svprime

Ni som läste gårdagens "inför nattens matcher" kunde då konstatera att Mark Scheifele legat bakom elva av Winnipeg Jets senaste 20 mål. I natt förbättrade han sitt snitt när Jets övertidsvann hemma mot Tampa Bay Lightning med 5-4 efter förlängning.
Scheifele låg nämligen bakom två av målen under ordinarie tid och klev sedan in och avgjorde tillställningen när han 4:18 in i sudden följde upp en poke check från Andrei Vasilevskiy och rakade in segerpucken.

• Vi hade våra chanser, de var kanske inte snyggt alla gånger, men vi gnuggade på och ibland behöver man sådana matcher också, säger Scheifele som avgjorde en förlängning för andra matchen i rad och tredje den här säsongen.
    Lagen följdes åt i målprotokollet, men när gästerna gjorde 2-3 genom Tyler Johnson med mindre än två minuter kvar av mittperioden, såg det ut som att de skulle kunna ha kopplat greppet. Dansken Nikolaj Ehlers ville däremot annat och kvitterade med bara 41 sekunder kvar, assisterad av Scheifele.
    I den tredje satte Nikita Kucherov återigen Tampa i förarsätet, men med 5:37 kvar kvitterade återigen Ehlers för Jets och tog matchen till förlängning.
    För Jets innebar segern deras femte i rad och att det passerade Nashville Predators för ledningen i Central Division. För Lightning däremot var förlusten deras första efter en åtta matcher lång segersvit.
    - Det är klart det är en sur känsla, speciellt när man leder i slutet av matchen och inte kan hitta ett sätt att stänga den på, säger Tampa-backen Ryan McDonagh.
    Här är summeringen från nattens matcher:
    New York Rangers Vegas Golden Knights 3-4 (1-1, 1-2, 1-0, 0-1)
    Golden Knights tog poäng för fjärde matchen i rad efter att Alex Tuch lirkat in pucken bakom en annars storspelande Henrik Lundqvist. Tuch avgjorde efter en kontring 2:11 in i förlängningen. Matchen började fram och tillbaka. I den andra perioden satte Paul Stastny sitt första mål i Vegas-tröjan fram till 2-1.

NYR-VGK: Tuch avgör för Vegas i sudden

Mika Zibanejad kvitterade för Rangers med en kanon från blålinjen i powerplay, hans nionde poäng de senaste åtta matcherna. Men det var gästerna som ledde inför slutperioden sedan William Carrier fått in 2-3 bakom Lundqvist.
I den tredje kvitterade Chris Kreider efter prickskytte i Marc-Andre Fleurys plockhandskryss, ett mål som tog matchen till sudden.
Henrik Lundqvist räddade 37 skott i matchen och stod för flera högklassiga räddningar för Rangers som ändå förlorade sin tredje raka match.
För Fleury var det seger nummer 423 i karriären, delat nionde flest med Tony Esposito genom alla tider.

NYR-VGK: Lundqvist stoppar Karlsson

Carolina Hurricanes - Arizona Coyotes 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)
En hållen nolla och en bruten förlustsvit med resultatet av Carolinas söndag. Canes vann nämligen för första gången på fyra matcher efter att Peter Mrazek gjort 23 räddningar och Warren Foegele, Andrei Svechnikov och Sebastian Aho hittat nätmaskorna. För Foegele, som inledde säsongen strålande, var målet efterlängtat, det innebar hans första poäng på 24 matcher.
Nollan var Carolinas den första den här säsongen och Mrazeks första i klubben sedan han anslöt i somras.
För Arizona innebar förlusten deras femte på de sex senaste matcherna. Målvakten Adin Hill stod för 24 räddningar i matchen.

CAR-ARI: Aho hittar luckan mellan benskydden

St. Louis Blues - Calgary Flames 2-7 (0-4, 2-1, 0-2)
Blues hade inte mycket att säga till om hemma mot Flames. Gästerna tog ledningen med 0-4 redan i den första perioden och kunde sedan tämligen enkelt hålla undan resten av matchen. Elias Lindholm gjorde 0-2-målet och spelade dessutom fram till två. Lika många poäng gjorde Johnny Gaudreau som blev tvåmålsskytt.
Flames har nu vunnit åtta av sina nio senaste matcher och toppar Western Conference tillsammans med Winnipeg Jets på 46 poäng.
Innan matchen aktiverade Flames också Mikael Backlund från skadereserven. Svensken gick rakt in i laget, men hölls utanför målprotokollet.

STL-CGY: Gaudreau hittar minimal lucka

Boston Bruins - Buffalo Sabres 2-4 (0-0, 1-1, 1-3)
Rasmus Dahlin följde upp sin trepoängskväll från i lördags med att göra två nya under söndagen. Backen spelade fram Jeff Skinner till 0-1 i den andra perioden och Jack Eichel till 1-2 i den tredje. Med assisten är Dahlin nu uppe på 16 passningspoäng den här säsongen.
Boston gjorde 2-2 genom Torey Krug, assisterad av David Krejci och Jakob Forsbacka Karlsson, men det blev bortaseger till slut. Jeff Skinner gjorde sitt andra i matchen på passning från Eichel. Samme Eichel gjorde sedan 2-4 och kunde summera sin egen insats med två mål och två assist.
I Buffalos kasse stod Linus Ullmark för 35 räddningar. För Boston var förlusten deras andra i rad.

Chicago Blackhawks - San Jose Sharks 3-7 (3-2, 0-3, 0-2)
Trots en smakstart tvingades Blackhawks lämna United Center med tunga huvuden. Chicago ledde med 2-0 innan Melker Karlsson och Marcus Sörensen ordnade 2-2 inom loppet av 42 sekunder. Innan pausvilan kunde dock Brendan Perlini ge hemmalaget ledningen på nytt.
Men fler mål mäktade Chicago inte med, och istället fick Sharks fart på målskyttet och kunde till slut ta sin fjärde raka seger. Sju olika Sharks-spelare gjorde mål i matchen, men Karlsson, Evander Kane, Kevin Labanc, Logan Couture och Tomas Hertl lade också till en assist.

CHI-SJS: M.Karlsson hittar rätt vid stolpen

Brent Burns blev poängbäst hos gästerna med tre assist, med sin sista nådde han 600 poäng i NHL-karriären.
Chicago förlorade för andra matchen i rad och tappade dessutom målvakten Corey Crawford efter 18:30 av den första perioden. Målvakten lämnade matchen med hjärnskakning efter en kollision i målgården. Cam Ward ersatte Crawford och stod för 30 räddningar.
Vancouver Canucks - Edmonton Oilers 4-2 (0-0, 2-1, 2-1)
Elias Pettersson förlängde sin poängsvit till sju matcher och Brock Boeser stod för tre poäng när Canucks hemmavann mot Oilers. Pettersson gjorde det ack så viktiga 1-3-målet i powerplay i öppningen av den tredje perioden. Svensken fick pucken i den högra tekningscirkeln och vispade in den bakom en chanslös Mikko Koskinen i gästernas mål. Målet var Petterssons 17:e för säsongen.
Boeser hade en assist på det målet, men hade dessförinnan assisterat till Alexander Edlers 1-1 och själv satt 2-1. Samtliga tre Canucks mål kom i numerärt överläge.
Oilers fick kontakt efter 15:50 när Alex Chiasson stötte in sitt 15:e mål för säsongen till 3-2, men med 1:42 kvar att spela kunde Bo Horvat stöta in 4-2 i tom kasse.
Canucks har tagit poäng i sex raka matcher och börjar få vittring på slutspelsplatserna igen.

VAN-EDM: Pettersson stänker in pucken i powerplay

Så gick snacket:
"Jack Eichel har spelat riktigt bra. Han har stäm just nu och spelar med stort självförtroende. Han hittar ett sätt att hjälpa oss varje kväll" - Sabres forward Jason Pominville.
"Man vill aldrig se något sådant, men vi måste fortsätta spela. Det är bara att hoppas han kommer tillbaka. Jag vet inte vad som hände, men inget borde förändras" - Blackhawks Duncan Keith om att tappa Crawford.
"Vi spelade inte som vi kan i de första två perioderna. Inte på hemmaplan inför våra fans. Vi måste jobba hårdare. Vi kan inte acceptera att inte vara redo att kriga för varandra, jag tyckte inte vi var redo" - Henrik Lundqvist