OTT-BOS Duclair skjuter högt på Rask från slottet

Anthony Duclair sågs länge som en stor talang, men han tycktes inte hitta en tillvaro i NHL. Förrän nu.
När Ottawa Senators under natten mot tisdag besegrade Boston Bruins var Duclair och hans nya kedjekamrater Valdislav Namestnikov och Chris Tierney i förgrunden:

• Det var min första gången jag spelade med Vladislav och Tierny. Vi fick bra kemi och det gäller att bygga på det. Tierny spelar så enkelt. Han är en bra tvåvägscenter och spelar enkelt. Han har bra passningar och bra syn för spelet, berömde Duclair efteråt.
    Inte så konstigt kanske. Trion spelade stor roll när förhandstippade bottenlaget Senators fick mäktiga Bruins på fall med klara 5-2. Artem Anisimov gjorde 1-0 redan efter 1:35. Därefter tog nyss nämnda trio över. Duclair satte tvåan serverad av Tierney. Patrice Bergeron reducerade i comebacken för gästerna men det här var Senators afton.
    I mittperiodens inledning jagade snabbskrinnande Duclair ikapp en puck bakom den förlängda mållinjen. Han vann den före Brunismålvakten Tuukka Rask och fick den till Namestnikov som skickade den vidare till Tierney. Tierney fick öppet mål och gjorde inget misstag - 3-1. Namestnikov assisterade sedan Jean-Gabriel Pageau till 4-1 i tom bur innan Jake DeBrusk reducerade för Bruins. Med två sekunder kvar av lyfte Duclair in Sens femte för aftonen - även det i tom bur. Assistpoäng till Tierney.

OTT-BOS: Bergeron direktskjuter i öppet mål

• Vi spelar bra med alla fyra kedjor. "Nilly" gjorde några bra räddningar ikväll också. Förra matchen gjorde vi två misstag och det kostade oss matchen. Alla köper in och har gjort det ett tag. Alla ser att vi offrar våra kroppar och det ger oss momentum. Det är härligt att se, sa Duclair efter matchen.
    Med kvällens körd har nu Duclair gjort 15 mål under säsongen. Hans personbästa notering är 20 mål på en säsong. Fortsätter han på det inslagna spåret ryker den noteringen all världens väg. Den vindsnabbe forwarden är nämligen på väg mot 40-målsstrecket.
    - Jag har fått en bra möjlighet här. Jag har aldrig haft så mycket istid som jag har här. Det är något jag inte tar för givet. Jag vill bara fortsätta spela. Att spela numerärt underläge har hjälpt mig att växa också, sa Duclair.
    Pageaus mål var hans 16:e för året och hans 13:e sedan den första november. Det senare är bäst i NHL över det tidsspannet.
    Här följer en genomgång av måndagens resterande matcher:
    Colorado Avalanche - Calgary Flames 4-5 (1-0, 1-2, 2-2, 0-1)
    Avs gjorde den första periodens enda mål när Joonas Donskoi serverade Ryan Graves. Derek Ryan kvitterade i mittperioden innan Valeri Nichushkin gav Avs ledningen på nytt. Det var ryssens tredje mål på fem matcher och femte mål för säsongen. Matthew Tkachuk kvitterade innan periodpaus. Flames kopplade sedan ett litet grepp i inledningen av slutperioden. Andrew Mangiapane sköt 2-3 17 sekunder in i perioden och Michal Frolik gjorde 2-4 efter 1:39. Men mål från Nathan MacKinnon och Donskoi tog matchen till förlängning. Där avgjorde Sean Monahan. Flames tog därmed femte raka segern och fjärde raka sedan Geoff Ward blev utnämnd till tränare. Avs fick se sin segersvit nå ett slut. Den stannade på sex raka vinster. Tkachuk blev nionde USA-födde spelare att göra minst 200 poäng i NHL innan sin 22:a födelsedag. Han fyller för övrigt 22 imorgon, den 11 december.

COL-CGY: Monahan bryter igenom försvaret och avgör

Washington Capitals - Columbus Blue Jackets 2-5 (0-1, 0-1, 2-3)
Columbus bröt Washingtons svit om sex raka segrar under måndagen. Cam Atkinson styrde in 0-1 efter 3:27. 0-2 dröjde till mittperioden då Ryan Murray utökade ledningen. Alexander Ovechkin reducerade 40 sekunder in i den tredje perioden men mål från Riley Nash och Oliver Bjorkstrand gav gästerna lite andrum. En reducering från Nicklas Bäckström med drygt två minuter kvar fick hemmafansen att hoppas. Det hoppet släcktes dock när Aktinsons gjorde sitt andra mål för kvällen i tom bur. Segern var tränaren John Tortorellas 634:e i ligan. Med det tog han sig upp på delad 15:e plats genom tiderna (tillsammans med Darryl Sutter). Capitals materialförvaltare Craig Leydig, "Woody" kallad, gjorde för övrigt sin 2500:e match.

WSH-CBJ: Atkinson styr in Nyquists skott i mål

Tampa Bay Lightning - New York Islanders 1-5 (0-0, 1-2, 0-3)
Efter en mållös förstaperiod kopplade gästerna greppet när Ross Johnston och Josh Bailey nätade med knappt två minuters mellanrum. Steven Stamkos reducerade visserligen men det blev inte mer. Semyon Varlamov spikade igen resten av matchen och stod för 31 räddningar, varav ett par var av yppersta klass. I den tredje gjorde Brock Nelson två mål innan Anders Lee spikade slutresultatet till 1-5 i powerplay. Förlusten var Tampas femte på de senaste sju matcherna (2-4-1). Segern gör att Islanders nådde 20 vinster och man gjorde det på rekordfart för klubben: 29 matcher.

TBL-NYI: Bailey nätar på friläge i numerärt underläge

SÅ GICK SNACKET:
"I början av säsongen bar vårt powerplay oss. Hade det här varit tidigare under säsongen hade vi säkert gjort två mål där och det är det som blir skillnaden till slut." - Bruce Cassidy, Boston Bruins
"Ibland har man tur och ibland har man otur. Jag har haft lite otur ett tag men nu hade jag turen att få en studs med mig." - Oliver Bjorkstrand