051522_SWE_CZE

Tre Kronor tog andra raka segern i VM. På söndagskvällen blev det seger med 5-3 mot Tjeckien. Buffalo Sabres-forwarden Rasmus Asplund gjorde två mål medan Columbus Blue Jackets forwarden Emil Bemström satte ett.

• Ett steg i rätt riktning. I mestadels av matchen tycker jag att vi spelar ut dem. Så det känns bra. De kom i tredje, som vi visste att de skulle göra. Men vi gör en bra match rätt igenom, säger Bemström till NENT/Viaplay.
    Det började visserligen inte så bra för Sverige. Tjeckerna tog ledningen med 1-0 genom David Krejci efter 6:03, men ett effektivt powerplay skulle ta Sverige tillbaka in i matchen. I slutet av den första perioden hittade Asplund rätt för första gången i matchen. Asplund petade från nära håll in 1-1 efter att Sverige skapat flera chanser i det numerära överläget.
    I mittperioden drog Tjeckien på sig två utvisningar på kort tid, vilket lämnade Sverige ett fem-mot-tre-läge och från slottet hittade Bemström rätt med ett skott i krysset på Karel Vejmelka, som till vardags spelar i Arizona Coyotes.
    - I korta turneringar är special teams en viktig grej som man måste vara bra på och det var skönt att vi fick en bra start där idag, säger Bemström.
    Mathias Bromé ökade på Sveriges ledning till 3-1 efter 5:50 av mittperioden med ett välplacerat skott på Vejmelka, och bara tre minuter senare satte Asplund sitt andra för kvällen på ett friläge. Vejmelka byttes ut efter målet och ersattes av Marek Langhamer.
    Med 2:24 kvar av perioden fick Tjeckien kontakt igen. I powerplay skickade Tomas Kundratek in ett välplacerat skott bakom svenska målvakten Magnus Hellberg och 4-2 var ett faktum.
    Watch: Youtube Video
    Rögle-forwarden Anton Bengtsson stänkte in 5-2 för Sverige efter en kontring efter 4:50 av den tredje perioden, men inte heller den här gången lyckades Sverige hålla avståndet. Bara 29 sekunder senare reducerade Tjecken på nytt genom Matej Blumel. Sverige lyckades stänga matchen och har därmed fått en smakstart på turneringen. Nu väntar en dags vila innan Storbritannien väntar på tisdag.
    - Jag är jätteglad att vi vinner den här matchen. Det var ett bra test för oss, de är ett favorittippat, bra topplag i den här turneringen och vi gör en riktigt bra match utifrån vårt sätt att spela, säger Sveriges förbundskapten Johan Garpenlöv till NENT/Viaplay.
    Under söndagen registrerade Johan Garpenlöv Leksands-duon Nils Åman och Oskar Lang. Båda debuterade mot Tjeckien och fick beröm för sin insats efteråt.
    - De har varit jättebra inför och varit med på hela resan. Vid första samlingen sa jag att "det här är VM-truppen" och det var den där och då och vi vet inte vad som kommer in. Jag tror inte att någon av dem trodde att de skulle stå här och spela VM-match. Nu gjorde de det på ett jättebra sätt, säger Garpenlöv.
    Däremot fick Garpenlöv ett nej från Washington Capitals center Nicklas Bäckström på grund av skada.
    Övrigt från VM-dagen
    USA pressades av Österrike och vann först i förlängning med 3-2. Segerskytt blev 18-årige New Jersey Devils-backen Luke Hughes. Men även Österrikes 18-årige talang Marco Kasper imponerade. Kasper, som ska draftas i sommar, spelade läckert fram till Österrikes 1-0 som sattes av Benjamin Nisser. Kasper blev utsedd till matchens lirare.
    Tweet from @IIHFHockey: Nissner didn���t miss-er 👏Benjamin Nissner gives @hockeyaustria a 1-0 lead over the USA. #AUTUSA #IIHFWorlds pic.twitter.com/pZigynCYAS
    Norge ledde med 3-0 mot Storbritannien, men tappade ledningen med bara sju minuter kvar att spela. Norrmännen fick istället nöjda sig med en 4-3-straffseger efter att Michael Haga satt den avgörande straffen.
    Italien tog ledningen, men Kanada vann till slut komfortabelt med 6-1. Sex olika kanadensare gjorde mål; Nicolas Roy, Travis Sanheim, Josh Anderson, Dysin Mayo, Kent Johnson och Noah Gregor. Kanada har tagit full pott efter två matcher.
    Schweiz vann med hela 6-0 mot Danmark. Denis Malgin stod för ett mål och tre assist, medan Janis Moser satte ett mål och spelade fram till två. Schweiz har därmed inlett turneringen med två raka segrar.
    Frankrike vände 0-1 till seger med 2-0 mot Kazakstan. Båda fransmännens mål kom i den andar perioden. Alexandre Texier kvitterade medan Florian Chakiachvili avgjorde.