WSH-NJD: Ovechkin klättrar på hat trick-listan

Den var en lika fullmatad som händelserik speldag i NHL där hela 13 rafflande matcher avgjordes.
I Capital One Arena i Washington gjorde Alex Ovechkin sitt 25:e hattrick i karriären då Capitals besegrade New Jersey Devils med 5-2 (2-0, 1-1, 2-1).

De tre målen gör att han kliver upp på 31 mål för säsongen vilket innebär att han nu gjort 30 eller mer mål i alla sina 15 säsonger i NHL. Med det går han upp jämsides med Mike Gartner (1979-80 till 1993-94) och delar NHL-rekordet för antalet +30-säsonger under sina inledande säsonger i NHL.
Jaromir Jagr är den enda spelaren, förutom Ovechkin och Gartner som över huvud taget lyckats göra 30 eller fler mål i 15 raka säsonger under karriären. Jagr mäktade dock "bara" med 27 mål under sin rookie-säsong. Gartner gjorde 36, Ovechkin gjorde 52.
- Man tröttnar aldrig på att göra mål, säger Ovechkin till NHL.com/sv. Men utan laget och mina lagkamrater hade jag aldrig nått de här siffrorna. Hockey är ett lagspel, men det är klart att jag skulle ljuga om jag sa att det här inte är coolt. Jag är inte nöjd med det här. Det är mycket kvar på säsongen och det är bara att köra på.
Med segern tar Capitals tillbaka ledningen i NHL. Washington toppar ligan med 69 inspelade poäng, en före jagande St. Louis Blues och Boston Bruins.
Här är en titt på nattens övriga matcher:
Boston Bruins - Pittsburgh Penguins: 4-1 (2-1, 0-0, 2-0)
Sidney Crosby fortsätter att vara rejält i stöten i sin återkomst efter skadefrånvaron. Han gav Penguins en flygande start i TD Garden så han satte sitt sjunde mål för säsongen redan efter 24 sekunders spel. Han assisterades av Jack Johnson som gjorde sin 300:e NHL-poäng. Crosbys mål skulle dock visa sig bli Pittsburghs enda i matchen. Sean Kuraly och Pär Lindholm såg till att Boston ledde efter första perioden och efter en mållös mellanakt gjorde Patrice Bergeron och Brad Marchand varsitt mål i den tredje för att säkra segern.

BOS-PIT: Lindholm styr in Kuhlmans fina pass

Toronto Maple Leafs - Calgary Flames: 1-2 e. str. (0-0, 0-1, 1-0, 0-0)
Calgary Flames knep sin sjätte seger på de sju senaste matcherna då Toronto Maple Leafs slogs tillbaka efter straffläggning. Derek Ryan gav Flames ledningen i den andra perioden, William Nylander kvitterade i den tredje med sitt 21:a mål för säsongen. Matthew Tkachuk blev enda målskytt under straffläggningen.
Florida Panthers - Los Angeles Kings: 4-3 (1-0, 1-0, 2-3)
Målvaktsproblemen hopar sig för Florida Panthers. Sergei Bobrovsky finns redan på skadelistan och i 4-3-segern mot LA Kings tvingade Chris Driedger bryta matchen halvvägs in i den första perioden. Sam Montembeault ersatte och stod för 22 räddningar i matchen. Panthers hade en till synes kassaskåps-säker 4-0 ledning 11:42 in i den tredje perioden, men Kings spurtade starkt och gick upp till 3-4 med 2:40 kvar. Montembeault och Panthers-försvaret kunde dock hålla undan i slutminuterna.
New York Islanders - New York Rangers: 2-3 (1-0, 0-1, 1-2)
Chris Kreider blev matchvinnare för Rangers i New York-derbyt mot Islanders i Nassau Coliseum. I powerplay tryckte Kreider in returen på ett avslut från Mika Zibanejad med 25 sekunder kvar av den tredje perioden. Segern var Rangers andra mot Islanders på fyra dagar. Zibanejad stod förutom assisten vid det avgörande målet själv för en fullträff i matchen och Artemi Panarin fick med sig passningspoäng och förlängde sin poängsvit till fem matcher (4+9).

NYI-NYR: Zibanejad sveper in powerplaymål

Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens: 1-4 (1-1, 0-2, 0-1)
Ilya Kovalchuk gjorde två mål och Tomas Tatar gjorde ett mål och två assist då Montreal Canadiens bortaslog Philadelphia Flyers med 4-1. Canadiens satte in den avgörande stöten då laget i början av den andra perioden satta två snabba puckar med elva sekunder mellanrum. Efter att ha gjort nio poäng (3+6) på 17 matcher med Kings, har den rutinerade Kovalchuk fått en nystart i Canadiens och stått för sju poäng på sju matcher (3+4).
Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes: 3-2 (1-0, 0-1, 2-1)
Nick Foligno satte 3-2 till Blue Jackets med 1:41 kvar av den tredje perioden och blev matchvinnare hemma i Nationwide Arena. Det var hans första mål på 23 matcher. I Columbus var även Cam Atkinson tillbaka i spel efter att ha missat de tolv senaste matcherna på grund av en fotskada. Han stod för ett mål och en framspelning i comebacken. Framspelningen var till svenske skarpskytten Emil Bemström som gav hemmalaget ledningen med 1-0 i den första perioden. Hurricanes mål gjordes av Martin Necas och Jordan Staal.
Ottawa Senators - Vegas Golden Knights: 2-4 (0-1, 0-1, 2-2)
Peter DeBoer fick en fin start i sin debut som coach för Vegas Golden Knights då hans nya lag slog Ottawa Senators med 4-2 borta i Canadien Tire Centre. DeBoer blev ny tränare i Vegas i onsdags efter att Gerard Gallant fått sparken. Mark Stone, som värvades till Knights från Senators i februari förra säsongen gjorde till första återbesök i Ottawa sedan flytten. Han stod för ett mål och en assist. Marc-Andre Fleury tog sin 458:e seger i NHL-karriären och går upp jämsides med Henrik Lundqvist som den femte vinstrikare målvakten genom tiderna.
Nashville Predators - Anaheim Ducks: 2-4 (1-2, 0-1, 1-1)
Anaheim Ducks fick stopp på sin fyra matcher långa förlustsvit då Nashville Predators besegrades borta i Bridgestone Arena med 4-2. Rikard Rakell och Josh Manson gjorde båda 1+1 för Ducks och Derek Grant gjorde ett mål i sin comeback efter 12 matchers frånvaro på grund av en axelskada. Viktor Arvidsson och Mikael Granlund gjorde målen i Predators som förlorat sju av sina tio senaste matcher (3-6-1).

NSH-ANA: Rakell förvaltar Getzlafs retur

Minnesota Wild - Tampa Bay Lightning: 3-2 (1-0, 2-1, 0-1)
Minnesota Wild vann för första gången på fyra matcher (0-3-1) då Tampa Bay Lightning besegrades hemma i Xcel Energy Center. Wilds mål gjordes av Zach Parise, Joel Eriksson Ek och Ryan Suter. Nikita Kucherov gjorde båda målen för Tampa Bay och står nu på 20 fullträffar den här säsongen. Wild har sedan november 2011 vunnit åtta raka hemmamatcher mot Lightning.
Dallas Stars - Buffalo Sabres: 1-4 (0-1, 1-1, 0-2)
Buffalo Sabres slog Dallas Stars borta i American Airlines Center och vann sin tredje raka match och den femte på de sju senaste. Jimmy Vesey, Rasmus Dahlin, Michael Frolik och Zemgus Girgensons gjorde Sabres mål och Linus Ullmark stoppade 28 puckar. Jamie Benn gjorde 1-1 för Stars i början av den tredje perioden. Stars har nu förlorat två av de tre senaste efter att dessförinnan vunnit sex på raken. Miro Heiskanen bröt matchen i den tredje perioden efter att ha fått en klubba i huvudet.

DAL-BUF:Dahlins skott går in genom trafiken

Colorado Avalanche - San Jose Sharks: 4-0 (2-0, 2-0, 0-0)
Philipp Grubauer höll sin första nolla för säsongen (den 10:e i karriären) då Colorado Avalanche besegrade San Jose Sharks hemma i Pepsi Center.
Efter fyra matcher utan vinst (0-2-2) skrev segersiffrorna till 4-0. Avs ryckte åt sig en 2-0-ledning efter att ha gjort mål i den första och sista minuten av den första perioden genom Valeri Nichushkin och Cale Makar. Ryan Graves och Matt Calvert spädde på med varsitt mål i den andra perioden.
Colorados J.T. Compher spelade sin 200 NHL-match.
Vancouver Canucks - Arizona Coyotes: 3-1 (1-1, 1-0, 1-0)
Jacob Markström stod för 33 räddningar då Canucks besegrade Coyotes hemma i Rogers Arena. Arizona tog ledningen i matchen genom Christian Dvorak. Bo Horvat, Jake Virtanen och Tanner Pearson gjorde Vancouvers mål. Elias Pettersson noterades för två målgivande passningar och har nu 50 poäng (21+29) på 48 matcher den här säsongen. Canucks har nu vunnit tio av sina 13 senaste matcher.
SÅ GICK SNACKET:
"Vår målsättning är att ta oss till Stanley Cup-slutspelet. Vi kommer att trycka på för att uppfylla det målet och det finns ingen i omklädningsrummet som inte är övertygad om att vi kommer att lyckas. Jag är bara en av soldaterna som ska utföra uppdraget och göra mitt bästa för att vinna fler matcher"
- Canadiens Ilya Kovalchuk efter två mål mot Flyers
"Det har inte varit en enkel vecka för laget, men grabbarna svarade upp på ett bra sätt. De klev ut med stor energi och spelade på rätt sätt. Förhoppningsvis kan vi rulla vidare efter den här segern. Det var ledartyperna i laget, med Mark Stone i spetsen, som klev fram idag". - Nya Vegas-coachen DeBoer efter segern i debuten
"Segern är det viktigaste men det känns jättebra att kunna hjälpa till. Det var ingen vacker seger men vi hittade en väg att vinna".