TOR-CAR: Matthews, Marner gör ett spektakulärt mål

Toronto-publiken fick en tidig julklapp - eller flertalet julklappar - när Leafs tog emot Carolina Hurricanes under måndagen. Leafs vann med 8-6 efter att flera spelare agerat dirigenter.

John Tavares försökte ta tag i taktpinnen direkt från start. Han låg bakom Jason Spezzas 1-0 och William Nylanders 2-0 - där även Mitch Marner noterades för en assist. Mer om Marner senare. 3-0 gjorde Tavares själv redan efter 5:10 minuters spel. Men gästerna kom tillbaka: Brock McGinn reducerade innan Martin Necas gjorde detsamma. Men Necas var inte klar. Han kvitterade till 3-3 i början av den andra perioden innan han låg bakom Erik Haulas 3-4-mål. Andrei Svechnikov fullbordade en kvick vändning av Hurricanes när han gjorde 3-5 64 sekunder efter lagets 3-3-mål.
Auston Matthews reducerade 2:35 in i slutperioden och gav hemmafansen visst hopp. Det såg Haula ut att släcka när han, assisterad av Necas så klart, satte 4-6. Det var Necas första match i NHL där han gör mer än två mål och det var tredje gången en spelare i Hurricanes gör minst fyra poäng (både Andrei Svechnikov och Sebastian Aho har gjort fem) i en och samma match den här säsongen.
Men det räckte inte för Hurricanes. För det var det där om Mitch Marner: Han gjorde 5-6 efter 11:01, assisterade Tyson Barrie till 6-6 53 sekunder senare. Och när klockan slagit 12:00 - sex sekunder efter kvitteringen - hade han själv placerat in 7-6. Detta efter en enastående genombrytning direkt på tekning när Carolina-försvaret tycktes stå och tänka på julklapparna. När de väl såg den nästintill bevingade blå ungtuppen komma farande var det redan för sent. Med försvararna i hälarna lyckades Marner kyligt placera in ledningsmålet bakom Petr Mrazek. Marner gjorde fyra poäng i den tredje perioden och fem i matchen. Efter matchen försökte han sammanfatta den magiska vändningen:
- Det är lite svårt. Adrenalinet pumpar. Det första målet är en fantastisk passning från "Matty" (Auston Matthews). Det andra är bra agerat av Barrie - han hittar ytan bra. På det tredje hoppade jag igenom. Jag såg att backen hade och att hans partner kom för att ge stöd. Jag fick pucken och lyckades ta mig igenom och göra mål.
Han fick beröm av Auston Matthews
- Vi har alltid känt att vi har roligt att spela ihop. Vi har inte gjort det så mycket men vi har roligt när vi gör det. Vi försöker dra varandra framåt hela tiden, sa Matthews, som själv stod för två poäng.
Pierre Engvall punkterade tillställningen med sitt tredje mål för säsongen och siffrorna skrevs alltså till 8-6 för Leafs. Lagets tränare Sheldon Keefe var av förklarliga skäl på gott humör efter matchen och skämtade med reportrarna:
- Det gick helt enligt plan. Det finns inget att prata om, sa han med ett stort leende innan han fortsatte:
- Det är mycket känslor i matchen. Vi gör en kanonstart och allt känns kanon. Sedan tappar vi allt innan vi nästan kommer tillbaka för att tappa ett mål igen… Det var mycket känslor där. Men jag gillar hur vi hänger i och hittar ett sätt att vinna. Alla åker hem nöjda.
Här följer en genomgång av måndagens matcher:
Boston Bruins - Washington Capitals 7-3 (4-0, 1-1, 2-2)
Jake DeBrusk, Brad Marchand, Anders Bjork och Patrice Bergeron gav hemmalaget en bekväm förstaperiod med var sitt mål. Marchand och Bjork nätade med 28 sekunders mellanrum. Charlie Coyle hängde femman - hans 100:e mål i NHL - innan Alex Ovechkin reducerade. Lars Eller gjorde 5-2 drygt 15 minuter in i slutakten. David Krejci hängde Bostons sjätte mål dryga minuten därefter. Garnet Hathaway gjorde 6-3 innan Patrice Bergeron fastställde slutresultatet. Noterbart är att Capitals vann skotten med 42-17. Ett högoktanigt Boston bröt därmed en svit om tre raka matcher utan seger (0-0-3) samtidigt som de tog poäng i femte raka matchen. Torey Krug klev av i den andra perioden med en överkroppskada. Det gavs ingen uppdatering efter matchen. Lars Eller har nu gjort 1+2 på de senaste tre matcherna. Bruins Danton Heinen spelade i sin 200:e match.

BOS-WSH: Bruins rycker ifrån Capitals i första

Tampa Bay Lightning - Florida Panthers 6-1 (3-0, 2-1, 1-0)
Nikita Kucherov gjorde sin 500:e NHL-poäng när han assisterade Brayden Point till 1-0 redan efter 41 sekunder. Victor Hedman hängde tvåan innan Mikhail Sergachev gjorde 3-0 före paus. Gästerna spräckte nollan genom Jonathan Huberdeau i inledningen av slutperioden. Alex Killorn och Kucherov nätade var sin gång i mittperioden för att utöka ledningen. Hedman fastställde slutresultatet med sitt andra mål i matchen, nionde för året, i den tredje perioden. Brayden Point gjorde även två assist i matchen, Steen Stamkos stod för två assist. Målvakten Andrei Vasilevskiy startade sin 224:e match i Bolts. Därmed passerade han Ben Bishop och har nu flest starter i klubbens historia. Bolts gjorde tre mål i powerplay - det är första gången den här säsongen som Panthers släpper in tre i spelformen i samma match. Bolts har nu åtta raka segrar hemma mot Panthers.

TBL-FLA: Hedman sätter sitt andra för kvällen

New York Islanders - Columbus Blue Jackets 2-3 (1-0, 1-2, 0-1)
Blue Jackets tog femte raka segern under måndagen. Anders Lee gav visserligen Islanders ledningen i den första perioden men Kevin Stenlund och Nathan Gerbe vände matchen för gästerna i mittperioden. Islanders hängde i genom ett mål från Matt Barzal. Vladislav Gavrikov blev matchvinnare när han rakade in 3-2 för Columbus från nära håll. Noterbart är att Barzal gjorde 1+1 och Jordan Eberle hade två assist i Islanders. Blue Jackets forward Pierre-Luc Dubois gjorde en assist och förlängde därmed sin poängsvit till fyra raka matcher (2+4). John Tortorella stod bakom bänken i sin 1294:e match, vilket gör att han nu delar 13:e plats på listan över flest matcher någonsin.
Philadelphia Flyers - New York Rangers 5-1 (0-0. 1-1, 4-0)
Alain Vigneault vann sin första match mot Rangers sedan han fick sparken från klubben i april 2018. Gästerna tog visserligen ledningen genom Jesper Fast innan hemmalaget vaknade, men som de gjorde det. Travis Sanheim kvitterade två sekunder innan paus. Kevin Hayes gjorde sitt tionde mål för säsongen när han gav Flyers ledningen 7:31 in i slutakten och därefter öppnade Flyers dammluckorna. Sanheim utökade till 3-1 innan Hayes hängde fyran. Nicolas Aube-Kubel gjorde sitt första NHL-mål när han i powerplay fastställde slutresultatet. Rangers ryske stjärna Artemi Panarin gick poänglös och därmed stannade hans svit på sju raka matcher (7+4).
Ottawa Senators - Buffalo Sabres 3-1 (1-0, 0-1, 2-0)
Jean-Gabriel Pageau och Brady Tkachuk sänkte Sabres. Pageau gjorde 1-0 och 2-1 - båda gångerna assisterad av Tkachuk, som själv hängde trean. Zemgus Girgensons gjorde Sabres enda mål. Jack Eichel gick poänglös och därmed stannade hans poängsvit på 18 raka matcher (16+16). Craig Anderson stoppade 43 av 44 skott i Senators-kassen.

OTT-BUF: Anderson sträcker ut för en fin räddning

Minnesota Wild - Calgary Flames 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)
Joel Eriksson Ek gjorde sitt tredje mål för säsongen när han sköt 1-0 mot Calgary Flames i den andra perioden. Målet blev matchvinnande då Devan Dubnyk stoppade samtliga 22 skott från Flames. Luke Kunin utökade till 2-0 och i den tredje perioden gjorde Eric Staal 3-0. Nollan var Dubnyks första för säsongen och 32:a i karriären. Segern var Wilds andra på tre matcher.
Nashville Predators - Arizona Coyotes 3-2 (1-0, 1-1, 1-1)
Predators tog poäng för femte matchen i rad under måndagen, och det blev en seger. Filip Forsberg och Viktor Arvidsson gav laget en tvåmålsledning innan Lawson Crouse reducerade för gästerna. Roman Josi gjorde mål för femte matchen i rad när han gjorde 3-1. Jakob Chychrun reducerade för Coyotes, men närmare än så kom inte gästerna. Josi har nu gjort sju mål och två assist på de senaste fem matcherna. Alex Goligoski noterades för två assistpoäng hos gästerna. Clayton Keller gjorde en assist och förlängde sin poängsvit till sex raka matcher (5+3).

NSH-ARI: Arvidssons har tur med studsen

Winnipeg Jets - Montreal Canadiens 2-6 (1-2, 1-3, 0-1)
Kyle Connor gjorde sitt 15:e mål för säsongen när han bröt dödläget i powerplay. I samma spelform kvitterade Tomas Tatar. Samme Tatar gav gästerna ledningen innan paus. Två mål från Phillip Danault gav Habs en liten kudde innan Patrik Laine reducerade. Max Domi gjorde 2-5 assisterad av Artturi Lehkonen innan han återbetalde tjänsten i slutakten. Lehkonen fastställde slutresultatet drygt elva minuter in i slutperioden.
Chicago Blackhawks - New Jersey Devils 1-7 (1-1, 0-4, 0-2)
Zack Smith gav Chicago ledningen i den första perioden. Efter det spikade Mackenzie Blackwood igen. Målvakten stoppade 32 av 33 skott. Framåt exploderade offensiven för Devils: Jack Hughes gjorde 1-1. I mittperioden gjorde P.K. Subban sitt första mål på 23 matcher när han gjorde 2-1. Damon Severson, John Hayden och Travis Zajac gav gästerna en bekväm ledning inför slutperioden. Där fastställde Blake Coleman och Pavel Zacha slutresultatet till 1-7.. Severson stod även för två assist. Zacha, Zajac och Coleman gjorde 1+1 och Nikita Gusev noterades för tre assist. Segern var Devils tredje på de senaste fem matcherna.
Vancouver Canucks - Edmonton Oilers 4-2 (1-1, 0-1, 3-0)
Canucks tar julledigt med tre raka segrar i ryggen. Tyler Motte gav laget ledningen i den första perioden men en kvittering från Ryan Nugent-Hopkins och ett 1-2-mål från Oscar Klefbom försatte hemmalaget i underläge inför slutakten. Där kvitterade Bo Horvat, assisterad av Elias Pettersson, innan Quinn Hughes blev matchvinnare med ett mål i powerplay. Loui Eriksson fastställde slutresultatet med sitt andra mål för året med 14 sekunder kvar att spela. Edmonton har bara tre segrar på de elva senaste matcherna (3-7-1).
Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche 3-7 (1-3, 1-2, 1-2)
Colorado Avalanche trivs i Vegas. 6-1-segern i oktober följdes upp med en ny målfest inför julledigheten. Tidigare Vegas-spelaren Pierre-Edouard Bellemare inledde målskyttet knappt fem minuter in i matchen. Ryan Reaves kvitterade men mål från Matt Nieto och Nazem Kadri gav gästerna ledningen i paus. Max Pacioretty reducerade drygt halvvägs in i mittperioden innan Gabriel Landeskog, som spelade sin 600:e match, utökade till 4-2 för Avs. Bellemare blev sedan tvåmålsskytt när han hängde femman. Vegas reducerade på nytt i slutakten genom William Carrier men mål från Mikko Rantanen och Valeri Nichushkin spikade storsegern för Avalanche.

VGK-COL: Landeskog gör mål i sin 600:e NHL-match

Los Angeles Kings - St Louis Blues 1-4 (1-4, 0-0, 0-0)
Brayden Schenn gjorde två mål, Vince Dunn ett mål och en assist och Jaden Schwartz ett mål. Lägg därtill att Alex Pietrangelo och David Perron gjorde två assist vardera och det är blev ett gott dagsverke för Blues som bara behövde en knapp period på sig för att stänga matchen mot L.A. Kings. Hemmalagets enda mål gjordes av Alex Iafallo med dryga minuten kvar av första perioden. Blues går därmed till julvila med sex raka segrar i bagaget.
SÅ GICK SNACKET:
"Vi räknar med alla i omklädningsrummet för att nå framgång och jag tycker att vi gjorde ett bra jobb ikväll." - Luke Kunin
"De fick några studsar med sig, vi hade ett par puckar i stolpen. Sånt händer." - Matthew Barzal
"Vi hade våra toppar och dalar. Möjligen hade vi velat ha en mer konsekvent press, men vi skapade definitivt våra chanser." - Evan Rodrigues
"Det är en stor match. Det är en besvikelse att förlora. Vi var där. Sättet det slutar på…. Som målvakt är det tufft." - Henrik Lundqvist
"Jag vet inte hur jag ska beskriva det. Det var nog en rolig match att se på men det där var brutalt." - Erik Haula
"Vi kommer att hålla ihop. Det har varit en tuff resa med många flygmil." - Rick Tocchet
"Nu har vi tre dagar för att behålla fokus, ladda batterierna och se till att vi kan göra ett ryck." - Victor Hedman
"Vi har haft bra stöd under roadtrippen. Folk över hela Kanada håller på Habs. Det är häftigt att se." - Nick Suzuki