på arenan. I USA gjorde Tyler Zegras sin åttonde poäng för turneringen när han snyggt spelade fram Jack Drury till 3-2 i mitt perioden med en snurrpassning.