lindholm 2

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång. I natt stod Elias Lindholm för en fin insats när Calgary vann igen - och mycket kunde ha blivit lite mer.

Elias Lindholms övergång till Calgary Flames har inte blivit något annat än en succé. Och framgångssagan fortsatte under lördagskvällen. Lindholm var inblandad i det mesta som Calgary företog sig mot Chicago Blackhawks. 23-åringens noterades för en assist på Sean Monahans 1-0-mål efter att han i powerplay crosspassat igenom Hawks-boxen till Johnny Gaudreau som direktpassade till Monahan. I den tredje perioden var samma trio i farten igen i en spelvändning. Lindholm till Gaudreau till Monahan. Den gången betydde målet 3-3, men Lindholm var inte färdig. Med minuten kvar assisterade han Mikael Backlund när denne i tom bur fastställde slutresultatet till 5-3. Backlund hade även en assist i matchen. Faktum är att Elias Lindholm själv hade kunnat göra ett par mål om allt fallit på plats men:
- Den ena vet jag inte var den hamnade och den andra täckte Seabrook bra. Han måste bara fortsätta att hänga, jag tycker att han och hela laget skapade många bra lägen idag, sa Flames tränare Bill Peters efter matchen. Jag tycker att den kedjan var riktigt bra över hela matchen.
På sina 14 första matcher med Flames har Elias Lindholm nu noterats för 17 poäng; nio mål och åtta assist.

CGY-CHI: Monahan kvitterar med sin andra fullträff

ÖVRIGA BLÅGULA RUBRIKER
TRE BLÅGULA POÄNG NÄR SABRES VANN STORT
Patrik Berglund har tidigare sagt att det har tagit lite tid att vänja sig vid Sabres spelsystem efter alla år i St Louis. Men frågan är om det lossnat nu. Under lördagskvällen gjorde han sin första tvåpoängsmatch för nya klubben när man med ett mål och en assist i högsta grad var inblandad i Sabres 9-2-seger mot Ottawa Senators. Även Rasmus Dahlin noterades för en poäng. Det var en assist, hans fjärde för året. Totalt har Dahlin gjort fem poäng. Dahlin utgick i den andra perioden men kommer att resa med laget på den två matcher långa turnén till New York och Montreal.

BUF-OTT: Berglund hugger på lös puck

LINDBLOMS FORM HÅLLER I SIG
Oskar Lindblom gjorde ett mål och en assist när besegrade Los Angeles i torsdags och formen håller i sig. Inatt blev han ende svensk att skriva in sig i poängprotokollet när Philadelphia Flyers föll mot San Jose Sharks. Lindblom assisterade Nolan Patrick till 1-0 i den första perioden. I den andra hittade han en helt friställd Jakub Voracek med en fin passning från den förlängda mållinjen upp i det höga slottet. Det räckte till en poäng - Flyers föll i förlängning.
DE LA ROSES FÖRSTA I MOTOWN - NYQUIST BAKOM TVÅ MÅL
Jacob De La Rose gjorde sitt första mål för Detroit Red Wings när laget föll mot Edmonton. Framspelad av Gustav Nyquist hittade hans direktskott hem bakom Mikko Koskinen i Oilers-målet. De La Rose har som mest gjort fyra på en och samma säsong; 2014-15 och 2017-18. Nu har han en fullträff på fem matcher. Gustav Nyquist assisterade även till Tyler Bertuzzis reducering till 3-4 med 1:26 kvar av matchen. Det var Nyquists elfte assist för säsongen och tolfte poäng totalt.

DET-EDM: de la Roses första mål i Red Wings

"BÄCKIS" TVÅ POÄNG RÄDDADE EN ÅT CAPS
Nicklas Bäckström stod för ett mål och en assist när hans Washington Capitals föll mot Dallas Stars med 4-3 efter förlängning.38 sekunder in i den andra perioden reducerade han till 2-1 när han från snäv vinkel hittade en lucka över Ben Bishops högra axel. I den tredje perioden noterades han för en assist på det poängräddande 3-3-målet från Evgeni Kuznetsov.
OILERS SVENSKA BACKPAR JOBBADE MEST
Oscar Klefbom och Adam Larsson spelade mest av alla när Oilers besegrade Red Wings. Klefbom noterades för 24:57 minuters istid och Larsson för 23:43 minuter. Duon gjorde även var sin assistpoäng. Klefbom assisterade till Drake Caggiulas 1-0-mål och Larsson fick en assist på Alex Chiassons 2-1 i den andra perioden.