Auston Matthews debut

NHL-säsongen 2016-2017 är igång och snacka om smakstart för ligans på förhand kanske mest hajpade spelare. Förstavalet i vårens draft, Auston Matthews, satte fyra mål för Toronto och visade hockeyvärlden vilken kapacitet han har. Trots 19-åringens fyra mål blev det förlust för Toronto borta mot Ottawa med 5-4 efter förlängning.

Här är en summering av nattens matcher i NHL:
Chicago Blackhawks - St. Louis Blues 2-5 (1-0,1-2,0-3)
Premiärmatchen i United Center i Chicago fick inte den utgång som hemmafansen hoppats på. Blackhawks gjorde visserligen matchens första mål, Richard Panik, stötte in en retur från Blues-målvakten Jake Allen i powerplay efter 4.38 in i den första perioden, men det räckte inte.
Den andra perioden blev inte lika rolig för Blackhawks. Fyra utvisningar resulterade i tre poweplaymål för Blues. Kevin Shattenkirk kvitterade matchen till 1-1 efter 4.52 med ett riktigt kanonskott, Vladimir Tarasenko kvitterade till 2-2 efter 19.28 i spel 5 mot 3 och Paul Statsny inledde den tredje perioden med att göra 3-2 efter 55 sekunder när Chicagos Duncan Keith fortfarande satt utvisad.
Ryan Hartman gjorde Chicagos andra mål i matchen, som betydde 2-1, framspelad av bland annat Marcus Krüger.
Men det var gästernas kväll och två sena mål i den tredje perioden genom Vladimir Tarasenko och Scottie Upshall fastställde slutresultatet till 5-2 för Blues.

Vovarad

Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs 5-4 (2-2,1-2.1-0,1-0)
I Ottawa var Auston Matthews namnet på allas läppar efter slutsignalen. Supertalangen gjorde fyra mål i sin första NHL-match någonsin.
Matthews bildade kedja med William Nylander och Zach Hyman och samtliga var inblandade i Matthews första mål, åtta minuter in i matchen. Matthews stod placerad i slotten när pucken nådde honom och talangen kunde enkelt prickskjuta in pucken bakom Ottawa-målvakten Craig Anderson.
Matthews låg sedan på egen hand bakom sitt andra när han stal pucken från Erik Karlsson och hittade en lucka på Anderson. Han fullbordade sitt hattrick tidigt i den andra perioden när han satte 3-2.

Men det räckte inte med tre mål för Matthews denna kväll. Hans fjärde och sista mål var en delikatess signerad William Nylander som med en elegant flippass hittade Matthews på den bortre stolpen.
Trots fyra mål från Matthews klubba blev det bara en poäng för Toronto. Hemmalaget leddes som vanligt av Erik Karlsson i offensiven. Backen stod för ett mål och två assist, ett av dem till tvåmålsskytten Kyle Turris matchavgörande mål i förlängningen.
San Jose Sharks - Los Angeles Kings 2-1 (1-1,0-0,1-0)
Västkustderby direkt i öppningen av säsongen och som brukligt blev det en tight match mellan Sharks och Kings. Lagen gjorde varsitt mål i powerplay i den första perioden. Tyler Toffoli gav Kings ledningen redan efter 1.22 när han hittade en glipa mellan stolpen och Sharks-målvakten Martin Jones.
Med sex minuter kvar av den första perioden kvitterade Logan Couture när han fick glida in från blålinjen och prickskjuta 1-1 med ett skott ribba in.
En mållös andra period gjorde att matchen var helt öppen när lagen gick in till den tredje perioden. Men efter 3.20 satte backen Brent Burns 2-1 till Sharks som efter målet kunde hålla undan och vinna med 2-1.
Edmonton Oilers - Calgary Flames 7-4 (3-1,2-2,2,1)
Öppningsmatchen i nybyggda Rogers Place blev en målfest. Publiken fick se 11 mål som fördelades på 10 målskyttar, bara Connor McDavid blev tvåmålsskytt.
McDavids mål kom inom loppen av två minuter i mitten av den andra perioden och gjorde att Oilers kunde göra ett mindre ryck i matchen. Hans första kom efter en retur från Brian Elliott efter 12.17 och hans andra på straff efter 14.33.
Jesse Puljujärvi blev också målskytt för Edmonton och fick kröna sin NHL-debut med karriärens första mål. Noterbart är att Mikael Backlund stod för två assist för Calgary och att Adam Larsson och Oscar Klefbom noterades för varsin målgivande passning för Edmonton.

McDavid Oilers season opener

Nattens utropstecken:
Givetvis draftettan Auston Matthews. En av de mest uppsnackade spelarna inför en säsong skulle göra sin debut på den stora hockeyscenen, och som han gjorde det. Auston Matthews svarade för tidernas debut och prickade in hela fyra mål för sitt Toronto Maple Leafs i sin första NHL-match.
Nattens tre stjärnor:
Auston Matthews, Toronto, 4 mål 0 ass
Connor McDavid, Edmonton, 2 mål 1 ass
Erik Karlsson, Ottawa, 1 mål 2 ass
Så gick snacket:
- Jag är mållös. Ju längre matchen led ju mindre kunde jag tro vad som hända. Det är overkligt. Det fanns bra saker och dåliga saker men vi lär oss från det och går vidare, sa Matthews efter matchen.
- Vi var med om en bit historia ikväll vi som var här, sa Torontos tränare Mike Babcock efter matchen.
- Han har visat att han är storspelare och de här matcherna betyder mycket för oss, sa Shattenkirk om Tarasenko och segern mot Blackhawks.