VAN-NSH: Pettersson snor pucken, nätar i powerplay

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värt att notera? I Svenskkollen tittar vi närmare på omgångens svenska insatser.

Det var en duell mellan två lag som inlett säsongen bra och båda stod på 21 poäng efter en dryg fjärdedel av säsongen. Trean i Central Division (Nashville Predators) mot fyran i Pacific Division (Vancouver Canucks) i en tät sammandrabbning som slutade med seger 5-3 för Canucks.
Och som så ofta tidigare när Predators och Canucks är inblandade kom mycket att handla om lagens svenska spelare.
En av de mindre namnkunniga sådana, Calle Järnkrok, stod för Nashvilles första mål för kvällen när han 13.35 in på andra perioden drev på mål och vispade in en retur på skott från Matt Duchene. Även Viktor Arvidsson plockade upp en retur på fullträffen. Målet var Järnkroks sjätte för säsongen och den utpräglat defensiva spelaren som tidigare nått 35 poäng (2017-18) som bäst i karriären ser med sina hittills tolv poäng (6+6) på 18 matcher ut att nå nya offensiva höjder i år.

VAN-NSH: Järnkrok hugger på en retur framför kassen

I matchen innebar Järnkroks mål kvittering 1-1 - detta efter att Tanner Pearson gett hemmalaget Vancouver ledningen i powerplay i början på perioden, framspelad av bland annat Alexander Edler.
De blågula poängen fortsatte under matchen rasa in med oförminskad styrka.
För med 6.09 spelat av tredje perioden snodde födelsedagsbarnet Elias Pettersson (grattis på 21-årsdagen!) åt sig en puck i spel fem mot fyra och visslade dit ett blixtsnabbt handledsskott bakom en chanslös Pekka Rinne.

• Det blir en bra rubrik i media i alla fall, säger Pettersson till NHL.com/sv om att göra mål på födelsedagen. Det är härligt att göra mål, familjen är här och viktigast av allt; vi tog hem matchen.
    Två och en halv minut efter Petterssons kanon kvitterade Nashville till 2-2 via en styrning från Mikael Granlund.
    Vem som tog skottet? Trotjänaren Mattias Ekholm från sin backposition, förstås.
    Efter att Adam Gaudette gett Canucks ledningen med 3-2 var det dags för Pettersson att återigen dra sitt strå till stacken. Med sitt åttonde mål och 23:e (!) poäng för säsongen såg "Petey" till att ordna vad som skulle komma bli det matchvinnande målet när han följde upp ett skott från radarpartnern Brock Boeser och såg till att placera det i nät.
    Med sina 23 poäng på 19 matcher kliver Pettersson in på en delad tiondeplats i NHL:s poängliga, tillsammans med Washington Capitals Alex Ovechkin. Fortsätter svensken leverera poäng i samma rasande takt som han gjort den här säsongen ser han ut att kunna komma över såväl 30 mål, som 90 poäng - gränser som det inte hör till vanligheterna att svenska spelare passerar vid så pass ung ålder.
    En som vet hur känns att göra 30 mål är Filip Forsberg som passerade gränsen säsongerna 2015-16 (33) och 2016-17 (31). I nattens möte med Canucks var det "veteranen" Forsberg som - via ett rungande direktskott från vänster tekningscirkel, i spel fem mot fyra - reducerade till 3-4 efter Petterssons mål. Närmare än så kom dock inte Nashville som föll med 5-3.
    Jacob Markström fick se matchen från bänken då Thatcher Demko tog plats mellan stolparna för Canucks kvällen till ära.

VAN-NSH: Forsbergs direktskott letar sig in i PP

\\*
WERNER BRILJERADE I DEBUTEN
Hört namnet Adam Werner förut? Om inte är du förlåten. 22-åringen gjorde visserligen 26 matcher för Färjestad BK förra säsongen i SHL (med goda resultat - 92,6 i räddningsprocent och 2,02 insläppta mål per match) men hos den breda hockeypubliken för han fortfarande en relativt anonym tillvaro. Det kan vara på väg att ändras - och med all rätt. I natt gjorde nämligen svensken NHL-debut. Och vilken NHL-debut det blev. Med Philippe Grubauer på skadelistan startade Colorado Avalanche matchen mot Winnipeg Jets med andremålvakten Pavel Francouz mellan stolparna. Endast 31 sekunder in på matchen tvingades dock Francouz utgå skadad, vilket tvingade Werner till att hoppa in. Efter totalt 13 matchers erfarenhet av Nordamerikansk ishockey i AHL (fyra förra säsongen, nio i år) ordnade svensken med utrustningen och hoppade in i sin första NHL-match. 40 räddningar och en nolla senare hade Colorado-fansen hittat en ny favorit - och Jets-publiken en mardrömsmotståndare.
- Det gäller att ha en dröm, en stor dröm, och sedan jobba mot det målet och vara redo om något händer, förklarar Werner. Jag fick en bra start ikväll, ett enkelt skott direkt, och fick känna på pucken. Killarna hjälpte mig otroligt mycket vilket gjorde det till en behaglig match att spela för mig.

WPG-COL: Werner höll nollan i NHL-debuten

ÄNTLIGEN POÄNGREGN FÖR KARLSSON
Efter en tung period där Erik Karlsson endast kunnat visa upp tre assist de senaste nio matcherna var han i nattens möte mellan San Jose Sharks och Edmonton Oilers tillbaka i gammal god form. Med tre assist i 6-3-segern flyttade han poängskörden upp till respektabla 14 poäng (1+13) på 18 matcher.
- Vi är bekväma här på hemmaplan, vi trivs med att spela här och jag tror verkligen det här var vad vi behövde; att få känna oss som hemma, säger stjärnbacken.
Svenskens läckraste assist för kvällen kom 17.34 in på andra perioden då han, dansande på blålinjen, visade prov på iskyla när han väntade in att Tomas Hertl skulle smyga in bakom försvaret och sedan skickade en skottliknande passning som landade precis på bladet på Hertl framför målet. Hertls skott var visserligen inget att skriva hem om, men det slank in under målvaktens benskydd och Karlssons läckra passning resulterade i en assist.
\\\
ÖVRIGA NOTERBARA INSATSER
\
Joakim Nordström gjorde sitt andra mål för säsongen när Boston Bruins föll med 5-4 på straffar hemma mot Florida Panthers. Nordströms mål innebar 2-0 i en match där Bruins vid ett tillfälle hade ledningen med 4-0, innan Panthers kom tillbaka och bärgade segern.
* Jakob Silfverberg blev målskytt när Anaheim Ducks föll tungt för fjärde matchen i rad. Målet var svenskens åttonde för säsongen. Trots ledning 3-1 över Detroit Red Wings vid ett tillfälle klappade alltså Ducks igenom och förlorade matchen på övertid.