113016Hornqvist1

Ett välbekant och välkommet ansikte var tillbaka i Pittsburgh Penguins laguppställning i natt.
"Jag känner mig bra. Det är skönt att vara tillbaka på isen och få lite energi. Jag känner mig redo"

Orden kom från Patric Hörnqvist när Pens TV träffade honom efter lagets matchvärmning i Barclays Center under onsdagsmorgonen, amerikansk tid. Några timmar senare stod han i mittcirkeln för matchens första nedsläpp när Pittsburgh Penguins gästade New York Islanders.
Patric Hörnqvist hade inte spelat i Penguins sex senaste matcher på grund av den hjärnskakning som han ådrog sig mot Washington Capitals den 16:e november då han täckte skott med huvudet. Men tränaren Mike Sullivan har förtroende för Hörnqvist och satte honom omedelbart i lagets förstakedja tillsammans med Sidney Crosby och Conor Sheary.
Trots en tids frånvaro spelade Hörnqvist precis som han brukar och hämmades inte alls av sin hjärnskakning. Han spelade fysiskt, skapade irritation, skymde målvakten och täckte skott. Dessutom gjorde han poäng.
Islanders hade under matchens första 40 minuter gått fram till en 3-0-ledning och när den tredje perioden inleddes, var Pens i desperat behov av ett mål.
Då visade Hörnqvist, med sin spelstil, som inte är den mest bekväma som finns inom hockeyn, att matchen var långt ifrån över.
Islanders-backen Travis Hamonic fick inte tag på pucken på den offensiva blålinjen och pucken gled i hög hastighet ner i Islanders försvarszon. Crosby satte fart på sina explosiva ben och åkte ifrån Hamonic i jakten på pucken. Samtidigt satte Hörnqvist fart från egen zon och stormade mot den offensiva målburen som en ångvält.

ph113016_169a

Penguins-kaptenen fick in pucken i slottet dit 29-åringen från Sollentuna tagit sig. Hörnqvist tog inte emot pucken utan tvingade Islanders målvakt Thomas Greiss att vara med på noterna med ett direktskott. Greiss fick ut sitt högra benskydd och lyckades rädda i sista sekund men returen hamnade hos Sheary som kunde stöta in pucken.
Penguins hämtade sedan ikapp till 3-3 men fick se sig besegrat med 5-3 tack vare två Islanders-mål inom loppet av tre sekunder i slutet av matchen.
Hörnqvist användes i både powerplay och i spel med lika många spelare på isen. Han klockades för totalt 17 minuter och 10 sekunders istid under matchen, sköt två skott på mål och spelade minus ett.
Hörnqvist har nu gjort 14 poäng på 17 matcher den här säsongen och är ett välkommet tillskott i Penguins, speciellt för kedjekamraten Sidney Crosby som talade gott om både Hörnqvist och Chris Kunitz, som också var tillbaka i laget, inför matchen mot Islanders
- De har mycket energi, åt bägge hållen. De är stabila defensivt och forecheckar hårt. Andra lag märker när de är på isen på sättet de spelar framför målen och sådana saker, sa Crosby.
Hörnqvist och Penguins, som är 13-7-3 den här säsongen, är tillbaka i matchspel redan i natt då laget tar emot Dallas Stars på hemmais i PPG Paints Arena.