landeskog

Fredagen bjöd på fem matcher runtom Nordamerika, där flera lag spelade sin andra match för säsongen. I Ottawa klev Senators in i säsongen på ett lyckat sätt via premiärmötet med Toronto Maple Leafs. I Philadelphia bärgade Flyers två nya pinnar mot Pittsburgh Penguins. Och i Denver hade Colorado Avalanche revansch att utkräva efter förlusten mot St. Louis Blues två dagar tidigare.

I säsongspremiären i onsdags lyckades St Louis Blues hålla Colorado Avalanches offensiv i schack när de vann med 4-1. Men inför fredagens möte hade Avalanche gjort sin läxa. Hemmalaget kopplade snabbt ett spelmässigt grepp om matchen, dock utan att lyckas förvalta det på bästa sätt. Efter en mållös förstaperiod kunde dock inte Blues längre hålla emot - och det var Avalanches lagkapten som visade vägen.
Gabriel Landeskog tryckte först in 1-0 från nära håll. En annan svensk, André Burakovsky, dubblade sedan ledningen i powerplay innan Landeskog hängde trean; kaptenens 200:e mål i karriären.

COL-STL: Landeskog, MacKinnon i samarbete

• Det känns bra, sa Landeskog till Altitude Sport efter matchen. Det är inte något man tänker på hela tiden. Man vill bara hjälpa laget att vinna. På första målet var det bra förarbete av Nate (MacKinnon). Det känns bra, alltihop.
    Just powerplay visade sig bli Avalanches nyckel under fredagen. Även 4-0 kom i spelformen genom Mikko Rantanen innan den andra pausen.
    - Jag gillade mycket av det här, fortsatte Landeskog. Det fanns inte mycket att gilla efter första matchen. Vi hade ett bra lagmöte häromdagen där vi fick se hur dåliga vi var under onsdagen. Powerplay var så klart en viktigt faktor idag, men jag tyckte vi spelade bra och hårt redan innan dess.

COL-STL: Landeskog gör sitt andra för kvällen

Ett målvaktsbyte hos Blues - Jordan Binnington ut, Ville Husso in - efter 40 minuters spel skulle ge gästerna en gnista. Så var tanken, åtminstone. Istället tog Avalanche över fullständigt i den tredje perioden och Nathan MacKinnon, som assisterade Landeskog till 1-0, växlade upp. Tidigt i perioden, i powerplay, blåste han fram över isen och genom Blues försvar. Skottet stoppades visserligen men det ville sig inte bättre för Blues än att Nazem Kadri kunde smyga upp och trycka in 5-0 redan efter 1:13.
MacKinnon bröt sig sedan loss och placerade in 6-0. Spelformat? Powerplay. Och det skulle komma mer.
När krutröken lagt sig i Denver skulle Avalanches facit i numerärt överläge vara hela fem mål på sju försök. Joonas Donskoi styrde in Devon Toews skott till 7-0 innan nyförvärvet Toews, som kom till klubben från New York Islanders under säsongsuppehållet, spikade slutresultatet 8-0 med ett mäktigt slagskott.
Blues var inte uddlösa och skapade en hel del farliga lägen under matchen men Philipp Grubauer var omutlig och i slutet stod han för en fin räddning när Rob Thomas, i numerärt underläge, bröt sig loss i ett friläge. Därmed bärgade Grubauer sin tolfte nolla i karriären.
- Grubi var stabil. Vi satte vår prägel på matchen tidigt och i den andra perioden när det fortfarande var jämnt stod han för några viktiga räddningar och även när vi slarvade i slutet, berömde Landeskog, som även noterades för sitt 31:a matchvinnande mål i karriären.
NATTENS SVENSKAR
1. Gabriel Landeskog, Colorado Avalanche (2 poäng, 2+0). Kaptenen visade vägen mot Blues med sina två mål och låg bakom mycket i fem-mot-fem, även om Avalanche förvaltade powerplay för att grundlägga storsegern.
2. André Burakovsky, Colorado Avalanche (2 poäng, 1+1). Burakovsky har inlett säsongen med tre pinnar på två matcher. Med ett mål och en assist under natten var han ett av många hot i Avalanches sprudlande offensiv.

COL-STL: Burakovsky utökar Avalanche ledning

1. Adam Boqvist, Chicago Blackhawks (1 poäng, 0+1). Backen noterades för sin andra assistpoäng på två matcher
    NATTENS TRE STJÄRNOR
    1. Travis Konecny, Philadelphia Flyers (4 poäng, 3+1). Travis Konecnys första hattrick i NHL visade vägen för Flyers när de bärgade andra raka segern mot Pittsburgh Penguins.
  1. Brady Tkachuk, Ottawa Senators (3 poäng, 1+2). Tkachuk låg bakom mycket när hans Ottawa besegrade Toronto. Han satte själv 2-2-pucken i mittperioden och noterades därefter för en assist på Chris Tierneys matchvinnande mål, samt på Derek Stepans 5-2-puck.
    3. Nathan MacKinnon, Colorado Avalanche (3 poäng, 1+2). MacKinnon var överallt i matchen mot Blues. Han bröt igenom, han skapade oro. Han serverade och han nätade.
    NATTENS CITAT
    "Det positiva är att vi tog fyra poäng med oss från det här. Det är alltid svårt att vinna mot samma lag back-to-back. Men det är slarvigt spelat, helt klart. Jag tycker att de var det bättre laget." - Jakub Voracek efter Flyers andra raka vinst mot Penguins.
    NATTENS ÖVRIGA RESULTAT
    Philadelphia Flyers - Pittsburgh Penguins 5-2
    Travis Konecny visade vägen tidigt för Flyers. Efter drygt sju minuter tryckte han in 1-0, vilket var hans första mål sedan den 4 mars (han gick mållös i höstens slutspel). Drygt två minuter senare hängde han tvåan och när klockan stod på 11:30 hade Flyers, genom Ivan Provorov, gjort 3-0 på sex skott. Pens reducerade två gånger om men Konecny fullbordade sitt första hattrick i slutperioden innan Oskar Lindblom satte spiken i kistan i tom bur och därmed gjorde sitt andra mål på två matcher.
    Buffalo Sabres- Washington Capitals 1-2
    Buffalo var en stolpträff av Taylor Hall ifrån att ta ledningen i den första perioden. Istället kunde Washington bryta dödläget i mittakten när Sverigebekante Jakub Vrana serverades ett halvt friläge av Tom Wilson. Vrana pricksköt 1-0 i skäret, högt bakom Linus Ullmark. Sabres kvitterade genom Rasmus Ristolainen 31 sekunder in i slutakten med en puck som studsade in via Wilson. Wilson fick dock sista ordet ungefär sju minuter senare när han förvaltade en fin droppassning från Nicklas Backstrom. Målvakten Vitek Vanecek stoppade 30 av 31 skott och blev därmed vinnare i sin NHL-debut.

BUF-WSH: Wilson överlistar Ullmark

Tampa Bay Lightning - Chicago Blackhawks 5-2
En magisk räddning från Andrei Vasilevsky höll matchen mållös i den första periodens slutsekunder. Matchens andra period blev däremot desto mer explosiv. Tampa Bay sprang iväg till 3-0 genom mål från Ondrej Palat, Alex Killorn och Blake Coleman innan Chicago reducerade två gånger på 111 sekunder genom Alex DeBrincat och Patrick Kane. Ytterligare en fenomenal räddning från Vasilevskiy stoppade en kvittering innan paus. Istället kunde Lightning gå ifrån och vinna med klara 5-2 genom mål från Yanni Gourde och Steven Stamkos. Stamkos blev en av fyra målskyttar - även Palat, Coleman och Gourde - att dessutom noteras för en assist. I Chicago noterades Adam Boqvist för en assist. DeBrincat noterades för ett mål och en assist.
Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs 5-3
Toronto öppnade målskyttet halvvägs in i den första perioden när William Nylander och John Tavares assisterade Justin Holl i powerplay. Ottawa, anförda av Brady Tkachuk, kvitterade dock i samma spelform innan paus. Leafs återtog ledningen i den andra perioden, men tre kvicka Senatorsmål i perioden och ytterligare ett i slutakten blev för mycket för gästerna som inte kom närmare än en 5-3-reducering genom Tavares. Drake Batherson noterades för två assist hos Senators, precis som forne Leafsbacken Nikita Zaitsev och rookieforwarden Josh Norris.