stars

Ett tidigt mål från John Klingberg satte tonen när Dallas Stars besegrade Vegas Golden Knights med 1-0 i den första matchen av Western Conference-finalen i Rogers Place, Edmonton. Stars bjöd på en riktig rivstart och satte tonen direkt för vad som kan komma att bli en lång serie. Den pigga starten från de vit-grönklädda räckte sedan hela vägen in i mål, mycket tack vare en stark defensiv insats och fint målvaktsspel från Anton Khudobin.

Stars kom från en intensiv matchserie mot Colorado Avalanche där man kom ut som segrare efter sju matcher. I den inledande matchen mot Golden Knights var det uppenbart att Dallas självförtroende var på topp och att den segern hade gett laget förnyad energi.
- Vi gick igenom en tuff serie på sju matcher och sättet som den avslutades på var upplyftande och ganska känslosamt, sa Stars forward Jamie Benn till NHL.com/sv. Vi kunde ladda om under gårdagen och vi visste att matchen ikväll skulle bli viktig och jag tycker att vår grupp stod för en bra insats.
Dallas spel i match 1 påminde mer om vad vi såg från laget under grundserien, då man var ett av ligans bästa defensiva lag och släppte in näst minst antal mål (177 insläppta på 69 matcher).

VGK-DAL, M1: Klingberg gör matchens första mål

• Under två perioder så spelade vi Dallas Stars-hockey, sa tränaren Rick Bowness. Vi åkte skridskor och låg på dem och skapade många chanser som ett resultat av vår defensiva struktur över hela isen. Den andra perioden var en av de bästa vi spelat, och vi kom ut starkt i första.
    - Det är såhär vi måste spela oavsett motstånd. Det är vissa spelare i de andra lagen som du måste vara uppmärksam på, men vi vet hur vi måste spela för att vara framgångsrika och det såg vi ikväll.
    Dallas spelade både fysiskt och uppoffrande framför Khudobin och tillät endast 12 skott på under de två första perioderna - samtidigt som man själva öste på med 23. Golden Knights pressade hårt för en kvittering i den tredje, men den 34-årige ryske veteranen stod pall och höll sin första nolla i slutspelssammanhang i karriären.
    - Han (Khudobin) var väldigt lugn och gjorde ett par viktiga räddningar i tredje perioden bara genom att läsa av spelet, sa Bowness. När en målvakt läser av spelet så är han lugn och han står där och väntar på att pucken skall komma till honom.
    Klingberg gav Stars ledningen efter 2:36 in i den första perioden. Målet var hans tredje i årets slutspel, och 28-åringen från Lerum är nu uppe i 13 poäng på 16 matcher.
    - Det är såklart kul att vara med och delta offensivt, sa Klingberg. Alltid kul att göra mål och det är en stor del av min roll att vara offensiv.
    Den svenske stjärnbacken fick fina lovord från Bowness efter matchen för både sitt mål och spelet i defensiven.
    - Han är här för att vinna, sa Bowness. Du såg hans fysiska spel ikväll, det var fantastiskt och han hade ett par rejäla tacklingar. Vad som är imponerande från en tränares och lagkamraternas perspektiv är hans vilja att ta emot en tackling för att skapa ett läge. Defensivt har han varit grym, hans skridskoåkning är fantastisk och han flyttar puck på ett bra sätt. Han har självförtroende och han är helt ombord med vad vi försöker göra här.

VGK-DAL, M1: Khudobin nollar Golden Knights

Utöver Klingberg har Stars även Miro Heiskanen och Jamie Oleksiak som gärna följer med upp i offensiven när tillfälle ges. Deras vilja att skapa lägen ger motståndarna extra huvudbry, och strukturen i laget gör att när en av backarna följer med upp djupt i anfallszon så finns det fortfarande täckning bakåt.
Vegas lyckades inte hitta det spelet man visade upp i matchserien mot Vancouver Canucks, och med den hårdförde forwarden Ryan Reaves avstängd i match 1 hade Golden Knights inte samma intensitet i det fysiska spelet som man normalt har. Det var till fördel för Stars som satte in 49 tacklingar, där lagkaptenen Jamie Benn satte tonen i den första perioden.
- Han kom ut och spelade hårt, sa Bowness. Han hade ett stort inflytande på resultatet i matchen och han har ett stort inflytande för vårt lag. Vi förväntar oss inte att han skall åka runt och tackla alla. Om du spelar din position och gör ditt jobb så kommer tacklingarna att komma och du behöver inte jaga matchen. Han jagade inte matchen och när tacklingstillfällena kom upp fanns han där.
Match 2 spelas natten till onsdag (02:05, VSport Hockey/Viaplay).