oshiePrime

Washington Capitals blev under natten det första laget att säkra en slutspelsplats den här säsongen när man besegrade Tampa Bay Lightning på bortaplan. Mycket kretsade kring T.J. Oshie och Nicklas Bäckström.
Det var Oshie som gjorde Capitals två första mål i matchen. 1-0 kom efter 3:44 av den första perioden när Bäckström hittade Marcus Johansson framför mål. Johansson släppte direkt pucken en knapp meter utåt i slottet där Oshie direktsköt.

Oshies andra för kvällen kom drygt åtta minuter senare när Bäckström hittade Ovechkin i en spelvändning. "Ovie" fann sedan Oshie, som inte gjorde något misstag. Men hemmalaget kom tillbaka genom Nikita Kucherov - som gjorde sitt 32:a mål för säsongen - och Alex Killorn.
Efter en mållös andraperiod ryckte Washington åt sig segern i den tredje. Veteranen Justin Williams gästerna ledningen, framspelad av Matt Niskanen och Andre Burakovsky. John Carlson utökade sedan till 4-2, framspelad av Oshie och Bäckström. Att Nikita Kucherov gjorde sitt andra mål för kvällen med 1:30 kvar av matchen spelade ingen nämnvärd roll. T.J. Oshie fastställde slutresultatet 5-3 med en fin backhandlyftning från mittzonen i tom bur. Vem som fick assisten? Nicklas Bäckström, så klart.

Oshies hattrick säkrade segern för Washington som därmed gick upp på 100 poäng för tredje säsongen i följd. Oshie själv har gjort 29 mål den här säsongen, vilket är ett personligt rekord. Med 54 assist är Nicklas Bäckström näst bäste framspelare i ligan, endast slagen av Edmontons Connor McDavid.
Och på tal om Connor McDavid. I natt blev 20-åringen den försa spelaren den här säsongen att nå 80 poäng. Han gjorde det genom att ge Oilers ledningen i med 1-0 i 2-0-segern mot Vancouver Canucks. McDavid fick pucken till höger i anfallszon, vek in i skottsektorn och hängde upp pucken bakom en chanslös Richard Bachman.
Mark Letestu fastställde i den tredje perioden sedan 2-0 för Oilers som i och med segern är en poäng före Calgary Flames i Pacific Division.
Tampa Bay Lightning - Washington Capitals 3-5 (2-2, 0-0, 1-3)
Tampas förlust gör att laget nu är två poäng från en wildcardplats med elva matcher kvar att spela. Toronto, som innehar den åtråvärda platsen, har dessutom en match mindre spelad.
Carolina Hurricanes - Nashville Predators 4-2 (2-0, 1-1, 1-1)
Jeff Skinner blev Carolinas förgrundsfigur med två mål i segern mot Nashville. Övriga målskyttar för hemmalaget var Jordan Staal, som även noterades för en assist, och Elias Lindholm - som gjorde sitt åttonde mål för säsongen. Gästernas mål hade en blågul touch: Viktor Arvidsson och Filip Forsberg nätade. Kevin Fiala, tidigare i HV71, och Calle Järnkrok noterades för var sin assist. Ryan Ellis noterades för två. Eddie Läck räddade 27 av 29 skott i Carolinas mål.
Minnesota Wild - New York Rangers 2-3 (1-1, 0-2, 1-0)
Eric Staal, som avslutade förra säsongen i Rangers, inledde målskyttet med sin 24:e fullträff för säsongen. Men mål från Brady Skjei, Oscar Lindberg och Jimmy Vesey vände på steken för Rangers del. Matt Dumba reducerade i den tredje perioden. Rangers studsade därmed tillbaka efter två raka förluster (båda på hemmaplan).

Ottawa Senators - Montreal Canadiens 3-4 (0-0, 2-1, 1-2, 0-0, 0-1)
Derrick Brassard, Ryan Dzingel och Erik Karlsson gjorde hemmalagets mål och Andrew Shaw, Philip Danault och Brendan Gallagher nätade för gästerna när de två ärkerivalerna drabbade samman. Canadiens vann skotten med 32-31 och till slut vann man även matchen, men det krävdes straffläggning. Där missade Ottawas första två skyttar - Bobby Ryan och Kyle Turris - medan Paul Byron och Alexander Radulov båda gjorde mål.
Toronto Maple Leafs - Chicago Blackhawks 1-2 (1-0, 1-1, 0-0, 0-1)
Ryan Hartman såg till att Chicago Blackhawks fortfarande leder Central Division efter lördagens matcher, när han förvaltade ett två-mot-ett-läge, framspelad av Artemi Panarin.
Auston Matthews gav hemmalaget ledningen i den första perioden med sitt 32:a mål för säsongen. William Nylander noterades för en assist på det målet. Josh Hayden i den andra perioden kvitterade med sitt första mål i NHL. Blackhawks har därmed vunnit 16 av sina 19 senaste matcher.
New York Islanders - Columbus Blue Jackets 2-3 (1-0, 0-2, 1-0, 0-1)
Islanders tappade en viktig poäng i wildcardkampen i den östra konferensen. De gjorde det efter att Brandon Dubinsky hittat fram till Cam Atkinson i förlängningen och med sitt 33:e mål för säsongen satte Atkinson 3-2 till Blue Jackets i ett öppet Islanders-mål.
Blue Jackets är därmed två poäng efter slutspelsklara Washington.
Detroit Red Wings - Colorado Avalanche 5-1 (0-0, 1-0, 4-1)
Red Wings och Avalanche drabbades samma fen sista gång i Joe Louis Arena där lagen spelat många heta bataljer genom åren. Tomas Tatar gjorde två mål medan Henrik Zetterberg och Gustav Nyquist stod för två poäng vardera. Zetterberg för två assist och Nyquist för ett mål och en assist.

Även om det inte är särskilt stor chans så vägrar Detroit ge upp hoppet om den sista wildcardplatsen. 12 poäng saknas däremot just nu om ett 26:e slutspel ska bli verklighet.
Arizona Coyotes - St. Louis Blues 0-3 (0-1, 0-1, 0-1)
Blues spelade sin sjätte match på nio dagar men hade ändå krafter att nolla Coyotes. Alex Pietrangelo, Scottie Upshall och David Perron blev målskyttar och Jake Allen stod för 31 räddningar i Blues som nu delar tredjeplatsen med Nashville Predators i Central Division.
San Jose Sharks - Anaheim Ducks 1-2 (1-1, 0-1, 0-0)
I en het västkustbatalj drog Ducks det längsta strået efter Jakob Silfverbergs 20:e mål för säsongen. Fullträffen kom i den andra perioden och betydde 2-1 till Ducks. Segern innebar att Ducks nu bara är fyra poäng bakom Sharks om förstaplatsen i Pacific Division.
Rickard Rakell noterades för en assist i matchen.
Edmonton Oilers - Vancouver Canucks 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)
Oscar Klefbom noterades för en assist på Mark Letestus 2-0-mål och noterades därmed för sin 18:e assist för säsongen vilket är tangerat personbästa för 23-åringen.
Nattens utropstecken:
T.J. Oshie. Med tre mål och en assist hade han, minst sagt, en avgörande roll i Washingtons seger mot Tampa Bay Lightning.
Tre stjärnor:
Nicklas Bäckström, Washington Capitals, 4 assist
T.J. Oshie, Washington Capitals, 3 mål, 1 assist
Connor McDavid, Edmonton Oilers, 1 mål och först till 80 poäng
Så gick snacket
"Det var fantastiskt! Jag hade varit ute på isen ganska länge så jag var ganska trött. Det var skönt att se den gå in." - Chicago Blackhawks Ryan Hartman
"Jag är i min bästa form för säsongen. Förra matchen kändes lite mer desperat, idag hade jag mer kontroll på saker och ting." - Carolina Hurricanes Eddie Läck
"Vi var disciplinerade ikväll och blev inte stressade ens när de gjorde sina två mål [i den första perioden]." - Barry Trotz, Washington Capitals
"Vi höll nollan ikväll men Allen ar tvungen att vara grym för att vi skulle hålla den" - Blues tränare Mike Yeo.
Vad är på gång?
Söndagen bjuder på totalt sju matcher. Två av dessa börjar redan 19:00 svensk tid och sedan fortsätter hockeykvällen in på natten. Sista nedsläpp sker 3:30.