ForsbergCelebrates

Som så ofta varit temat säsongen 2017-18 handlade nattens NHL om mål. Hela åtta av tolv matcher bjöd på totalt sju mål eller mer vilket är en bra bit över snittet även för en sprudlande offensiv säsong som denna.

Dyker vi ner lite kort i matcherna från kvällens omgång noterar vi att Boston Bruins fortsatte sin osannolikt goda form, att botten (Buffalo) kan slå toppen (Tampa Bay) samt att en oväntad hat trick-hjälte klev fram för Carolina Hurricanes när man körde över Los Angeles Kings på hemmaplan. Vidare tycks hemmaplan ha varit en avgörande fördel denna februariomgång. Slutligen placerar vi ett speciellt utropstecken vid toppmötet mellan Winnipeg Jets och Washington Capitals som kom att bli en av kvällens höjdpunkter.
Nedan återfinns en summering av kvällens tolv drabbningar:
Nashville Predators - St. Louis Blues 4-3 (0-1, 0-2, 3-0, 1-0)
Från AHL nyligen uppkallade Oskar Sundqvist fick ingen tröja för St. Louis Blues när man föll på bortaplan mot Nashville Predators. Det fick däremot Alexander Steen och konstigt vore väl annars. Den svenske Blues-veteranen bidrog med ett mål och en assist då bortalaget gick upp till ledning 3-0 efter de inledande två perioderna. Calle Järnkrok och Filip Forsbergs Nashville hade dock en växel till. Järnkrok inledde upphämtningen då han reducerade till 1-3, framspelad av Mattias Ekholm, innan Austin Watsons två kassar tog Nashville till 3-3. I övertiden var det Filip Forsberg som avgjorde till Nashvilles fördel via ett straffslag.

Winnipeg Jets - Washington Capitals 4-3 (1-1, 0-1, 2-1, 1-0)
Toppmötet mellan hemmalaget Winnipeg Jets och gästande Washington Capitals såg på förhand ut att bli en kamp mellan prickskyttarna Patrick Laine och Alex Ovechkin. Huvudpersonen skulle dock komma att bli Jets' Mark Scheifele som nyligen återvänt från skada. Efter att Nicklas Bäckström och André Burakovsky med varsitt mål sett till att Washington inledde tredje perioden i ledning 2-1 var det dags för Scheifele att ta över. Jets förstacenter gjorde sitt andra mål för matchen då han kvitterade - i boxplay (!) - till 3-3 med enbart 15 sekunder kvar att spela.
I övertiden spelade samme Scheifele sedan fram Tyler Myers till avgörande 4-3.

Boston Bruins - Calgary Flames 5-2 (1-2, 1-0, 3-0)
Ett hemmastarkt Boston Bruins gjorde processen kort med ett Calgary Flames som saknade sin förstamålvakt i Mike Smith. Strax innan match dök nyheten upp att Smith beräknas missa minst två matcher, något som inte verkar ha fungerat som bästa uppladdningen för Flames.
Matchen då? Jo, även om Flames gick ur den första perioden i ledning 2-1 så orkade man inte hänga med i Bruins tempo. Hemmalaget satte 2-2 i andra perioden innan Patrice Bergeron tog över period tre och avgjorde matchen med sina två mål.
Buffalo Sabres - Tampa Bay Lightning 5-3 (1-1, 2-1, 2-1)
Botten mot toppen, David mot Goliath, Buffalo mot Tampa Bay. En match som egentligen bara kunde - och skulle - sluta på ett sätt, fick en helt annan inriktning. Buffalo inledde piggt och tog ledningen 1-0 i första perioden via Nicholas Baptiste innan Yanni Gourde kvitterade för Tampa, assisterad av Victor Hedman.
Resten av matchen kom att svänga fram och tillbaka men vad som skulle komma att fälla avgörandet var insatserna från ifrågasatte Sam Reinhart och Ryan O'Reilly som stod för 2+0 respektive 1+2 i Buffalos 5-2-seger.
New York Islanders - Columbus Blue Jackets 1-4 (1-0, 0-2, 0-2)
Att hemmalagets fixstjärna och store ledare John Tavares gav New York Islanders ledningen 1-0 räckte inte denna gång då John Tortorellas Columbus Blue Jackets varvade igång. Oliver Björkstrand och Pierre-Luc Dubois stod för 1+1 vardera i den andra perioden innan Columbus satte spiken i kistan med ytterligare två mål i den sista perioden.
Noterbart är att Columbus talangfulle back Zach Werenski noterades för tre assist.

Philadelphia Flyers - New Jersey Devils 4-5 (1-0, 3-3, 0-1, 0-0, 0-1)
Ett Philadelphia Flyers som inför match drabbades av dystra bud då det stod klart att lagets målvakt Brian Elliot beräknas missa 5-6 veckor med en muskelskada gjorde sitt bästa för att inte låta nyheten påverka i hemmadrabbningen mot New Jersey Devils.
Hur det gick? Helt okej ändå. Det blev en svängig match där Flyers hela tiden var i förarsätet men Devils vägrade ge sig. Gästernas Jesper Bratt noterades för två assist i andra perioden innan matchen till slut tvingades avgöras på straffar efter 4-4 vid ordinarie tid. Drew Stafford blev den som ordnade segern för Devils i straffläggningen.

Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators 6-3 (1-0, 3-2, 2-1)
Zach Aston-Reese. Lär er det namnet ni som inte redan kände till det. I en dominant Penguins-seger där Sidney Crosby noterades för tre assist och Carl Hagelin samt Erik Karlsson plockade upp en vardera, var det nämligen 23-årige amerikanen Aston-Reese som blev den store hjälten då han gjorde sina två första NHL-mål i karriären.
Efter matchen blev det dessutom officiellt att Ottawa Senators trejdat bort en av sina bästa backar i Dion Phaneuf till Los Angeles Kings mot bland annat Marian Gaborik. Uppförsbacke nu för Erik Karlssons Senators.

Carolina Hurricanes - Los Angeles Kings 7-3 (3-0, 2-2, 2-1)
Spänningen i drabbningen mellan Hurricanes och Kings dog relativt omgående då hemmalaget halvvägs in på den andra perioden gått upp i ledning 5-0. Vid det tillfället hade redan Hurricanes förstaback Justin Faulk smällt in ett hat trick - hans första i NHL-karriären - och svenske Victor Rask noterats för två assist. Kings kom visserligen tillbaka och snyggade till siffrorna någorlunda men överlag en övertygande seger för Hurricanes.
Återstår att se hur snabbt Kings kan studsa tillbaka i samband med att backsidan nu förstärks med Dion Phaneuf.
Detroit Red Wings - Anaheim Ducks 2-1 (1-0, 1-0, 0-1)
En av kvällens målsnålaste matcher hittar vi i Little Caesars Arena. Dylan Larkins mål i första perioden och Frans Nielsens vad Red Wings starten de behövde för att hålla hela vägen in i kaklet. Rickard Rakells assist till Adam Henriques reduceringsmål 16.06 in på den tredje perioden räckte inte för ankorna från Kalifornien denna gång.

Minnesota Wild - New York Rangers 3-2 (3-1, 0-1, 0-0)
Hoppet om att Henrik Lundqvists New York Rangers vänt blad på säsongen efter lagets senaste två segrar fick sig en törn i samband med denna förlust mot Wild.
Gästerna från New York tycktes yrvakna inledningsvis vilket Minnesota utnyttjade genom att gå upp i ledning 3-0 efter bara 6.17 spelat av den första perioden. Joel Eriksson-Ek noterades för säsongens åttonde assist i samband med Wilds 3-0. Rangers kämpade sig tillbaka med två mål men försöket till comeback gick inte hela vägen denna gång.
Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks 5-2 (1-1, 0-1, 4-0)
Ett i uppförsbacke stretande Chicago Blackhawks såg nog inte fram emot att besöka enormt hemmastarka Vegas Golden Knights. Det borde man heller inte gjort då det var expansionslaget som skulle komma att gå segrande ur striden. Läget var 2-1 för Blackhawks inför den tredje perioden innan Vegas fullkomligen exploderade i form av tre mål på 04.54 från Brad Hunt, Reilly Smith och David Perron.
Slutresultatet skrevs till 5-2 för Vegas. Golden Knights' William Karlsson och Blackhawks' Erik Gustafsson noterades för en assist vardera.

San José Sharks - Arizona Coyotes 1-2 (1-1, 0-1, 0-0)
NHL-natten rundades som vanligt av i San José där hemmalaget Sharks tog sig an ligajumbon Arizona Coyotes. Gästerna inledde piggast och tog ledningen via Kevin Connauton i den första perioden men Sharks' Mikkel Bödker kvitterade kort därefter. Alex Goligoski gav sedan Arizona ledningen åter via sitt powerplaymål i den andra perioden, en ledning som sedan skulle komma stå sig matchen ut. En tung skalp för Coyotes.
Så gick snacket:
Zach Aston-Reese om sina första NHL-mål:
- Det är ganska enkelt att göra mål när Crosby passar pucken. Han kan hitta en i princip var som helst. Mitt andra mål var i tom bur - den kunde jag ju inte missa.
Penguins coach Mike Sullivan om Zach Aston-Reese:
- Jag tycker han blir bättre för var match som går. Han är en stark tvåvägsspelare. Han kan hålla i puck, kriga i sargen och går på mål. Han har även bra koll på spelet utan puck och är stabil defensivt vilket gör att vi kan använda honom för att döda utvisningar.