stars_celebrate

Washington Capitals var piskade att vinna mot New York Islanders för att undvika underläge 3-0 i matcher i första rundan.

Det av Barry Trotz coachade Islanders hade hittills varit en svår nöt att knäcka för Alex Ovechkin och hans Capitals. Skulle de lyckas i match 3?

Senare klev Dallas Stars och Calgary Flames ut på isen för match 4 i en serie som hittills varit den kanske jämnaste i första rundan.

Vidare stirrade Chicago Blackhawks eliminering i vitögat när man tog sig an Vegas Golden Knights för match 4.

Lite senare på natten fortsatte Carter Hart och Carey Price sin målvaktsduell när Philadelphia Flyers och Montreal Canadiens förnyade bekantskaperna.

Sist ut var energiska, unga Vancouver Canucks som sökte en 3-0-ledning i matcher över regerande mästarna St. Louis Blues.

Här är summeringen från Stanley Cup-slutspelet den 16 augusti:

Calgary Flames - Dallas Stars 4-5 ÖT (2-2 i matcher)

John Klingberg blev en av de stora matchhjältarna när hans Dallas Stars besegrade Calgary Flames med 5-4 på övertid i match 4. Klingberg gjorde sin kanske bästa match i slutspelet och noterade totalt tre assist i matchen.

Joe Pavelski öppnade målskyttet i slutet av första perioden när han skickade in sitt tredje mål för slutspelet i spel fem mot fyra, framspelad av bland annat Klingberg.

Pavelski, Klingberg leder Stars till seger i match 4

1:54 in på andra perioden kom Flames kvittering, signerad Johnny Gaudreau. Minuter senare skickade Pavelski in sitt andra mål för kvällen, 2-1 Stars. Sam Bennett svarade med två mål, 3:57 respektive 14:50 in, och gav Flames sin första ledning i matchen. Men innan andra perioden hunnit ta slut, närmare bestämt med 37 sekunder kvar av den, bombade Denis Gurianov in sitt andra mål för slutspelet och kvitterade till 3-3.

3:11 in på tredje perioden noterade Tobias Rieder sitt tredje mål för slutspelet i numerärt underläge (!) och gav Flames ledningen med 4-3. Flames såg ut att gå mot en viktig seger, men med 12 sekunder kvar att spela fullbordade Joe Pavelski sitt hattrick - hans första i slutspelssammanhang - och tog matchen till förlängning.

Det dröjde 16:05 in på första övertidsperioden, men sen slog John Klingberg till med ett mäktigt skott från blålinjen som styrdes in av Alexander Radulov och fastställde slutresultatet till 5-4.

Kvitterat till 2-2 i matcher och en viktig seger för Stars.

Vancouver Canucks - St. Louis Blues 2-3 ÖT (2-1 i matcher till VAN)

I första och tredje perioderna av mötet mellan Canucks och Blues hände desto mindre - åtminstone sett till målskytte. Matchen i helhet bjöd visserligen på böljande "hawaii-hockey" med det ena flygande anfallet efter det andra. Men det var i andra perioden målen kom - och det var Canucks som tog ledningen.

Som så ofta annars i årets slutspel var det Quinn Hughes och Elias Pettersson som satte fart på Canucks.
Duon kombinerade för att spela fram J.T. Miller som 1:19 in på andra perioden rusade fram genom anfallszon och visslade dit 1-0.

8:16 in på perioden rakade Justin Faulk in en öppnande passning från Robert Thomas vilket innebar 1-1, följt av 2-1 för Blues efter att David Perron 18:02 in på perioden läckert skickat upp pucken i nättaket bakom Jacob Markström.

Schenns frilägesmål tog Blues till seger i match 3

37 sekunder senare såg dock en inspirerad Elias Pettersson till att bjuda på lite eget prickskytte när han iskallt väntade ut en på mage glidande Colton Parayko och skickade upp pucken i första krysset bakom i övrigt utmärkte Blues-målvakten Jake Allen.

2-2 stod sig över tre perioder och övertid väntade. I underläge 2-0 i matcher var Blues i desperat behov av en seger.

Och Brayden Schenn gav den till dem.

Fri med Markström med 15:06 på klockan hittade Schenn en lucka över svenskens axel och kunde, med sitt ändlöst precisa skott, aktivera förlösande glädjescener på Blues bänk.

New York Islanders - Washington Capitals 2-1 ÖT (3-0 i matcher till NYI)

Capitals var det lag som tog flest utvisningar under grundserien. I första perioden mot Islanders visade man varför. Dmitry Orlov, T.J. Oshie och Brenden Dillon inkasserade varsin tvåminutare och gav Islanders tre chanser i numerärt överläge. Dock var det i spel fem mot fem som målskyttet inleddes.

Och det inleddes av Islanders.

Lagkapten Anders Lee placerade sig på kontoret framför mål och vinklade in en slagskottspassning från Adam Pelech - 1-0 Islanders efter 14:50.

Ledningen stod sig fram till 5:50 in på andra perioden när Evgeny Kuznetsov presenterade sig i serien genom att prickskjuta in 1-1 i Semyons Varlamovs vänstra kryss. Målet tillkom i powerplay och assisterades av John Carlson och Alex Ovechkin.

Islanders kontrollerade första perioden och vann skotten med 14-6, men i andra perioden började Capitals använda sin tyngd och styrka för att äta sig in i matchen. Sakta men säkert jämnades spelet ut och inför tredje perioden var ställningen fortsatt 1-1.

Strukturerat, defensivt spel kännetecknade den tredje perioden. Lagen undvek misstag och fokuserade på att freda den egna målburen. Matchen förblev 1-1 efter 60 minuter och övertid väntade.

Väl där avgjordes matchen redan efter 4:38. I kölvattnet av ett missat friläge för Capitals bröt Islanders fixstjärna Mathew Barzal in mot mål och vräkte sig förbi Braden Holtby innan han placerade in avgörande 2-1.

Match 4 lagen emellan går av stapeln 02:00 natten mot onsdag, svensk tid (VSport Hockey & Viaplay). Då kan Islanders avgöra matchserien.

NYI-WSH, M3: Barzal avgör för Islanders på ÖT

Chicago Blackhawks - Vegas Golden Knights 3-1 (3-1 i matcher till VGK)

Corey Crawford stoppade allt och lite till när Blackhawks greppade den sista livlinan i matchserien mot Golden Knights. I underläge 3-0 i matcher hade förlust i match 4 inneburit ett svep och att Blackhawks blivit första lag att elimineras från första rundan av slutspelet.
Men 35-årige Crawford ville som sagt annat.

I sitt 95:e slutspelsframträdande totalt visade burväktaren gammal god Cup-vinnande form när han stoppade 48 av 49 puckar och noterade en räddningsprocent på 98,0.

Framåt fick Blackhawks mål från Drake Caggiula (1-0), Matthew Highmore (2-0) och Alex DeBrincat (3-1).
Caggiula öppnade målskyttet 4:08 in på första perioden när han klippte till direkt på passning från Olli Määttä. Highmore ökade på till 2-0 för Blackhawks efter 13:40 när han kastade in en puck från sarghörnet som Robin Lehner olyckligt nickade in i egen målbur. Blott 18 sekunder senare reducerade dock Shea Theodore för Golden Knights via ett rungande slagskott.

2-1 stod sig första och andra perioden ut. I tredje perioden jagade Vegas kvittering men Blackhawks - och framförallt Crawford - stod pall. DeBrincat fastställde slutresultatet till 3-1 i tom målbur med 12 sekunder kvar att spela.

Blackhawks håller sig levande via 3-1-seger

Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers 0-1 (2-1 i matcher till PHI)

Målvaktsduellen mellan Flyers unga superstjärna Carter Hart och Canadiens något mer rutinerade superstjärna Carey Price fortsatte med oförminskad styrka i match 3 lagen emellan.

Flyers var det klart bättre laget i match 1, Canadiens överlägsna i match 2. I match 3 tycktes lagen ha landat någonstans mittemellan dessa två extremer och spelade millimeterjämnt över 60 minuter.

Matchens enda mål tillkom 5:21 in på första perioden efter att Jakub Voracek styrt in ett slumpskott som Claude Giroux kastat på mål från sarghörnet. Svenske Robert Hägg plockade upp en assist på målet - hans första slutspelspoäng i NHL.

Price räddade 19 av 20 skott som kom hans väg, medan Hart stoppade alla 23 skott som Canadiens sköt.

Rond 4 i målvaktsduellen spelas tisdag, 21:00, och sänds på VSport Hockey samt Viaplay.