swedish performers backstrom article 1126

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång.

Det var den 5 oktober 2007. Skådeplatsen var Phillips Arena, motståndaren hette Atlanta Trashers och USA:s president hette vid tillfället George W. Bush när en 20-årig Nicklas Bäckström gjorde sin NHL-debut. Han gjorde det som ytterforward, i en kedja förankrad av dåvarande svenske stjärnan Michael Nylander.
10:41 in på den första perioden i detta heta Southeast Division-möte växelspelade Bäckström med just Nylander som från höger tekningscirkel avlossade ett rappt handledsskott förbi en ung Kari Lehtonen i Thrashers-kassen. Supertalangen som i folkmun redan gjort sig känd som "Bäckis" hade gjort sin första NHL-poäng.
- Det är som en dröm. Min första NHL-match. Vad kan jag mer säga?
Elva år och 838 NHL-matcher senare lever drömmen ännu för Nicklas Bäckström. I nattens möte mellan hans kära Washington Capitals - en klubb han idag är självklar assisterande kapten för - och New York Islanders slog han till med tre assist och nådde därmed 827 poäng i karriären. En ansenlig siffra av flera anledningar, men kanske främst för att han i samband med poängen passerade Capitals-legendaren Peter Bondra (825) för näst mest poäng i organisationens historia.

NYI-WSH: Bäckströms framspelning gör honom historisk

• Det hade jag inte väntat mig när jag kom till klubben för drygt elva år sedan och det är klart det känns väldigt speciellt. Det är ändå en notering som kommer leva kvar väldigt länge, berättade Bäckström för Aftonbladet efter matchen.
    Att poängen och segern dessutom kom mot Islanders där tidigare tränaren Barry Trotz - som var med och vann Stanley Cup med Capitals förra säsongen - numera huserar gjorde nog inte upplevelsen sämre.
    Bäckströms nya (och högst tillfälliga) rekordnotering lyder på 827 poäng, i form av 215 mål och 612 assist på 839 matcher. Ledaren i den interna poängligan lär han dock inte fånga på länge - eller någonsin, förmodligen. Det är nämligen hans kedjekamrat Alex Ovechkin som innehar det. I mötet med Islanders noterades Ovechkin för ett mål och placerade därmed sin nuvarande rekordnotering på 1150 poäng (625 mål, 525 assist) på 1027 matcher.
    Efter matchen passade lag- och kedjekamraten Tom Wilson - som själv gjorde två mål och en assist mot Islanders - på att hylla "veteranen" Bäckström:

ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
Blågul kväll på Manhattan
New York Rangers fortsätter hänga med i toppen av Metropolitan Division. Nattens 4-2-seger mot Eastern Conference-jumbon innebar att laget slår vakt om tredjeplatsen i "Metro" och hakar på Columbus Blue Jackets och Washington Capitals precis ovanför. Som vanligt när Rangers hamnar i vinstkolumnen var det med starka svenska undertoner. Inte nog med att Lias Andersson valde denna kväll till att hänga säsongens första kasse (en prestation du kan läsa mer om i nattens matchsummering), han fick dessutom god hjälp av förstacentern Mika Zibanejad, energispelaren Jesper Fast och Henrik Lundqvist i mål.
Fast och Zibanejad inledde med att kombinera för ett mål då de 10.55 in på den första perioden grävde fram pucken i vänster sarghörn innan Zibanejad hittade fram till Marc Staal med en passning. Målet innebar 1-0 för Rangers.
3.26 in på tredje perioden var det dags för svenskpoäng igen. Ryan Strome lyckades få iväg ett skott på mål som studsade in på Lias Andersson - som alltså prickade in första målet för säsongen och andra i NHL-karriären.

NYR-OTT: Lundqvist räddar friläge

Med mindre än två minuter kvar att spela av tredje perioden var det åter Zibanejad som var framme och fastställde slutresultatet till 4-2 i tom bur.
I mål motade Henrik Lundqvist 29 av 31 skott och stannade därmed på fina 93,5 i räddningsprocent.