Rakell

Anaheim Ducks var tillbaka från sin bye week och verkade vara rejält utvilade. Åtminstone Rickard Rakell som fortsatte göra vad han gjorde innan uppehållet. Nämligen mål.

I 5-2-segern mot Toronto Maple Leafs öppnade Rakell målskyttet efter 10.40 i den första perioden när han framspelad av Chris Wagner satte 1-0. Hans andra mål i matchen betydde 3-2 och kom i den andra perioden bara 16 sekunder efter att Jakob Silfverberg kvitterat till 2-2 för Anaheim. I den tredje perioden defilerade Ducks sedan hem segern genom mål från Sami Vatanen och Patrick Eaves, hans första sedan han kom till Ducks från Dallas strax innan transferfönstret stängde.

Rakells två mål gör att han står på totalt 26 den här säsongen.
Ni som följde Trade Deadline i onsdags vet att den schweiziska backen Mark Streit hade en ganska omtumlande sista timme. Då byttes han från Philadelphia Flyers till Tampa Bay Lightning och sedan vidare till Pittsburg Penguins. Där debuterade han i natt och hjälpte sina nya lagkamrater till att vinna mot just Lightning med 5-2. Streit gjorde det matchavgörande 5-2-målet i den andra perioden assisterad av Sidney Crosby och Evgeni Malkin.

Och på tal om Malkin. Ryssen spelade i natt sin 700:e NHL-match i karriären och förutom assisten till Streits mål stod 30åringen för två egna fullträffar, båda i den första perioden.
Efter Streits mål satte Justin Schultz och Tom Kühnhackl varsitt mål för att bekräfta slutresultatet.
Segern innebar att Penguins undvek sin tredje raka förlust och att laget nu är sju poäng efter Washington Capitals för förstaplatsen i Metropolitan Division.
Här är en sammanfattning av nattens matcher:
Pittsburgh Penguins - Tampa Bay Lightning 5-2 (0-0, 2-1, 3-1)
Tampas mål skickades in av Adam Erne och Nikita Kucherov. Målet var Kucherovs sjunde mål de senaste fem matcherna.
Carolina Hurricanes - Arizona Coyotes 2-4 (1-2, 1-0, 0-2)
Rutinerade Shane Doan gjorde tre poäng och klev fram i ett i stort sett redan slutspelsavhängt Coyotes när de besegrade Hurricanes i PNC Arena. Doan assisterade till Christian Dvoraks 1-0 och till Jordan Martinooks 3-2 innan han själv fastställde slutresultatet till 4-2 i den tredje perioden. Doan har 23 poäng den här säsongen.
Winnipeg Jets - St. Louis Blues 3-0 (1-0, 0-0, 2-0)
Genom två mål av Blake Wheeler och 29 räddningar från Connor Hellebuyck lyckades Jets vinna med 3-0 mot Blues och ta två tunga poäng i slutspelsjakten i Western Conference. Jets saknar fyra poäng upp till wildcardplatsen.
Blues har förlorat fem raka matcher.
Chicago Blackhawks - New York Islanders 2-1 (0-0, 0-1, 1-0, 0-0, 1-0)
Islanders såg länge ut att gå mot en 0-1-seger från United Center efter att Brock Nelson gett gästerna ledningen i den andra perioden. Men med 1.14 kvar av den ordinarie speltiden kvitterade Artemi Panarin till 1-1 med sitt 20:e mål för säsongen. Matchen gick till förlängning och till straffläggning där samme Panarin satte sin straff tillsammans med Jonathan Toews vilket gav Blackhawks extra poängen.

Varken Johnny Oduya eller Nicklas Hjalmarsson spelade för Chicago på grund av skador.
Calgary Flames - Detroit Red Wings 3-2 (2-1, 0-0, 0-1, 1-0)
Mikael Backlund avgjorde för Flames del i förlängning när han i en 2-mot-1-situation sköt själv och satte sitt 20:e mål för säsongen. Matchen i Scotiabank Saddledome gick till övertid efter att Tomas Tatar kvitterat till 2-2 med bara 2 ynka sekunder kvar att spela av ordinarie speltid.

Anaheim Ducks - Toronto Maple Leafs 5-2 (1-1, 2-1, 2-0)
Silfverbergs mål var hans 18:e för säsongen. Även backen Hampus Lindholm hamnade i protokollet. Han assisterade nämligen till Rakells andra mål i matchen.

Nattens utropstecken:
Eddie Läck får svårt att ta en startplats i Hurricanes resten av den här säsongen. Carolina-tränaren Bill Peters kritiserade nämligen målvakten under fredagen vilket är ett ganska ovanligt tillvägagångssätt i NHL.
"Eddie har spelat tio matcher och var dålig senast, låt oss inte lura oss själva. Vi har en kille som är långt före den andra och siffrorna backar upp det. Det är det jag ser", sa Peters.
Läck som haft problem med hjärnskakning i år har i snitt släppt in 3,33 mål per match och har en räddningsprocent på 87,3
Nattens stjärnor:
Rickard Rakell - Två mål och konserverad form över uppehållet. Det är bra för Ducks det.
Evgeni Malkin - Tre poäng i 700:e matchen. Det är bara att lyfta på hatten för 30-åringen.
Connor Hellebuyck - En nolla i ett kritiskt läge, i en kritisk match är stabilt agerat av Jets-målvakten.
Så gick snacket:
"Vi fick en seger men jag kände mig bekväm från start. Det gjorde det lättare att spela ikväll" - Mark Streit.
"Det är otroligt att få spela i den här ligan. Man har ett begränsat antal matcher och de vill man inte slösa bort" - Coyotes Shane Doan.
"Det var stort. Det var en fyrapoängsmatch och vi jagar dem lite nu" - Connor Hellebuyck
Vad är på gång:
Mot söndagen spelas tio matcher där de första startar klockan 01.00 svensk tid. Missa inte Rangers möte med Canadiens där Henrik Lundqvist har chans att lägga sig på ensam tiondeplats över målvakter med först segrar.